کد خبر: ۶۲۶۳۸
تاریخ انتشار : ۱۷ آذر ۱۳۹۴ - ۱۹:۵۶

گلایه‌های نخبگان از «بروکراسی وطنی»



* متن پیش روی از سوی پدر یکی از دانشجویان نخبه خارج از کشور برای «صفحه دانشگاه کیهان» ارسال شده است که در آن از مشکلات عدیده‌ای که بر سر راه این قبیل دانشجویان به منظور ورود و خروج از کشور وجود دارد، سخن به میان آمده است. در عین حال صفحه دانشگاه کیهان آمادگی خود را  برای‌انتشار پاسخ دستگاه‌های ذی‌ربط نیز اعلام می‌دارد:
اکنون با توجه به انتقادپذیری مسئولان، هرکس به سهم خود باید در بهتر کردن امور مملکت سهیم شود و از انفعال خود و سایر اثرپذیران جلوگیری کند. بر این اساس و به امید موثر افتادن، بر آن شدم تا در چند سطر ذیل، بخشی کوچک از مشکلات را متذکر شوم تا در جهت بهبود و حتی رفع آن اقدام شود.
هر چند که در گذشته و حال، هدف تمام دولت‌ها، جلوگیری از فرار مغزها و تلاش برای جذب تحصیل کرده‌های خارج ایران بوده ولی به نظر می‌رسد در عمل نتایج قابل قبولی حاصل نشده است از جمله؛
1- اگرچه سازمان نظام وظیفه برای دانشجویان مشغول به تحصیل در خارج از کشور معافیت تحصیلی صادر می‌کند ولی تعداد ورود و خروج آنان به وطن را محدود می‌نماید. برای مثال دانشجویان خارج از کشور فقط می‌توانند سه بار در سال به ایران بیایند. حال مشخص نیست که اگر دانشجویی بعد از اینکه در طی یک سال، سه بار به ایران آمد و ناگهان یکی از والدین دچار حادثه جدی شد و نیاز به آمدن مجدد به وطن داشت، چه باید بکند؟!
2- گویا از سال جاری، سازمان نظام وظیفه برای دانشجویانی که در مقطع  لیسانس – کارشناسی - در خارج از کشور مشغول تحصیل هستند، معافیت تحصیلی برای بازدید از وطن و دیدار با خانواده را صادر نمی‌کند و دانشجو برای آمدن به ایران باید دوره لیسانس را گذرانده و پس از ورود به دوره فوق لیسانس از معافیت تحصیلی در خارج استفاده نماید! در اینجا سوال اصلی این است که اگر دانش آموزی موفق به اخذ پذیرش از دانشگاه‌های برتر دنیا شده باشد و به هر دلیلی بخواهد تحصیلش را در آن دانشگاه بگذراند، آیا نباید بتواند به «مام وطن» سفر کرده و از راهنمایی‌های اولیای خود بهره مند شود؟! آیا می‌توان به چنین دانشجویی گفت که اجازه حضور در موطنت به مدت پنج سال داده نمی‌شود؟! آیا مسئولین امر به این موضوع فکر نکرده‌اند که چنانچه خانواده این دانشجو بخواهند برای دیدن فرزند خود و رفع دلتنگی به آن کشور یا کشور ثالثی سفر کنند، متحمل چه هزینه‌های گزاف و دردسرهای فراوانی خواهد شد؟!
فلذا انتظار می‌رود که مسئولین امر با ایجاد تسهیلات ورود و خروج برای دانش‌آموزان و دانشجویان نخبه این مرز و بوم، مانع از بدبینی این قشر نسبت به موطنشان شده و شرایط مناسبی را برای این افراد و خانواده هایشان فراهم آورند.
* پدر یک دانشجوی نخبه