kayhan.ir

کد خبر: ۶۲۵۶
تاریخ انتشار : ۰۲ اسفند ۱۳۹۲ - ۲۱:۴۵

حمایت مستقیم آمریکا و اروپا از نارنجی‌ها در روزهای خونین اوکراین

آمریکا و اروپا همزمان با تشدید ناآرامی‌های اوکراین و در حمایت از نارنجی‌های این کشور دولت کیف را تحریم کردند.
در حالی که نیروهای امنیتی در «کیف» در حال نبرد با گروه‌های افراطی مسلح و نارنجی‌های غربگرای این کشور بودند، غربی‌ها نیز وارد معرکه شده و مقامات دولتی اوکراین را تحریم کردند. طبق آمارهای رسمی در جریان درگیری‌های خونین اوکراین که از روز چهارشنبه آغاز شد تاکنون 77نفر از طرفین کشته و 1000 تن نیز مجروح شده‌اند. نارنجی‌های تحت حمایت آمریکا حتی در جریان این درگیری‌های خونین ده‌ها نفر از افسران پلیس را به گروگان گرفتند.
این درگیری‌ها کمتر از 24 ساعت پس از دیدار دو تن از رهبران اصلی نارنجی‌ها با «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان و چند روز پس از دیدار رهبران سیاسی آمریکا و اروپا با آنها آغاز شده؛ این در حالی است که طرفین پس از دادن امتیاز به یکدیگر (مثل تخلیه ساختمان شورای شهر در ازای آزادی زندانیان) کشور را به آرامش نسبی رسانده بودند.
روز گذشته شبکه تلویزیونی «پرس‌تی‌وی» گزارش داد اتحادیه اروپا 30 تن از مقامات دولتی اوکراین را تحریم کرد و آنها نمی‌توانند به آمریکا سفر کنند. «کاترین اشتون»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اعلام خبر تحریم مقامات اوکراینی گفت: شماری از مسئولان بلندپایه اوکراین از این پس اجازه ورود به کشورهای اروپایی را نخواهند داشت و علاوه بر آن، حساب‌های بانکی آنها نیز مسدود خواهد شد.
وی همچنین اعلام کرد، صدور سلاح به اوکراین نیز ممنوع می‌شود.
وزیر خارجه ایتالیا نیز گفت این تصمیم با هماهنگی وزرای خارجه فرانسه، آلمان و لهستان، اتخاذ شده است.
«جان‌کری» وزیر خارجه آمریکا نیز ضمن اعلام خبر تحریم مقامات اوکراینی از سوی کاخ سفید از «کیف» خواست کسانی را که اقدام به سرکوب مخالفان نارنجی کرده‌اند فوراً برکنار کند! وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد، در محکومیت خشونت‌های اوکراین، شماری از مقامات این کشور تحریم شدند. به نوشته رویترز، آمریکا صدور ویزا برای 30 مقام بلندپایه آمریکایی را لغو کرده است. وزارت خارجه روسیه اما ضمن انتقاد شدید از تحریم‌های غرب بر ضد اوکراین، آنها را «باج‌گیرانی‌» خواند که با استفاده از ابزار تحریم به دنبال تشدید ناآرامی‌ها هستند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، سخنگوی وزارت خارجه روسیه تصریح کرد، اعمال تحریم علیه مقام‌های رسمی اوکراین کاملاً‌ «غیرقانونی و نامشروع» است.
«ولادیمیر پوتین» رئيس‌جمهور روسیه نیز در یک گفت‌وگوی تلفنی با «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان و «دیوید کامرون»، نخست‌وزیر اوکراین خواستار توقف فوری خشونت و خونریزی در اوکراین شد. وی همچنین اعلام کرد نماینده‌ای را برای «میانجیگری» راهی اوکراین کرده است.
خبر دیگر اینکه، با تشدید ناآرامی‌ها در اوکراین، معاون رئیس ستاد مشترک ارتش اوکراین نیز از قدرت کناره‌گیری کرد. آنطور که خبرگزاری «ایتارتاس» ‌نوشته، ژنرال «یوری دومانسکی»، دیروز (جمعه) استعفانامه خود را تقدیم مقامات اوکراین کرد. این ژنرال علت استعفای خود را اینگونه اعلام کرد:‌«امروز نظامیان را در یک درگیری داخلی می‌بینم. این مسئله غیرقابل قبول است چرا که می‌تواند به قربانی شدن افرادی از میان نظامیان و غیرنظامیان منجر شود» همزمان خبر می‌رسد، شهردار «کیف» نیز از مقام خود کناره‌گیری کرده است.
آخرین تحولات
آخرین خبرها از ناآرامی‌های اوکراین حاکی است، دولت و مخالفان این کشور سرانجام توانستند به یک «توافق اولیه» برای پایان دادن به خونریزی‌ها دست یابند. خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری فرانسه نوشت: دفتر ریاست جمهوری اوکراین با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که «ویکتور یانوکوویچ»، رئيس جمهور این کشور و رهبران گروه‌های مخالف روز جمعه برای پایان دادن به درگیری و خونریزی در این کشور توافقنامه‌ای را امضا کردند.
دفتر ریاست جمهوری اوکراین پس از مذاکرات پنجشنبه شب دولت و مخالفان با میانجیگری اتحادیه اروپا و روسیه تصریح کرد: طرفین درگیری برای حل بحران این کشور توافق اولیه را صورت دادند.
یانوکوویچ روز پنجشنبه در دیدار با وزرای خارجه اتحادیه اروپا تاکید کرده است که آماده برگزاری انتخابات زود هنگام ریاست جمهوری و پارلمانی است.
پارلمان اوکراین نیز دیروز با تصویب مصوبه‌ای خواستار خروج نیروهای نظامی از «کیف» و شهرهای دیگر اوکراین شد. آنطور که خبرگزاری جمهوری اسلامی نوشته، نمایندگان پارلمان اوکراین در این مصوبه نیروهای امنیتی، نظامی و نیروی داخلی وزارت کشور را از بکارگیری سلاح منع کرده و از آنها خواسته‌اند از کیف و شهرهای اطراف پایتخت خارج شوند.
طبق این مصوبه، نیروهای امنیتی وزارت کشور و واحدهای سازمان امنیت اوکراین نیز باید به پادگان‌ها بازگردند. استقرار پست‌های بازرسی در جاده‌ها نیز در این مصوبه ممنوع شده است. پارلمان اوکراین همچنین خواستار آزادی همه دستگیرشدگان در جریان ناآرامی‌ها و پایان دادن به پیگرد قضایی آنها شده است.
معترضان اوکراینی نیز در مقابل اعلام کردند تمام 67‌‌‌افسر پلیس را که به گروگان گرفته بودند، آزاد کرده‌اند. این افراد طی یکی دو روز گذشته و در جریان درگیری‌های خونین میدان استقلال کیف ربوده شده بودند.
گفتنی است، ناآرامی‌های اوکراین از 21 نوامبر 2013 و به دنبال ممانعت «یانوکوویچ» از امضای توافقنامه تجاری با اتحادیه اروپا آغاز شد. اما حمایت‌های بی‌حد و حصر غرب از اپوزیسیون و نارنجی‌هایی که خواستار امضای این توافقنامه بودند باعث شد، مخالفان خواسته‌های خود را به سرنگونی نظام حاکم فعلی تغییر دهند. غربی‌ها همواره از خواسته نارنجی‌ها به عنوان «خواسته‌های مشروع» نامبرده و از آنها حمایت کرده‌اند.