kayhan.ir

کد خبر: ۵۶۳۳۴
تاریخ انتشار : ۰۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۸:۵۷
راهکارهای حفظ ارزش‌های دفاع مقدس در نسل‌های آینده – بخش پایانی

مقابله با تهاجم فرهنگی در سنگر حفظ ارزش‌ها(گزارش روز)

 گروه گزارش
شاید عید باشد و یا برخی ایام تابستان که کوله باری بسته و چند روزی در قالب راهیان نور مهمان شهدا شویم و یا یادواره‌ای به یاد شهدا و چند ساعتی گذراندن در فضایی شهدایی، گذراندن یک درس اختیاری دو واحدی به نام دفاع مقدس در دانشگاه و یا یادی از حماسه‌های رزمندگان در کتاب‌های درسی دانش‌آموزان و ...همه و همه بهانه‌هایی است برای به یاد شهدا بودن و صدالبته این بهانه‌ها چقدر خوب و شایسته هستند و رهبر معظم انقلاب نیز می‌فرمایند«امروز فضیلت زنده نگه‌داشتن یاد شهدا کاری کمتر از شهادت نیست».
اما چه خوب است در دوران پس از جنگ سخت که دشمن با انواع رویکردهای فرهنگی به دنبال تضعیف کشورمان است، کنار این برنامه‌های مقطعی و کوتاه مدت با نگاهی عمیق به دوران دفاع مقدس، روحیه جهادی و استکبارستیزانه این دوران را بیش از پیش در کشور جاری کنیم.
پس از نگاهی کوتاه به فرهنگ عمیق و گسترده دوران دفاع مقدس و روحیه ایثارگرایانه مردم و رزمندگان در دوران دفاع مقدس، در گزارش امروز به ضرورت بهره‌گیری هرچه بیشتر از دوران درخشان دفاع مقدس و آثار معنوی باقی مانده از آن دوران خواهیم پرداخت. در روزهای پس از جنگ و پس از شکست جهان استکبار در برابر کشورمان، دیگر صدام به مهره‌ای بی‌مصرف برای حامیانش تبدیل شده بود.
نقش دفاع مقدس در دوران پس از جنگ تحمیلی
 شاید نه تنها صدام بلکه دیگر جنگ سخت نیز در مقابل چشمان آمریکا و امثال آمریکا برای تضعیف و نابودی انقلاب اسلامی رنگ باخته بود و در همین حین رهبر معظم انقلاب با بینشی عمیق از شبیخون فرهنگی دشمن و ورود دشمنان به بازی جنگ نرم خبر می‌دهند. زمان می‌گذرد و گذر ایام ثابت می‌کند که هشدارهای رهبری کاملا بجا بوده و دشمن هر روز با سبکی جدید تلاش می‌کند تا با بهره گیری از تهاجم فرهنگی انقلاب اسلامی را تضعیف کند. اما نکته قابل تامل در این دوران ضرورت بهره‌مندی از تجارب جنگ سخت برای موفقیت در جنگ نرم است. جنگ سختی که اثبات کرد نه تنها برای زمان خود بلکه می‌تواند تا قرن‌ها به الگویی بی‌نظیر برای استقلال، مدیریت جهادی و مبارزه با استکبار به شمار رود.
سردار سرتیپ بهمن کارگر رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در این خصوص می‌گوید:«امروز جمهوری اسلامی به برکت خون شهدا، جانبازان، آزادگان و رزمندگان به یکی از قدرت‌های دنیا تبدیل شده است. دفاع مقدس یک انقلاب فرهنگی است. پس از انقلاب، انقلابی فرهنگی اتفاق افتاد ولی امام (ره) انقلاب فرهنگی دیگری را نیز در دفاع مقدس و با همراهی مردم شکل دادند. دفاع مقدس تنها متعلق به گذشته نیست، بلکه متعلق به حال و آینده است و تنها به جمهوری اسلامی ایران تعلق ندارد بلکه متعلق به جهان اسلام و جهانیان است. مدلی که امام خمینی(ره) در دفاع مقدس ارائه کرد امروز خود را در منطقه و کشورهای سوریه، لبنان و عراق نشان داده است.»
وی فرستادن نیروی نظامی از سوی جمهوری اسلامی ایران برای جنگ در کشورهای خاورمیانه را دروغی بزرگ دانسته و می‌افزاید:« این مدل دفاع مقدس است که به کشورها صادر شده و مورد استفاده قرار گرفته است. کسی نمی‌تواند دفاع مقدس را مصادره کند. همه ادیان و مذاهب در آن نقش داشته‌اند و به گفته مقام معظم رهبری وقتی مردم خواستند به جبهه بیایند پرسیده نشد که از کدام قوم، زبان و دینی هستند.»
ضرورت توجه بیشتر
کارگر در ادامه می‌گوید: «متاسفانه حق دفاع مقدس بخصوص در بخش هنر، ادبیات و سینما ادا نشده است. دفاع مقدس همچون مدال افتخاری بر سینه مردم قرار دارد یعنی این دوران پر افتخارترین دوران در قرن گذشته و اخیر کشور است، ولی متاسفانه در حوزه هنر، سینما و کتاب توجه چندانی به آن نشده است که باید مسئولین به آن توجه کنند. مردم شهدا را فراموش نکرده‌اند و در تشییع پیکر شهدای غواص دیدیم که مردم با چه شور و شعوری در این مراسم شرکت کردند که باید این ظرفیت را قدر بدانیم.»
رئیس ستاد مرکزی راهیان نور کشور به حضور 5 میلیونی مردم در راهیان نور سال گذشته اشاره و تصریح می‌کند:« امروز هر چه ظرفیت در مناطق عملیاتی ایجاد می‌کنیم، مردم استقبال می‌کنند. سال گذشته 50 درصد از بازدیدکنندگان راهیان نور با ماشین شخصی به این مناطق سفر کردند. 80 درصد زائران را نیز جوانان 15 تا 30 سال تشکیل می‌دادند.»
توجه به شبیخون فرهنگی
همان‌طور که سردار کارگر تاکید می‌کند دوران دفاع مقدس و بهانه‌هایی همچون سفرهای راهیان نور که برای زنده نگه‌داشتن یاد شهدا در کشورمان برگزار می‌شود همواره با استقبال جوانان کشورمان مواجه بوده است. در کنار این موضوع نباید از یاد ببریم که الگوی مقاومت اسلامی موجود در منطقه که نسخه برنامه‌های کلان غرب را درهم پیچیده نیز بر پایه مقاومت کشورمان در دوران دفاع مقدس بنا شده و استوار است.
 برای روشن‌تر شدن موضوع با دکتر محمدحسن قدیری ابیانه کارشناس مدیریت استراتژیک و سفیر سابق جمهوری اسلامی در مکزیک و ایتالیا هم صحبت می‌شویم. قدیری ابیانه در این خصوص به گزارشگر کیهان می‌گوید: «در این سال‌ها ما در معرض شبیخون وسیع فرهنگی بوده‌ایم تا ایمان از مردم و جوانان ما گرفته شود زیرا ایمان منشا ایثار است و ایثار توان بخش قدرت دفاعی کشور است و هدف این تهاجم فرهنگی نیز دقیقا همین موضوع است تا با تضعیف روحیه ایثار در صورت حمله نظامی ایران نتواند از خود دفاع کند. این شبیخون موفقیت‌هایی نیز داشته است اما اگر بر فرض جنگی رخ دهد و دشمنان جنایاتی را مرتکب شوند باز هم آن روحیه ایثارگری در مردم و جوانان ما غلیان خواهد یافت و این توطئه‌های فرهنگی خنثی خواهد شد و آن روحیه ایثار حتی در بین کسانی‌که تحت تاثیر شبیخون فرهنگی بوده‌اند نیز بازسازی خواهد شد.»
قدیری ابیانه تصریح می‌کند: «خوشبختانه در نظام اسلامی ما قوای نظامی و انتظامی مستقیما تحت فرماندهی رهبری قرار دارند و این مانع از این می‌شود که روحیه ضعیف برخی از دولتمردان بخواهد نیروهای مسلح ما را تحت تاثیر قرار دهد. در زمان جنگ نیز ابتدا بنی‌صدر ریاست جمهوری را برعهده داشت که نه تجربه جنگی داشت و نه موضع قاطعی علیه استکبار ولی به هرحال برای مدتی فرماندهی کل قوا را در دست داشت. لذا روحیه غرب گرایانه و منفعل برخی از مسئولان و دولتمردان هرچند به ضرر کشور است اما در مبارزه با استکبار تعیین‌کننده نخواهد بود.»
سفیر سابق کشورمان در مکزیک و ایتالیا ادامه می‌دهد:« این نفرات نیز در صورت بروز جنگ چاره‌ای جز پیروی از رهبری نخواهند داشت اما باید مراقب باشیم و به دو اصل از اصول حضرت امام(ره) عمل کنیم. اصل اول پشتیبانی از ولایت فقیه است و اصل بعدی مراقبت از نشستن نامحرمان در مصادر کشور. رهبر معظم انقلاب هشدار دادند که استکبار می‌خواهد در مسائل سیاسی کشور نفوذ کند و در حقیقت باید گفت که نفوذ کرده است. وقتی افرادی که در فتنه 88 دخیل بوده‌اند برای تصدی مصادر حساس معرفی می‌شوند و حتی تعدادی از این نفرات مناصب مهم حکومتی را در دست می‌گیرند یعنی این نفوذ صورت گرفته است.»
وی می‌افزاید:« باید مراقب باشیم تا در انتخابات بعدی راه نفوذ را بر آنها ببندیم. وقتی آقای صادق خرازی می‌گوید لیستی از اصلاح طلبان را در دست دارد که در زمان اصلاحات به دشمنان گرا می‌دادند، یعنی چنین افرادی در مصادر امور بوده‌اند و این همان نفوذ است. راه‌های مختلفی هم برای نفوذ وجود دارد و وقتی شخصی مثل خرازی که در آن زمان سفیر بوده است به جای افشای نام خائنین آن را در جیب خود می‌گذارد یعنی اجازه می‌دهد که این نفوذ و خیانت ادامه پیدا کند.»
این کارشناس ارشد امور استراتژیک بیان می‌کند:«در هر حال واقعیت این است که باید برای استحکام جبهه خویش نفوذی‌ها را از قدرت برانیم. اگر داعش توانست به سرعت بر استان‌های مختلف عراق حاکم شود به دلیل مسئولیت داشتن افرادی نظیر همان‌هایی که نامشان در جیب خرازی است در کشور عراق بود.»
الگوبرداری در اقتصاد
قدیری ابیانه بیان می‌کند: «یکی از اشتباهاتی که بعد از پیروزی در جنگ صورت گرفت این بود که برخی مسئولان اعلام کردند که بعد از جنگ حالا زمان رفاه است، درحالی‌که باید می‌گفتند حالا زمان کار است. اگر فرهنگ کار و تلاش در جامعه تقویت می‌شد امروز مشکلات ما حل بود. آن زمان رزمندگان احساس تکلیف می‌کردند و از جان خویش مایه گذاشتند. امروز نیز تکلیف ما تحقق اقتصاد مقاومتی است. هم دولت، هم مردم وظیفه دارند با اصلاح سبک زندگی خویش در این جهت اقدام کنند، اما متاسفانه شاهد اقدام هیچ کدام در این مسیر نبوده ایم.»
وی در ادامه می‌گوید: «آمریکایی‌ها پی برده‌اند که ایران نسبت به گذشته قدرتی بسیار بیشتر دارد و حتی نفوذ منطقه‌ای آن نیز تقویت شده است و در مقابل نیز آمریکا خود قدرت گذشته‌اش را ندارد و با بحران‌های اقتصادی شدیدی مواجه است، لذا می‌دانند که نمی‌توانند در شرایط فعلی دست به اقدام نظامی علیه ایران بزنند. شکست‌های آمریکا در عراق و افغانستان، شکست عربستان در یمن و شکست اسرائیل در حمله به غزه و لبنان همگی آمریکا را متقاعد کرده است که با قدرت نظامی نمی‌توان بر ایمان ملت‌ها مسلط شد و همین شد که آنها شبیخون فرهنگی را راه‌اندازی کردند. اصولا راه اندازی فتنه 88 نیز با همین تفکر براندازی از درون و سپس حمله نظامی راه اندازی شد.»
مدیر انجمن نخبگان جهان اسلام تصریح می‌کند:«آمریکایی‌ها که از حمله نظامی به ایران ناامید شده‌اند به توطئه از درون روی آورده‌اند. هیلاری کلینتون می‌گوید ما پنج هزار نیروی ایرانی را با صرف میلیون‌ها دلار آموزش داده‌ایم و حتی پس از فتنه 88 این نیروها در ایران با استفاده از دلارهای آمریکایی در صدد تضعیف اصولگرایان و تقویت مخالفان اصولگرایی هستند و از هم اکنون برای پیروزی غرب زدگان در انتخابات تلاش می‌کنند.»
توجه در مراکز آموزشی
قدیری ابیانه دقیقا به نکاتی اشاره می‌کند که در بخش نخست گزارش مطرح شد. یعنی لزوم بکارگیری فرهنگ و تفکر بسیجی مبتنی بر روحیه جهادی دوران دفاع مقدس در میان مردم و مسئولان کشور برای رسیدن به کامیابی در مسائل مختلف کشور. موضوعی که این روزها به نظر می‌رسد بیش از پیش باید در عرصه توجه به تولیدات داخلی و البته اعتماد به درون کشور مورد توجه قرار بگیرد. در این میان یکی از راهکارها توجه هرچه بیشتر به موضوع دفاع مقدس در مراکز آموزشی کشور است.
سردار عبدالله روشن مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان تهران با اشاره به اهمیت موضوع دفاع مقدس در این خصوص می‌گوید: «علی‌رغم اینکه مجوز تدریس 350 استاد برای درس دفاع مقدس را داریم، اما از 160 استاد بیشتر نمی‌توانیم استفاده کنیم. سال گذشته این درس در آموزش ضمن خدمت کارمندان استان تهران نیز مورد تدریس قرار گرفت.»
وی تصریح می‌کند:« لازم است این درس برای طلاب حوزه‌های علمیه که مبلغان دینی خواهند بود نیز درس دفاع مقدس تدریس شود. ما آمادگی لازم را برای تدوین و چاپ کتابی مجزا برای طلاب داریم. بنا داریم در سال تحصیلی جدید ارتباط دوسویه‌ای بین دانشجویان و ادارات کل بنیاد برقرار شود. در طول سال نیز از نقطه نظرات اساتید استفاده خواهیم کرد.»
مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان تهران  خاطرنشان می‌کند: «دانشجویان این درس پس از گذراندن کلاس‌ها برای آشنایی بیشتر با مفاهیم در باغ‌ موزه‌ها حضور می‌یابند تا بطور ملموس با تاریخ و چهره‌های جنگ آشنا شوند.»
همچنین سردار علی‌اصغر محسن شیخی معاون هماهنگ‌کننده پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس با اشاره به جذب هیئت علمی در این پژوهشگاه می‌گوید:« طبق آیین نامه افرادی که دارای ویژگی‌های لازم هستند انتخاب می‌شوند که اطلاعات آنان از طریق ادارات کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس جمع‌آوری می‌شود. تاکید بر این است که اعضای هیئت علمی در ابتدا از کارکنان نیروهای مسلح باشند. این پژوهشگاه سه پژوهشکده دارد که هر پژوهشکده از 6 تا 8 گروه علمی برخوردار است. حدود 7 رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد به تصویب وزارت علوم رسیده است و چند رشته دیگر نیز در دست بررسی قرار دارد.»
سردار شیخی با بیان اینکه گروه‌های علمی به بحث‌های محتوایی می‌پردازند، خاطرنشان می‌کند: «بسیاری از مفاهیم دفاع مقدسی باید قابل دفاع علمی باشند. لذا باید آن ایثارگری‌های عالمانه و عاشقانه به مفاهیم علمی تبدیل شوند. بسیاری از دانشگاه‌ها نیز برای برپایی این رشته‌ها تقاضا ارسال کرده‌اند. البته کلیه کتاب‌هایی که در حوزه دفاع مقدس به چاپ می‌رسند باید توسط این پژوهشگاه پیش از چاپ ارزیابی شوند.»
چقدر خوب است اگر با کمی تامل به این نتیجه برسیم که این بار مصادف شدن برخی از رویدادهای کشورمان با هفته دفاع مقدس برای ما پیام‌هایی دارد. آری این بار هم شهدا برای ما پیام‌هایی آورده‌اند. پیام مبارزه با ظلم، پیام توجه به عزت ایرانی، پیام توجه به ظرفیت‌های داخلی و پیام مقاومت. و بدون شک پروردگار ثمره داشتن ایمان به این موضوع که همه چیز در دست «خدا» است را به معتقدان به این موضوع خواهد داد. به امید آنکه در قیامت شرمنده خون شهدا نباشیم.