راهکارهای حفظ ارزشهای دفاع مقدس در نسلهای آینده - بخش نخست
فرهنگ ناب دفاع مقدس دستاورد 8 سال مقاومت انقلابی(گزارش روز)
یکی سرش را از دست میدهد، دیگری دستش قطع میشود، یکی کمی آنسوتر شیمیایی میشود، آن یکی را موج میگیرد و این موج میشود بلای جانش تا لحظه آرامش و...جنگ است دیگر،حلوا که پخش نمیکنند! جنگ است دیگر مرد خودش را میخواهد... اما در این بازار از دست دادنها و زخم خوردنها، دلها همگی به نقطهای مشترک میرسند.
گروه گزارش
« عشق» را شاید بتوان بهترین واژهای دانست که میتواند در توصیف شرح حال رزمندگان دوران دفاع مقدس به زبان آورد. آنان که عاشقانه دل به دریا زدند تا برای تحقق آرمانهای امام و انقلاب زمینه تداوم دسترنج خود در سالهای مبارزه با حکومت ستم شاهی را حفظ کنند و در این مسیر نه تنها ذرهای از خاکمان از دست نرفت بلکه دوران عاشقی رزمندگان تبدیل شد به نابترین دوران تاریخ. دورانی که رهبر معظم انقلاب آن را اینگونه توصیف میکنند:«جنگ هشت ساله، ما را قویتر کرد.اگر جنگ هشت ساله نبود، این سرداران شجاع، این مردان برجسته نشان داده نمیشدند، در بین ملت بروز نمیکردند. این حرکت عظیمِ مخلصانه مردم مجال بروز و ظهور پیدا نمیکرد.»
شش سالی از پیمان الجزایر میگذرد و صدام اوضاع را برای حمله به ایران فراهم میبیند. از یک سو آمریکا و شوروی از ترس نفوذ تفکرات انقلابی ایران در منطقه و توسعه انقلاب اسلامی در برابر انقلاب ایران به موضعی مشترک میرسند و از سوی دیگر جمعیت 60 درصد شیعی عراق صدام را به فکر میاندازد که ممکن است خیلی زود انقلاب ایران به فراتر از مرزهای آن سرایت کند و عراق که دارای مردمانی با زمینههای فکری و مذهبی نزدیک به ایران است را نیز در بر بگیرد. این عوامل همه و همه در کنار حرص و طمع صدام برای یدک کشیدن عنوان رهبر جهان عرب او را تحریک میکند تا نشان سلاحهایش را سوی ایران بگیرد.
آغاز دفاع مقدس
31 شهریور 1359 با حمله هوايي عراق به چند فرودگاه ايران و تعرض زميني همزمان ارتش بعث به شهرهاي غرب و جنوب ایران جنگ هشت ساله ایران و عراق آغاز میشود. این جنگ 19 ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و در شرایطی که مردم ایران فکر خود را بر روی سازندگی ایرانی نو پس از انقلاب معطوف کردهاند برای مردم ایران غیرمنتظره است و علیرغم مقاومتهای رزمندگان در جبههها، در چند ماه نخست جنگ با وجود عدم تحقق اهداف اولیه عراق این کشور موفق به تصرف تعدادی از شهرهای مرزی ایران میشود.
این جنگ اما از همان نخست هیچ نشانهای از برابری و جوانمردی را از خود بروز نمیدهد و تبدیل میشود به میدانی که در یک سوی آن حکومتی نوپا قرار دارد و در سمت مقابل آمریکا، شوروی و سایر ابرقدرتهای جهانی در لباس ارتشی به نام ارتش عراق.
در هر حال کمی از جنگ میگذرد و آنچه که روز به روز نمایانتر میشود اشتباه صدام و حامیان وی در برآورد از توان ایران است. جایی که بر خلاف فکر حاکم در جبهه مقابل، ایران روز به روز عملکرد بهتری از خود نشان میدهد.
عباس کلانتری یکی از رزمندگان دوران هشت سال دفاع مقدس است. این رزمنده اهل شهرستان جاجرم که در عملیاتهای مختلفی همچون والفجر8، کربلای 4 و کربلای 5 حضور داشته است در این خصوص به گزارشگر کیهان میگوید:« ملت ایران از سال 42 پشت سر حضرت امام حرکت کردند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز اصل ولایت فقیه و حضور حضرت امام در راس امور خیلی موثر بود. مردم ایران مردمی ولایی هستند و میبینیم همواره حب امیرالمومنین در دل آنهاست و در دوران انقلاب نیز همواره پشتیبان حضرت امام و رهبر انقلاب بودهاند و در دوران جنگ نیز این وجود امام بود که زمینه مقابله با استکبار را فراهم آورد. اگر نگاهی به وصیت نامه شهدا بیندازیم میبینیم بدون استثنا در وصیت همه شهدا آمده است که امام را تنها نگذارید.»
فرماندهی امام روح الله
رهبری قاطعانه امام خمینی(ره) روز به روز عراق و جبهه مقابل را عاجزتر و درماندهتر میکند. روزها در پس یکدیگر میآیند و میروند تا تابستان 1367 از راه میرسد.
پس از هشت سال مقاومت شجاعانه، امام سرانجام قطعنامه 598 را میپذیرند و کمی بعدتر جنگ ایران و عراق به تاریخ میپیوندد. جنگی که شاید صدای گلولههای آن از سالها پیش دیگر به گوش نمیرسد اما همان جنگ و همان تهاجم سال هاست که نتیجهای عکس برای حامیان صدام داشته است و تبدیل شده است به بلای جان غربیها در مواجهه با ایران. جنگی که حاصل آن پختگی تفکر انقلابی جوانان ایرانی بود. تفکری که با گذشت زمان همچنان به عنوان میراثی برای بهره مندی جوانان ایرانی باقی مانده و تبدیل به فرهنگی جهت مقابله با استکبار جهانی شده است.
فرهنگ دفاع مقدس که حاصل هشت سال دفاع شجاعانه، ایثارگریها و زندگی توام با رنج، مشقت، سختی و صدالبته وحدت در ولایتمداری بود و موارد یاد شده همگی موجب باتجربهتر شدن ملت ایران و افزایش هراس دشمنان از ملت ما شد.
سرلشکر سید یحیی رحیم صفوی مشاور عالی فرمانده کل قوا در این خصوص میگوید: «جوانان که بیش از 50 درصد از جامعه ما را تشکیل میدهند باید از بزرگترین حماسه پدران خود درسهای بزرگی بگیرند. امروز جوانان ما کمتر مطالعه میکنند و اعزام نیرو در زمان جنگ از سپاه حضرت محمد رسول الله (ص) را ندیدهاند. آشنایی با فرهنگ دفاع مقدس میتواند مانعی باشد از تهاجمها و ترفندهای جدیدی که غرب برعلیه فرهنگ ما به کار میگیرد.»
وی با بیان اینکه دفاع مقدس و رشادتهای فرزندان ملت یک رخداد استثنایی و جاودانه است، میافزاید: «دفاع مقدس در تاریخ نظام اسلامی جاودانه خواهد ماند و نشاندهنده ظرفیتهای بالای ایران است. این حماسه در حافظه تاریخی ملتهای منطقه باقی میماند و باعث مباهات، افتخار و عزت ملت ایران است.»
مشاورعالی فرماندهی کل قوا در ادامه میگوید: «بزرگترین قدرت معنوی ملت ما اعتقاداتشان است. ملت ایران مانند پرندهای است که یک بال آن فرهنگ شهادت و خون سرخ شهدا و بال دیگر انتظار فرج و امامت امام زمان (عج) که دشمنان نمیتوانند با ملت ایران رو به رو شوند. با یاد شهیدان قلبهای ما تکان میخورد و این مسئله را در تشییع شهدای غواص در تهران دیدیم که یک واقعیت است.»
وی در پایان خاطرنشان میکند: «ما هم اکنون امنیت کشور را در این اوضاع ناامن پیرامونی، مدیون شهدا هستیم. همه افراد دولتمردان و کسبه، دانشجویان وهمه مردم مدیون شهدا هستند اگر شهدا نبودند ایران نبود.ای کاش میتوانستیم وظیفه خودمان را نسبت به خانواده شهدا و جانبازان انجام دهیم.»
روحیه بسیجی در سازندگی ایران اسلامی
جنگ هشت ساله ایران در برابر استکبار جهانی که به تعبیر رهبر معظم انقلاب به قدرت ایران افزود ابعاد مختلفی برای جمهوری اسلامی داشت. ویرانی بخشی از آسیبهای جنگ است و صدام نیز بیرحمانه خسارات بسیاری را در طول دوران جنگ تحمیلی به ایران وارد آورد اما با همت مردم کشورمان و جاری شدن روحیه بسیجی خیلی زود سازندگی آغاز شد و به همت بسیجیان و مردم همیشه در صحنه و انقلابی ایران اسلامی این ویرانیها به آبادی تبدیل شد.
در مقابل، نسل انقلابی نوپای جمهوری اسلامی تبدیل به نسلی پخته و آبدیده شد، جوانان توانمند کشورمان با استفاده از ظرفیتهای دوران دفاع مقدس شایستگیهای خود را اثبات کردند و در سایه تحریمها و نبود امکانات هوش و استعداد ایرانی توانست زمینه افزایش تولیدات و دستاوردهای داخلی را فراهم آورد. کسب این دستاوردها در شرایطی به دست آمد که ملت ما ایستادن روی پای خود را پذیرفته بود و عدم وابستگی به دنیای بیرون و توجه به توانمندیهای داخلی کشور خیلی زود به یکی از شاخصههای اصلی دوران دفاع مقدس تبدیل شد.
مجتبی شاکری عضو شورای شهر تهران در گفتوگو با گزارشگر کیهان در این خصوص میگوید: «آنچه که به عنوان فرهنگ دفاع مقدس از آن یاد میشود مربوط به شرایطی است که ما در یک شرایط تحریم بینالمللی قرار داشتیم و در حالیکه ما از جایی کمکی نمیگرفتیم دولتهای آمریکایی و اروپایی همه در یک اجماع در مقابل ما و در حمایت از عراق عمل میکردند.»
وی تصریح میکند: «اعتماد به خدا در دوران دفاع مقدس باعث مقاومت ما شد و حضرت امام با بیاناتشان ما را متوجه میکردند که با اعتماد به خدا میتوانیم به موفقیت برسیم. لذا این فرهنگ در آن شرایط بسیار سخت صورت گرفت و شهدا در تمام شهرها و محلات این فرهنگ را رقم زدند و رزمندگان و آزادگان به صحنه آمدند.»
شاکری در ادامه میگوید: «ما در زمان فعلی نیز با همان تهدیدها و تحریمها مواجه هستیم و بهره گیری از همان جوهره مقاومت و ایثار میتواند شرایط آن زمان را برای ما رقم بزند. دشمنان ما اصالتی نداشته و چیزی برای عرضه کردن ندارند و دوران دفاع مقدس نیز اثبات کرد که تحریمها و تهدیدهای دشمنان بیاثر است.»
رئیس کمیته فرهنگی شورای شهر تهران بیان میکند: «در دوران دفاع مقدس مجموعهای از ویژگیها گرد هم آمدند و در این مسیر ساده زیستی در زندگی امام و رزمندگان نیز جاری شد. در شرایط فعلی نیز ساده زیستی رهبر معظم انقلاب نجاتدهنده ما شده است. مسئولانی که در آن زمان از این ویژگیها از جمله ساده زیستی فاصله گرفتند تبدیل به ریزشهای انقلاب شدند و در دوره فعلی نیز افرادی که از خط مشی انقلاب فاصله بگیرند ریزش خواهند کرد.»
وی تصریح میکند:« ما باید جلوی تحریف اندیشهها و دیدگاههای امام راحل را بگیریم و البته در این راه تذکرات به هنگام رهبر معظم انقلاب از به حاشیه رفتن ما جلوگیری میکند.»
رئیس کمیته فرهنگی شورای شهر تهران عنوان میکند: «ما در زمان جنگ با 500 هزار بشکه نفت با وجود هزینههای سنگین و وجود جنگ تحمیلی کشورمان را اداره میکردیم و حتی کار را به جایی رساندیم که دشمن از پای درآمد. در شرایط فعلی نیز اگر به واردات چشم ندوزیم و به تولید داخلی و ظرفیتهای داخلی تاکید کنیم هیچ وقت در معرض تهدیدها قرار نمیگیریم. بیشترین فشاری که ما در برجام متحمل میشویم تلاش برای واردات است در حالی که اگر ما مبنایمان را اقتصاد مقاومتی قرار دهیم دیگر با تهدیدات دشمنان مواجه نمیشویم.»
به نظر میرسد یادآوری وجود فرهنگ نابی به نام فرهنگ دفاع مقدس که دستاورد هشت سال مقاومت جانانه جوانان ایرانی در برابر قدرتهای جهانی است این روزها امری ضروری است. روزهایی که رهبر معظم انقلاب بارها و بارها در بیانات گهربارشان بر لزوم اعتماد بر توانمندیهای داخلی تاکید میکنند.