در مصاحبه با شبکه سیبیاس
روحانی: مردم ایران به آمریکا اعتماد ندارند
رئیسجمهور در مصاحبه با شبکه آمریکایی سیبیاس تاکید کرد مردم ایران به سیاستهای دولت آمریکا اعتماد ندارند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان در آستانه سفر به نیویورک برای شرکت در هفتادمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در گفتوگو با شبکه تلویزیونی سیبیاس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تا چه اندازه نسبت به مذاکرات خوشبین بودید و هماکنون ارزیابیتان چگونه است گفت: پیشبینی اینکه آیا مذاکرات در نهایت به توفیق دست پیدا میکند یا نه،خیلی آسان نیست اما من هیچوقت نسبت به مذاکرات بدبین نبودم و همیشه میگفتم که خوشبینی شاید زیاد نباشد اما بدبینی هم درست نیست و باید همه تلاش خود را برای دستیابی به موفقیت، بکار بگیریم.
اصولاً مخالفین توافق منطقشان قوی نبود
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که در داخل آمریکا حزب جمهوریخواه و متحد آمریکا یعنی اسرائیل، به این توافق حمله کردند و اسرائیل این توافق را یک اشتباه تاریخی خواند اظهار داشت: قابل پیش بینی بود که یک مسئله به این مهمی نمیتواند بدون مخالف باشد اما بعضی از تعبیرات ممکن است مطرح شود که ناخوشایند باشند و شما را متعجب کند اصولاً مخالفین توافق منطقشان قوی نبود. دلیلش این است که کشورهایی که به این توافق نظر مثبت دارند، اکثریت قاطع کشورهای جهان هستند و مخالفین به یک رژیم و عدهای در آمریکا محدود شده است.
وی ادامه داد: ما با این توافق میخواستیم این اتهام نادرست که ایران دنبال سلاح اتمی است، زدوده و برطرف شود و همه دنیا بفهمند که تصمیم و هدف ایران یک فعالیت صلحآمیز است. به نظر من روشن است کشوری که انپیتی را میپذیرد و عضو پادمان است و درهای خود را روی بازرسین باز کرده، دنبال سلاح اتمی نیست و از آن بالاتر ایران در سالهای 2003 تا 2005 بطور داوطلبانه پروتکل الحاقی را اجرا کرد.
رئیسجمهور کشورمان با تاکید بر اینکه ساخت سلاح اتمی با عضویت در پادمان و پروتکل، هیچ معنایی نخواهد داشت اظهار داشت: ما در این توافق محدودیتهایی برای یک دوره زمانی پذیرفتیم، به دلیل اینکه اعتماد بیشتری در منطقه و جهان بوجود بیاید. ما در این قدمی که برداشتیم، ضرر نخواهیم کرد. چون ما به فعالیت خودمان در تحقیق و توسعه ادامه میدهیم، اصل غنیسازی در ایران از طرف جهان پذیرفته شده، قطعنامههایی که علیه ما بوده لغو شده و تحریمها نیز برداشته میشود. بنابراین در مجموع این توافق یک توافق برد – برد است. هم به نفع ماست و هم به نفع کشورهایی که با ما مذاکره کردند.
بین ایران و آمریکا اعتمادی وجود ندارد
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چطور میخواهید ذهنیت مردم آمریکا را بویژه با توجه به گزارشهای آژانس بینالمللی درباره ایران، تغییر دهید؟ ابراز داشت: بین ایران و آمریکا اعتمادی وجود نداشته و امروز هم وجود ندارد و این مسئله روشنی است. مردم ایران به سیاستهای دولت آمریکا اعتمادی ندارند و به اعمال و اقدامات دولت آمریکا در سالهای طولانی گذشته معترض هستند و در آمریکا هم برخی ممکن است نسبت به ایران اعتماد کامل نداشته باشند
روحانی خاطر نشان کرد: این همه گزارش آژانس باید برای افرادی که بیطرف هستند کاملاً اعتمادآفرین باشد.اگر دولتی یا کشوری میخواست دنبال سلاح اتمی برود راههای دیگری برای این کار وجود داشت. ضمن اینکه ایران کشوری است که در طول 200 سال گذشته سابقه تجاوز به هیچ کشوری را ندارد و ایران خود قربانی سلاح کشتار جمعی و شیمیایی است.
وی اظهار داشت: البته برای دستیابی به اعتماد بین ایران و آمریکا، نیاز به زمان طولانی و فراوانی وجود دارد تا دو کشور به اعتماد برسند. اما مهم این است که از یک نقطهای شروع کنیم و این نقطه، نقطهای بوده که ما آغاز کردیم. در اجرای دقیق این توافق میتوانیم قدمهای بیشتری را برای اعتماد برداریم.
رئیس جمهور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی از مخالفین توافق در ایران نهادهای قدرتمند از جمله سپاه پاسداران هستند گفت: زمانی که نهادهای مسئول در ایران توافق را بپذیرند، همه تسلیم آن نهادها خواهند بود. اما قبل از آنکه در یک موضوعی، نهاد مربوطه تصمیم نهایی را بگیرد، روشن است که عدهای مخالف و عدهای موافق خواهند بود و نظرات خودشان را اعلام میکنند اما در نهایت بعد از آنکه توافق مورد تأیید نهادهای مسئول قرار گرفت همه تسلیم آن خواهند بود. وی تصریح کرد: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم به آن توافقی که مورد تأیید نهادهای مسئول قرار بگیرد، احترام خواهد گذاشت.
اکثریت مردم در نظرسنجیها به توافق نظر مثبت دارند
روحانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به نظر میرسد رهبر جمهوری اسلامی ایران از این مذاکرات حمایت کرد اما این توافق بخصوص را مورد حمایت قرار ندادهاند؟ ابراز داشت: اصل مذاکرات را مقام معظم رهبری تأیید کردند. بارها هم گفتند که من مذاکرات را قبول دارم که دو طرف با هم مذاکره کنند. توافق موقت ژنو با موافقت ایشان اجرا شد. امروز هم تصمیم نهایی را نسبت به این توافق به نهادهای مسئول واگذار کردهاند. بنابراین آن زمانی که نهادهای مسئول در تصمیم نهایی خودشان این توافق را بپذیرند، معنایش آن است که مقام معظم رهبری هم آن را قبول دارند و تأیید خواهند کرد.
وی ادامه داد: به هر حال اکثریت مردم ما در نظرسنجیها نسبت به این توافق نظر مثبت دارند و معمولاً نهادهایی مثل مجلس و شورای عالی امنیت ملی از نظرات عموم مردم فاصله ندارند و در همان مسیر حرکت میکنند.
شعارمرگ بر آمریکا علیه مردم آمریکا نیست
رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که آیا به نظر شما آمریکا هنوز شیطان بزرگ است؟ خاطر نشان کرد: تخاصمی بین ایران و آمریکا از زمان دولت مصدق تا امروز وجود داشته که مدت زمان بسیار مدیدی است. این اختلاف، فاصله و بیاعتمادی به زودی از بین نخواهد رفت. مهم این است که ما به کدام سمت قدم برمیداریم؛ به سمت تشدید این تخاصم و یا به سمت کاهش این تخاصم. دولت من از ابتدا اعلام کرده که میخواهیم با دنیا تعامل سازنده داشته باشیم و با کشورهایی که تنش و تخاصم بوده، میخواهیم این تنش و تخاصم را کاهش دهیم. من فکر میکنم ما اولین قدمها را برای کاهش این تخاصم برداشتیم.
وی ادامه داد شعار مرگ بر آمریکا که داده میشود، شعار علیه مردم آمریکا نیست، مردم ما به مردم آمریکا احترام میگذارند. مردم ایران در پی جنگ با هیچ کشوری نیستند، اما در عین حال اگر سیاستهای دولت آمریکا علیه منافع مردم بوده، طبیعی است که ملت ما در برابر این مسئله حساسیت به خرج دهند.
روحانی در پاسخ به این سوال که ممکن است نتیجه توافق هستهای این باشد که شعار مرگ بر آمریکا دیگر داده نشود گفت: اگر بخواهم به تاریخ همین سی و چند سال بعد از انقلاب اسلامی اشاره کنم، در یک دورانی بود که شعار مرگ بر آمریکا خیلی شدید بود، در سالهای اول انقلاب یعنی سال 1979 و سال 1980. بعد در یک دورانی این شعار کمرنگ شد و دو مرتبه این شعار در یک مقطعی شروع شد. این معنایش این است که همه چیز وابسته به خود آمریکاست، اگر آمریکا تخاصم را کنار بگذارد و اگر حسن نیت را آغاز کند و اگر گذشته را جبران کند، شرایط آینده میان ایران و آمریکا عوض خواهد شد.
وی در خصوص اینکه ایران و آمریکا به این توافق تا چه اندازه متعهد خواهند بود ابراز داشت: در سایر معاهدات بینالمللی و بین دو کشور، ما پایبند به قرارداد خودمان بودیم، در این توافق هم اینچنین خواهد بود. ایران به این توافق و به تعهدات خود عمل خواهد کرد و با آژانس در چارچوب پادمان و بعدها در چارچوب پروتکل الحاقی عمل خواهد کرد و آژانس در چارچوب معاهدات بینالمللی میتواند در ایران بازرسیهای خود را انجام دهد.
رئیس جمهور کشورمان خاطرنشان کرد: تا زمانی که آمریکا و سایر طرف قراردادهای ما یعنی 5 کشور دیگر متعهد باشند به این قرارداد ما هم به این قرارداد متعهد خواهیم بود. شکستن این توافق به نفع کسی نیست و به ضرر همه خواهد بود و ادامه این توافق به نفع همه است.
برنامهای برای دیدار با اوباما نداریم
وی در پاسخ به این سوال که آیا سرمایهگذاران آمریکایی هم میتوانند در این کشور به فعالیت بپردازند گفت: آنها هم میتوانند به ایران بیایند. به نظر من این فضایی که وجود دارد که آمریکاییها در ایران سرمایه و تکنولوژی خودشان را نیاورند، نادرست است. فضای ایران برای هم آمریکاییها و هم اروپاییها و هم دیگران باز است برای اینکه به ایران بیایند و بتوانیم با هم فعالیتهای اقتصادی داشته باشیم. البته ما امروز بیشتر به دنبال سرمایهگذاری و ورود تکنولوژی هستیم تا تجارت.
روحانی با اشاره به اینکه در نیویورک برنامهای برای دیدار با اوباما رئیس جمهور آمریکا ندارد تصریح کرد: ما برنامهای برای این کار نداریم. فکر میکنم خیلی قدمهای دیگری باید برداشته شود تا به این مرحله برسیم.
رئیس جمهور کشورمان در پایان تاکید کرد: مهم این است که ما باید برای اجرای این توافق بسیار مهم تلاش کنیم و باید اقداماتی که به نفع منافع دو طرف است، انجام دهیم. اگر ما گامهای مثبتی را برداریم، شرایط برای آینده عوض خواهد شد.