عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس:
آلومینیوم المهدی و هرمزال با 10 درصد قیمت فروخته شد!
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: خریدار کارخانه قرار شده فقط 147 میلیارد تومان یعنی 10 درصد قیمت کارخانه را پول بدهد و صاحب صنعت عظیم و بزرگی شود که 3 هزار میلیارد تومان پول دارد.
ابوالقاسم جراره در گفتوگو با فارس در مورد واگذاری آلومینیوم المهدی و هرمزال اظهار داشت: هیئت واگذاری باید در قیمتگذاری عدالت را رعایت میکرد، اما در عمل، قیمت فروش این کارخانه 430 میلیارد تومان ارزانتر از نرخ کارشناسی شده بوده است.وی افزود: کارخانهای که 3 هزار میلیارد تومان برای احداث آن پول میخواهد، با 10 درصد قیمت واگذار شده و در دو مرحله به مزایده گذاشته شد که مشتری نداشته و بعد از طریق مذاکره به قیمت ارزان 140میلیارد تومان نقدی 10 درصد نقدی و بقیه ظرف 7 سال قسطی و به میزان 430میلیارد تومان زیر قیمت کارشناسی فروختهاند.
نماینده بندرعباس با بیان اینکه از سه سال قبل مرتب به رئيس سازمان گسترش و نوسازی معادن (ایمیدرو) تذکر دادهایم که این کارخانه به دلیل ضعف مدیریت و سوء استفاده با 50 درصد ظرفیت کار میکند و مشکل تامین برق دارد، اما گوش کسی بدهکار نبود و انگار کارخانه را عمدا به ورشکستگی سوق دادند.
وی افزود: اگر کارخانه با ظرفیت کامل کار کند، هیچ مشکلی ندارد، چون هرمزال کارخانه جدیدی است که سال 88 راهاندازی شد و آلومینیوم المهدی از سال 69 شروع شده و سال 77 یا 78 به بهرهبرداری رسید و هنوز کارخانه جوانی است و نباید ورشکسته و یا زیانده باشد. در هرمزال جدیدترین تکنولوژی به کار گرفته شده، اما متاسفانه با سوءمدیریت و سوءاستفاده زیر 50 درصد ظرفیت کار کرده است.وی در مورد این که الان به دلیل رکود همه کارخانهها زیر 50 درصد ظرفیت کار میکنند، گفت: این کارخانه قبل از رکود هم از سه سال قبل به خاطر عدم تامین برق کافی و سوءمدیریت، زیر 50 درصد کار میکرد.نماینده بندرعباس گفت: این کارخانه در حال حاضر 300 میلیارد تومان بدهی برق به استان هرمزگان دارد، اما عدهای آشنا به امور هستند که از قصد سعی داشتند کارخانه را ضعیف نشان دهند و آن را به زیاندهی و ورشکستگی بکشانند یا برخی سهام کارخانهها را ضعیف نشان دهند و بعد که خودشان به حداقل قیمت خریداری کردند، آن را به سوددهی برسانند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود: خریدار کارخانه قرار شده فقط 147 میلیارد تومان یعنی 10 درصد قیمت کارخانه را پول بدهد و صاحب صنعت عظیم و بزرگی شود که 3 هزار میلیارد تومان پول دارد و فقط 600 میلیارد تومان موجودی شمش و ضایعات آن است.
جراره افزود: کارخانه آلومینیوم المهدی در حدود یک کیلومتری دریای آزاد و در منطقه ویژه اقتصادی قرار دارد و دارای مزیت صادراتی و وارداتی است، از معافیت مالیاتی برخوردار است و امتیازات زیادی دارد. در کارخانه فضای وسیع در حدود 100 هکتار محوطه، آب و برق، دستگاه آبشیرینکن و امکانات فراوان وجود دارد، حتی تیم فوتبال و تیمهای دیگر ورزشی نیز دارد که امروز (سهشنبه 24 شهریور 94) هم بازی فوتبال داشتند، اما آن ورزشکاران هم از واگذاری کارخانه ناراحت بودند، وی افزود: البته آلومینیوم المهدی یک شریک خارجی دارد و تعهداتی نسبت به وی دارد که ظاهراً 200 میلیون دلار آن فرد از کارخانه مطالبه دارد و یکسری هم بدهیهای دیگر است.
جراره با بیان اینکه فلسفه واگذاری کارخانههای دولتی افزایش بهرهوری و نوسازی صنعت است، گفت: متاسفانه بعد از واگذاریها هیچ نظارتی نمیشود و خریدار اولین کاری که انجام میدهد، کارگران را اخراج کرده و مشکل اجتماعی برای شهر ایجاد میکند و هیچ تعهدی نسبت به شاغلان ندارند و بهرهوری هم افزایش نمییابد، بلکه معمولاً زمین کارخانهها را قطعه قطعه کرده و میفروشند.
جراره تاکید کرد: ما مخالف اجرای سیاست اصل 44 و واگذاری تصدی دولت نیستیم، اما هیئت واگذاری نقش نظارتی ضعیفی دارد و دو نماینده مجلس هم که عضو ناظر هیئت واگذاری هستند، نظارتی بر کار کارشناسی قیمتگذاری نمیکنند و بعد از واگذاری به هیچ وجه بهرهوری بیشتر نشده است، در واگذاریها معمولا زمینهای کارخانهها به فروش میرسد و از این طریق چند برابر قیمت کارشناسی سود به دست میآورند.
جراره در مورد نحوه واگذاری گفت: هیئت واگذاری باید بین سودبخشی خصوصی و منافع بیتالمال تعادل ایجاد کند. در این واگذاری 140میلیارد تومان یعنی 10 درصد قیمت نقدی دریافت شده و بقیه که حدود 1400 میلیارد تومان است، ظرف 7 سال باید پرداخت شود. صنعتی که امروز 3 هزار میلیارد تومان ارزش دارد.