بیاعتنایی ادامهدار به دغدغههای امنیتی
خرم آبادی: فیلترینگ هوشمند قابلیت اعمال روی شبکههای موبایلی خارجی را ندارد
عبدالصمد خرمآبادی با بیان اینکه هیچ نهاد و مقامی اجازه عضویت مسئولان دولتی در شبکههای فیلتر شده را نداده است، گفت: انتظار میرود که مسئولین دولتی بیش از دیگران به قانون احترام بگذارند.
سرویس اجتماعی -
عبدالصمد خرمآبادی معاون دادستان کل کشور در امور فضای مجازی در پاسخ به این سؤال که «آیا با توجه به سخنان اخیر وزیر ارتباطات، احتمال طرح پیشنهاد رفع فیلتر فیسبوک در کارگروه تعیین مصادیق وجود دارد یا خیر؟» اعلام کرد: اولا با توجه به سوابق دشمنی فیسبوک با نظام جمهوری اسلامی ایران بعید است اعضای کارگروه پیشنهاد رفع فیلتر فیسبوک را مطرح کنند. ثانیا به فرض که چنین پیشنهادی از ناحیه یک عضو کارگروه مطرح شود و رأی هم بیاورد؛ این سایت رفع فیلتر نخواهد شد، زیرا که دستور فیلتر آن هم از ناحیه کارگروه و هم از ناحیه مراجع قضایی صادر شده است و این کارگروه فقط میتواند نسبت به تصمیمات گذشته خود تجدیدنظر کند و صلاحیت دخالت در تصمیمات مراجع قضایی را ندارد. بنابراین تا زمانی که مرجع قضایی دستور خود را ملغی نکند، فیسبوک فیلتر باقی خواهد ماند.دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه افزود: بروز و ظهور شبکههای اجتماعی موبایل محور باعث شده است فیسبوک جذابیت گذشته را برای کاربران اینترنت نداشته باشد و به تدریج کاربران خود را از دست دهد.خرمآبادی اظهار کرد: متأسفانه محتوای مجرمانه و جرایم سازمان یافته در شبکههای موبایلمحور خارجی غوغا میکند و با غفلت مسئولان، کاربران ایرانی، بیپناه و بیدفاع در این شبکهها رها شدهاند.
معاون دادستان کل کشور در امور فضای مجازی در خصوص احتمال گسترش فیلترینگ هوشمند به سایت فیسبوک و سایر شبکههای اجتماعی گفت: اولا فیلترینگ هوشمند نه به بار است و نه به دار؛ ثانیا فیلترینگ هوشمند بنا به دلایل متعدد قابلیت اعمال روی فیسبوک، توییتر و شبکههای پیامرسان موبایلی خارجی را ندارد.
وی تأکید کرد: مسئولین برای نجات جامعه از شر آسیبهای شبکههای پیامرسان موبایلی باید چاره دیگری غیراز فیلترینگ هوشمند بیندیشند.
به گزارش سیتنا، معاون قضایی دادستان کل کشور در پاسخ به این سؤال که «مقامات و مسئولان دولتی با مجوز چه نهادی در کشور اجازه عضویت در شبکههای فیلتر شده را مییابند؟» گفت: هیچ نهاد و مقامی در کشور اجازه عضویت در شبکههای فیلتر شده را صادر نمیکند. وقتی که یک شبکه اینترنتی توسط مراجع قانونی فیلتر میشود انتظار میرود که مسئولین دولتی بیش از دیگران به قانون احترام بگذارند.
شایان ذکر است تغییر عامدانه ابزارهای ارتباطی در کشور از رسانههای مجوزدار داخلی به شبکههای خارجی تاکنون به علت فقدان کنترل منابع منتشرکننده اخبار، منجر به همه گیری ناگهانی شایعات و جریانسازیهای خطرناکی شده است.
تستزنی جامعه با شایعه زلزله
از جمله آخرین موارد شایعهسازیهای صورت گرفته در فضای شبکههای موبایلی میتوان به موضوع در پیش بودن قطعی «وقوع زلزله در تهران» همزمان با بروز طوفان، اشاره کرد که موجی از نگرانی در میان شهروندان تهرانی و سایر هموطنانمان ایجاد کرد. همهگیری شایعه بیپایه و اساس اخیر به حدی بود که برخی از تهرانیها شبانه اقدام به ترک تهران نمودند. پر واضح است که حتی به شرط موثر بودن فیلترینگ هوشمند با قابلیت حذف تصاویر غیراخلاقی نیز پتانسیلی برای کنترل موجسازیهای خبری و جریانسازیهای کذب وجود ندارد. در حقیقت حتی اگر فرض را بر این بگذاریم که به کارگیری نرم افزارهای کنترلی منجر به اشراف کامل نهادهای امنیتی و قضایی بر مخاطبین شبکههای اجتماعی شود و به دستگیری خاطیان داخلی بینجامد هیچ تضمینی برای توقف فعالیت اتاقهای عملیات روانی مستقر در خارج از مرزهای کشور وجود ندارد.
شکی نیست همهگیری شایعاتی همچون وقوع زلزله در تهران با دامنه تاثیرگذاری حداکثری در حوزه اجتماعی، تستزنی جدی برای انجام پروژههای مهمتر سیاسی- اجتماعی در بزنگاههای حساسی همچون انتخابات مجلس شورای اسلامی است. آیا دستگاههای ناظر بر امنیت ملی کشور فکری برای طرحهای آینده که هم اکنون به صورت آزمایشی در حیطه مسائل اجتماعی و اخلاقی جامعه اجرا میشوند، دارند یا کماکان باید منتظر حداقلیسازی دغدغههای حاکمیتی در حد «حذف تصاویر و فیلمهای مستهجن» شبکههای اجتماعی با فیلترینگ هوشمند، آن هم به شکل ناقص باشیم؟