طیبنیا: نظام بانکی کشور بیمار است
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: نظام بانکی کشور بیمار و دچار مشکلات عدیده است و کمبود سرمایه، بدهیهای 90 هزار میلیارد تومانی دولت و معوقات بانکی، بخشی از این مشکلات است.
علی طیبنیا روز پنجشنبه در جمع فعالان اقتصادی استان فارس وجود بدهکاران بزرگ بانکی را یکی از معضلات اقتصادی کشور دانست و تأمین نقدینگی مناسب برای بانکها از محل افزایش درآمدهای حاصل از فروش نفت را از برنامههای مهم دولت دانست و گفت: به ازای هر میزان افزایش نقدینگی در بانکها، 12 برابر توان پرداخت تسهیلات ایجاد میشود.
وی افزایش سرمایه بانکها را از نان شب هم واجبتر دانست و افزود: پرداخت دیون دولت به بانکها از دیگر اولویتها است که با جدیت دنبال میشود.
طیبنیا در ادامه با بیان اینکه دولت رقیب بخش خصوصی در سرمایه گذاریها و انجام تولید نیست گفت: دولت سعی دارد تا کمترین دخالت را در امور اقتصادی داشته باشد و بنگاههای اقتصادی، کارآفرینان و بخش خصوصی در این زمینه به فعالیت و تولید بپردازند. وزیر اقتصاد به مسایل تحریم و پساتحریم نیز اشاره کرد و با اشاره به مشکلات معیشتی مردم در مدت تحریم گفت: علت عمده ایجاد این شرایط دولتی و نفتی بودن اقتصاد ایران است که ریشه در نزدیک به پنج دهه گذشته کشور دارد. طیبنیا گفت: دولتی بودن و نفتی بودن اقتصاد ایران باعث شده که طی 40 سال گذشته همیشه رشد اقتصادی بسیار محدود و ناچیز باشد، متوسط نرخ رشد 35 سال گذشته معادل سه واحد درصد است، یعنی چیزی در حد نرخ رشد جمعیت و حتی کمتر از آن در 40 سال گذشته درآمد سالانه منفی دو دهم درصد تغییر کرده است و به طور متوسط کاهش درآمد داشتیم.
وی با تأکید بر اینکه این رشد زیبنده شأن ملت بزرگ ایران نیست، گفت: کشوری که از همه امکانات و استعدادها به خوبی برخوردار است، با اقتصاد دولتی و نفتی نمیتواند زندگی مطلوبی برای مردم فراهم سازد.
وزیر اقتصاد همچنین در دیدار با امام جمعه شیراز با اشاره به اینکه مشکلات اقتصادی موجب ناگزیر شدن دولت از وارد آوردن فشار در بودجه جاری شده است اظهار داشت: وقتی درآمدهای نفتی کم میشود، قطعاً روی سایر درآمدها هم تأثیر منفی خواهد گذاشت طوری که این درآمدها امسال در مقایسه با پارسال به حدود 50 درصد کاهش یافته است.
وی با تصریح بر اینکه در شرایط رکود نباید فشار مضاعف به تولید کننده وارد کرد چرا که آثار وخیمتری خواهد داشت گفت: اکنون درآمدهای نفتی و سایر درآمدها وضع خوبی ندارند.
طیبنیا گفت: نمیدانیم حجم بدهی دولت چه میزان است، اینکه دولت بدهکار باشد بد نیست اتفاقاً سهم بدهیهای دولت ایران نسبت به تولید ناخالص داخلی GDP بسیار پایین است و به 30 درصد نمیرسد، حال آنکه در کشورهای پیشرفته بالای 100 درصد بدهی وجود دارد اما بین این دو تفاوت وجود دارد، در آنجادولت اگر بدهکار است خوش حساب هم هست. وی تأکید کرد: در زمان تحریم فشار تحریم روی سیستم بانکی و نفتی متمرکز بود، سیستم اقتصادی ما سیستمی آسیبپذیر و برپایه نفت است، بنابراین دشمنان با شناسایی این نقطه ضعف، نفت را تحت فشار و محدودیت قرار دادند، نرخ ارز افزایش یافت و نیاز بنگاههای اقتصادی به نقدینگی بالا رفت.
وی با اشاره به افزایش سال گذشته درآمدهای گمرکی به میزان بیش از 65 درصد و سود سهام وصولی دولت به میزان بیش از 97 درصد گفت: اگر این تلاشها نبود امکان تأمین بیش از 42 هزار میلیارد تومان هزینههای طرحهای عمرانی در سال گذشته و فروردین امسال وجود نداشت.