سقوط مستمر بورس به دلیل بیاعتمادی مردم به عملکرد دولت
استمرار سقوط بورس در روز گذشته در حالی ادامهدار شد که به اعتقاد کارشناسان سیاستهای سلیقهای مدیران پس از دعوت گسترده آنها برای حضور مردم در بازار سرمایه، موجب از بین رفتن اعتماد سهامداران گردیده است.
شاخص کل قیمت و بازدهی نقدی بورس در پایان معاملات روز گذشته با افت 454 واحدی به رقم 64 هزار و 197 واحد رسید. روند ریزشی معاملات روز گذشته بازار سهام در حالی بود که ورود حقوقیها هم نتوانست از تداوم ریزش شاخصها جلوگیری کند. هر چند به دلیل خالی شدن بازار از فروشندگان هیجانی سهام، صفهای فروش پایداری در بازار به چشم نخورد اما فضای حاکم بر معاملات بازار سهام حاکی از حرکت نزولی نماگرهای بازار بر پایه رفتار توأم با بیم و امید معاملهگران بورس بود.
به گزارش فارس، دلایل متعدد و مختلفی برای افت محسوس بورس در هفتههای گذشته ذکر میشود که بیاعتمادی ناشی از عملکرد دولت در این حوزه یکی از موارد مورد تأکید منتقدان است. یک کارشناس بازار سرمایه در این باره به فارس گفت: در اقتصاد دولتی سیاستها و سلیقههای برخی از مدیران موجب بروز نوسانات شدید در حوزههای مختلف از جمله بازار سرمایه میشود و این تأثیر با توجه به حساسیت زیاد بورس نسبت به متغیرهای اقتصادی، بازاری پرتلاطم و نامطلوب را در پی دارد.
محمد اسکندری عملکرد نهادهای اجرایی و نظارتی بازار را عامل دیگر در بروز بیاعتمادی به بورس معرفی کرد و دراینباره گفت: وظیفه این نهادها جلوگیری از قیمتسازی است؛ اما متأسفانه گاهی عملکرد آنها در مواردی مثل بازگشایی نمادها منجر به دستکاری قیمت میشود.
تقاضای روز افزون سهامداران از دولت برای در پیش گرفتن سیاست حمایتی از بازار مؤید اظهارنظر اسکندری درباره دولتی بودن بورس است. قاعدتاً در یک بازار رقابتی، فعالان در انتظار سیاستهای دولت نمیمانند؛ اما بورسبازان وطنی به تجربه دریافتهاند که سرمایهگذاری در بخشهای عمدهای از بازار سرمایه به سیاستها و برنامههای حمایتی دولت وابسته است.
اما دولت نیز در برابر این رویکرد، موضعگیری شفاف از خود بروز نمیدهد و این موضوعی است که انتقاد صریح کارشناسان را متوجه خود میکند. وی در این باره میگوید: مشخص نیست که نگاه دولت به بازار تنها بهعنوان یک منبع تأمین مالی محدود میشود یا فراتر از آن، بورس را شاخصی مناسب برای نمایش وضعیت اقتصادی کشور میپندارد.
اسکندری اعلام شفاف سیاستهای دولت درباره بازار سرمایه را موضوعی حیاتی برای بورس دانست و تأکید کرد: دولت باید یک ادبیات تعریفشده مشخص درباره تعاملش با بازار ارائه کند؛ اگر بنا بر عدم دخالت دارد بهصورت شفاف اعلام کرده و شرح وظایف بخشهایی از بازار که تحت نفوذش هستند را گزارش کند.
وی افزود: اگر دولت قصد دخالت ندارد بهصورت مستقیم بیان کند. به عنوانمثال در موردحمایت بانکها از بازار، شاهد اظهارنظرهای شدیداً متناقض در عرض مدتی کوتاه بودیم. یک روز اعلام شد که از بانکها خواستهشده است تا به حمایت بپردازند، روز دیگر توضیح دادند که منظور از حمایت مسئله دیگری بوده و در نهایت کل موضوع تکذیب شد.
اسکندری با تأکید بر اینکه اتخاذ هر نوع سیاست، زمینه منحصر به خود را میطلبد، نظریه لزوم عدم دخالت دولت در بازار سرمایه را اینگونه به چالش کشید: با توجه به شاخصهای مختلفی چون عمق بازار و سطح نازل سهام شناور شرکتها میتوان نتیجه گرفت بورس تهران به سطحی لازم و مطلوب از بلوغ نرسیده است تا دولت حمایت خود را از آن سلب کند. اگر قرار بر این است که در شرایط حاضر دست حمایت از بورس برداشته شود، پس عملاً بازار را منحصر به بازیگران حرفهای و نوسانسازان و نوسان گیران دانستهایم و منطقی نیست از عموم مردم برای حضور در آن دعوت کنیم.