kayhan.ir

کد خبر: ۴۹۳۹۳
تاریخ انتشار : ۱۷ تير ۱۳۹۴ - ۱۹:۴۱

بهره سالک از مادیات باید در حد کفاف باشد(سلوک عارفانه)


(بدان ای سالک عزیز!) بهره انسان از مادیات، باید در حد کفاف باشد که در غیر این صورت برای او مفسده خواهد داشت. در بهره‌گیری از ابزار دنیوی و التذاذات نفسانی به جنبه افراط مطرح است و نه جنبه تفریط، بلکه معارف اسلامی به ما می‌گوید: باید جنبه اعتدال یعنی استفاده به مقدار احتیاج را رعایت کرد. استفاده هر شخصی از ابزار زندگی، باید متناسب با زندگی او بوده و بهره‌گیری‌اش از التذاذات نفسانی، باید متناسب با مزاج حیوانی او باشد.
یعنی این درست نیست که کسی در استفاده از ابزار دنیا، به یک «قوت لایموت» اکتفا کند و با جوابگو نبودن مشتهیات حیوانی‌اش، خود را تحت فشار قرار دهد! از طرف دیگر این هم درست نیست که ابزار دنیوی‌اش را بیش از اندازه انباشته‌سازد و در وادی کیافی غوطه‌ور شود.
راه اعتدال میان این دو است، نه اکتفا کردن به قوت لایموت و نه انباشتن ابزار دنیا.
لذا در روایات برای استفاده از ابزار دنیا و التذاذات نفسانی، سقف کفاف تعیین شده است که مفهوم آن در هر زمان و متناسب با هر فردی تغییر می‌کند. استفاده بیش از اندازه نیاز، ولو آنکه از راه حلال باشد، منشا وابستگی شده و در نهایت در نگرش انسان نسبت به وسیله بودن دنیا اثر سوء خواهد داشت همچنین در هنگام مرگ جان‌کندن را سخت خواهد کرد و در برزخ و قیامت نیز دست انسان را از نعمت‌های خاص الهی، کوتاه خواهد ساخت. راه مستقیم، رعایت اعتدال و اختصار بر مقدار کفاف است. (1)
ـــــــــــــــــــــــــــــ
1- رسائل بندگی، آیت‌الله شیخ مجتبی تهرانی، ص 180