kayhan.ir

کد خبر: ۴۸۸۵۱
تاریخ انتشار : ۰۹ تير ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۸

شعبده‌بازی تازه غرب برای پیچاندن وظیفه لغو فوری تحریم‌ها(خبر ویژه)

خبرگزاری فرانسه از اختلافات کلیدی ایران و غرب در مذاکرات خبر داد و نوشت: انتظارات دو طرف مخالف یکدیگر است.


فرانس پرس در گزارشی نوشت: مهم‌ترین هدف ایران از مذاکرات کاهش فشار تحریم‌هاست اما یک دیپلمات ارشد غربی در این باره گفت: «انتظارات یک طرف، با تمایلات طرف‌های دیگر موافق نیست.» تهران خواستار لغو فوری همه تحریم‌های اتحادیه اروپا، سازمان ملل و آمریکا به محض امضای توافق است، اما کشورهای 5+1 همچنان بر این موضوع پافشاری می‌کنند که تحریم‌ها تنها به صورت تدریجی و زمانی لغو خواهد شد که ایران، ظرفیت‌های برنامه هسته‌ای مشکوک خود را کاهش دهد.
خبرگزاری فرانسه با اشاره به مخالفت ایران با درخواست بازرسی از مراکز نظامی افزود: کشورهای غربی خواستار محدودیت برنامه هسته‌ای ایران دست کم به مدت 10 سال هستند. آنها همچنین خواستار محدود شدن بخش‌هایی از این برنامه برای مدتی طولانی‌تر هستند. اما رهبر عالی ایران که تصمیمات وی در مسائل ایران فصل‌الخطاب شمرده می‌شود هفته گذشته گفت: «برخلاف پافشاری آمریکایی‌ها، ما محدودیت‌های 10 و 12 ساله را نخواهیم پذیرفت. ما به آنها اعلام کرده‌ایم حاضریم چند سال محدودیت را بپذیریم.» آیت‌الله خامنه‌ای همچنین بر این موضوع پافشاری می‌کند که ایران باید بتواند در مدت زمان توافق، فعالیت‌های تحقیق و توسعه هسته‌ای خود را ادامه دهد.
در همین حال وبسایت رجا نیوز با بررسی شعبده‌بازی جدید غرب برای 3 مرحله‌ای کردن توافق و موکول برداشتن تحریم‌ها به مرحله سوم نوشت: آنچه از جمع‌بندی خروجی جلسه غیر رسمی یک مذاکره کننده ارشد با خبرنگاران حاضر در وین برمی‌آید، مذاکرات در حال حرکت به سمت یک چارچوب در قبال تحریم‌هاست که به جای لغو کامل تحریم‌ها در روز امضاء توافق، لغو آنها را سه مرحله‌ای و موکول به اجرای برخی اقدامات از سوی ایران می‌کند که در خوشبینانه‌ترین حالت نزدیک به یکسال به طول خواهد انجامید.
روزنامه آمریکایی هافینگتون پست درباره این مدل می‌نویسد: مقامات ایرانی به شدت بر روی این مسئله پافشاری می‌کنند که همه تحریم‌ها باید در روز امضای توافق هسته‌ای، برداشته شوند این مسئله دقیقاً برعکس انتظاری است که تیم آمریکایی درباره لغو تدریجی تحریم‌ها دارد.
برطبق اطلاعات منبع ایرانی، توافق به سه بخش و مرحله تقسیم شده است؛ فاز ابتدایی، «پذیرش توافق» است که زمانی که طرفین به توافق برسند، به وقوع خواهد پیوست و احتمالاً در یکی دو روز آینده اعلام خواهد شد. فاز بعدی، «عملیاتی کردن توافق» است که بسته به طی کردن مراحل داخلی در کشورهای درگیر مذاکرات است (مانند کنگره آمریکا و مجلس شورای اسلامی ایران). این مرحله به طور خاص بعد از تصویب طرح نظارت بر توافق کنگره ایالات متحده،‌ طراحی شده است.
آغاز اجرایی شدن تعهدات ایران تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم فاز سوم این توافق است که پس از تأیید آژانس، تحریم‌های آمریکا و سازمان ملل و اتحادیه اروپا شروع به برداشته شدن خواهند شد.
براساس این گزارش، لغو عملی تحریم‌ها منوط به اجرای تعهدات از سوی ایران و تأیید آژانس شده است که البته این موضوع دست ایران را از برگ‌های برنده‌ای همچون ذخایر سوخت، تأسیسات نطنز و فردو قلب رآکتور اراک خالی کرده و زمینه را برای نقض عهد طرف مقابل فراهم خواهد کرد. این در حالی است که اجرایی شدن این مدل عملاً یکسال به طول خواهد انجامید و نسبتی با لغو تحریم‌ها در روز امضاء توافق نخواهد داشت. تجربه نشان داده بی‌توجهی به خطوط قرمز مذاکراتی همچون پرهیز از دو مرحله‌ای شدن توافق نهایی و مواردی شبیه به این ضررهای جبران‌ناپذیری برای ایران به دنبال داشته است و در این مورد یعنی لغو همه تحریم‌ها در روز توافق نیز، بازی با کلمات برای نادیده گرفته شدن این خط قرمز حیاتی می‌تواند کشور را با زیان‌های جبران‌ناپذیری روبرو کند.