kayhan.ir

کد خبر: ۴۸۱۸۷
تاریخ انتشار : ۰۲ تير ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۹
استاد ایرانی دانشگاه دریک آمریکا:

سیاست اقتصادی دولت مقاومتی نیست

استاد ایرانی دانشگاه دریک آمریکا با اشاره به اینکه سیاست اقتصادی دولت روحانی نئولیبرالی است، گفت: با این سیاست وابستگی ایران به بیگانه روز به روز افزایش می‌یابد.


به گزارش «نسیم»، اسماعیل حسین‌زاده دکترای اقتصاد سیاسی و استاد دانشگاه دریک آمریکا در روز پایانی «همایش اقتصاد سیاسی انفعال یا اقتدار» به طور مستقیم از آمریکا به صورت ویدئو کنفرانس در همایش حضور یافت و اظهار داشت: سال گذشته به مدت 6 تا 7 ماه به ایران آمدم و در این مدت از وضع اقتصادی ایران مطلع شدم.
وی ادامه داد: مسائل جالبی در ایران مشاهده کردم که عمده‌ترین آن نگرانی مردم از وضعیت اقتصادی در تمامی آحاد کشور بود؛ به طور مثال می‌توانیم بگوییم حتی کشاورزان نیز نگران از وضعیت نامعلوم مذاکرات هسته‌ای بودند.
این استاد دانشگاه گفت: مردم نگران بودند که با این سیاست وضعیت نه تنها بهتر نمی‌شود بلکه ممکن است هیچ دری به روی مردم در جهت بهبود وضعیت اقتصادی گشوده نشود.
حسین‌زاده با اشاره به نگرانی مردم از واردات بی‌رویه کالا به ایران افزود: بسیاری از مردم اعتقاد داشتند که اقتصاد ایران اقتصاد ریاضتی است و کمتر شبیه اقتصاد مقاومتی است.
وی افزود: مقام معظم رهبری در ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی به افزایش بودجه‌های رفاهی عمرانی، استفاده از ارزش افزوده از طریق افزایش تولید ملی و تقویت بخش کشاورزی اشاره بسیاری داشتند اما متأسفانه دولت روحانی سیاست نئولیبرال را پیش گرفته است.
حسین‌زاده تأکید کرد: سیاست اقتصادی دولت روحانی مقاومتی نیست و این سیاست نئولیبرالی موجبات ضعیف‌تر شدن و وابسته‌تر شدن اقتصاد ایران به بیگانه را فراهم کرده است.
وی افزود: با سیاستی که دولت روحانی دنبال می‌کند رکود اقتصادی روز به روز بیشتر و با کاهش بودجه‌های راهسازی، کاهش بودجه‌های عمرانی، کاهش ظرفیت‌های تولید و کاهش قدرت خرید مردم، زندگی مردم روز به روز ضعیف‌تر می‌شود و تولید کننده نمی‌تواند به افزایش تولید بیشتر به دلیل نبود تقاضا فکر کند.
توان ملی
 به سخره گرفته می‌شود
در همین حال یک کارشناس اقتصادی در این همایش گفت: بسیاری از مسئولان هنوز توان ملی را باور ندارند و آن را به سخره می‌گیرند.
به گزارش فارس، بیژن عبدی اظهار داشت: باید در اقتصاد اسلامی به‌صورت جدی تأمل کنیم.
وی افزود: آنچه در عمل در این سی سال اتفاق افتاد این بود که تلاش شد، از غرب آنچه به عنوان علم اقتصاد شناخته می‌شود را در مقولات دینی وارد کنند و رنگ و لعاب اسلامی به آن بدهند.
عبدی تصریح کرد: متأسفانه از بین تمامی جریان‌های فکری اقتصاد در جهان غرب، ما خشن‌ترین را انتخاب کردیم که اقتصاد نئوکلاسیک است. اقتصاد نئوکلاسیک نسبت به جامعه و مردم خشن‌ترین رویکرد را دارد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: مقوله اقتدار ملی شاخص‌های مختلفی دارد اما در بین تمامی آنها آیا به مبانی فرهنگ جامعه علمی و کارشناسی توجه‌ای کرده‌ایم؟ آیا جامعه علمی ما پتانسیل اجرای فرمایشات مقام معظم رهبری را دارند؟
عبدی افزود: نگاه فرهنگی حاکم بر نخبگان فکری، مردم و دولتمردان و کارگزاران و جریان فکری موجود در این سه بخش می‌تواند مانعی مهم در راه اجرای اقتصاد مقاومتی باشد. بسیاری از مسئولان هنوز توان ملی را باور ندارند و آن را به سخره می‌گیرند و می‌گویند که فقط در زمینه آبگوشت بزباش می‌توانیم حرف بزنیم؛ این حرفی است که زده شده است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه وقتی اقتصاد نئوکلاسیک را انتخاب کرده‌ایم باید تمامی مقوله‌هایش را بپذیریم، گفت: فاصله بسیاری بین تفکر نئوکلاسیک و تفکر مقام معظم رهبری در اقتصاد مقاومتی وجود دارد و ورود به آن، کار بسیار سنگین اما مبارک است.
عبدی افزود: واقعیت این است که مردم به شدت متأثر از مصرف همدیگر هستند. تا زمانی که سبک زندگی کارگزاران و مسئولان اشرافی باشد نمی‌توان از مردم انتظار اصلاح الگوی مصرف داشت و طبیعی است که بگویند اینکه می‌گویند مصرف بهینه داشته باشید و تقوا کنید می‌خواهند دست زیاد نشود.
وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که داریم محدودیت چهار ساله در دولت و مجلس است؛ از دولتی که چهار سال بر سر کار است و بیشتر می‌خواهند در دوره بعدی نیز بر سر قدرت بمانند نمی‌توان انتظار برنامه پنج ساله داشت.