قاچاق کالا در سال 93 4برابر واردات رسمی!(خبر ویژه)
یک روزنامه حامی دولت اذعان کرد میزان قاچاق کالا در سال 93، چهار برابر واردات رسمی به کشور بوده است.
روزنامه آفتاب یزد در گزارشی نوشت: قاچاق دیگر آنقدر تکراری شده که نوشتن از آن و ارائه راهکار برایش نه تازه است و نه چارهساز، گویی مانند سرطانی به جان اقتصاد کشور افتاده است. اما شاید کمتر باری «قاچاق کالا از مبادی قانونی» به گوشمان رسیده باشد.
قاچاق کالا از مبادی قانونی به چند شکل صورت میگیرد و علل آن متعدد است؛ پولشویی، کماظهاری، پرداخت سود و عوارضی کمتر از میزان واقعی.
مجیدرضا حریری، عضو کمیسیون واردات اتاق بازرگانی قاچاق کالا به صورت رسمی و قانونی را الفاظی صوری میداند و معتقد است باید از آنها به «تخلفات گمرکی» یادکنیم. وی میگوید: «این مفاهیم به صورت صوری به کار برده میشود، اما معنی مشخصی ندارد. اتفاقی که در گمرک افتاده است، این است که اظهار در حال حاضر به صورت الکترونیکی انجام میشود. زد و بندهای بین صاحب کالا و مامور ارزیابی گمرک میتواند در عدم ارائه اظهارها کمک کند.»
حریری میافزاید: در سال 93 کالای ساخته شدهای که توسط تجار جابهجا شد، در مجموع 5 میلیارد دلار بود. اما آنچه که قاچاق شد، 20 میلیارد دلار بود، یعنی 4 برابر واردکنندگان قانونی.
این اقتصاددان تاکید میکند که عدهای سعی دارند آدرس قاچاقچی را گم کنند، با کارهایی مثل تعریف قاچاق معادل کولهبری و... با این کارها میخواهند آدرس قاچاقچی را گم کنند که چه کسی است. یک مثال یخچال فریزر ساید بای ساید است. مگر چقدر یخچال فریزر ساید بای ساید از گمرک ترخیص میکنیم. آمارها موجود است، اما نگاه کنیم، ببینیم چقدر یخچال فریزر ساید بای ساید در بازار موجود است و فروخته میشود. نمیتوانیم بگوییم یخچال فریزر ساید بای ساید با قاطر یا کولهبر قاچاق میشود، قطعا به صورت سازمانیافته قاچاق میشوند. آدرسهای غلط و پرت کردن حواس مردم از موضوع اصلی قاچاق، کار غلطی است. همه چیز تمیز و حسابشده وارد میشود. پیدا کردنش هم در عین حال کار سختی نیست.
آفتاب یزد همچنین درباره سوءاستفادههای میلیاردی از کارتهای بازرگانی نوشت: متاسفانه برخی از فعالان اقتصادی برای فرار از پرداخت مالیات به سراغ افراد ناآگاه میروند و با دادن مبلغ ناچیزی به آنان، برایشان کارت بازرگانی میگیرند سپس با انجام فعالیتهای اقتصادی گوناگون با استفاده از این کارتهای بازرگانی سودهای کلان و میلیاردی میبرند. این در حالی است که دارنده کارت باید مالیات بدهد و این دسته از فعالان اقتصادی از این طریق از پرداخت مالیات فرار میکنند.
در این باره، مدیرکل امور مالیاتی استان کردستان با اشاره به تخلفاتی در صدور کارت بازرگانی استان گفت: کارت بازرگانی برای زن 75 ساله، بدون اطلاع وی 12میلیارد تومان با این کارت فعالیت اقتصادی انجام شده است و از سوی اداره مالیات نیز برگه مالیاتی یک میلیارد تومانی برای این شخص صادر شده است.
در همین حال محمود دودانگه مشاور وزیر صنعت میگوید: چیزی که مسلم است این است که اتاقهای بازرگانی باید دقت خود را بیشتر کرده و در تکمیل مدارک و صدور کارت یک نظاممندی داشته باشند و حتی بعد از صدور بازرگانی دائما این پایش و کنترل را انجام دهند.به نظر من اتاقهای بازرگانی میتوانند دقت بیشتری داشته باشند تا سوءاستفاده از کارتهای بازرگانی انجام نشود.