یونگه ولت: آمریکا برخلاف مسیر حل چالش هستهای حرکت میکند (خبر ویژه)
«مواضع جانکری برخلاف روح توافق ژنو است و دولت آمریکا هر چه بیشتر، از این توافق که قرار است به حل مناقشهای بر سر برنامه هستهای کمک کند، فاصله میگیرد».
«مواضع جانکری برخلاف روح توافق ژنو است و دولت آمریکا هر چه بیشتر، از این توافق که قرار است به حل مناقشهای بر سر برنامه هستهای کمک کند، فاصله میگیرد».
نشریه آلمانی یونگه ولت با انتشار این تحلیل نوشت: وزیر خارجه آمریکا، در اجلاس جهانی اقتصاد در داووس خواستار آن شد که ایران باید «به دور از هرگونه تردید ثابت کند قصد ساختن بمب اتمی ندارد.» او همچنین یک روز قبل از سخنرانی در داووس دوباره تهدید و تاکید کرد که مانند گذشته «همه گزینهها روی میز» است که تعبیر محتاطانه استفاده از زور اسلحه است. او این سخنان را در گفتوگو با شبکه العربیه به زبان آورد. کری خواستههای حداکثری را مطرح و تهدید به جنگ میکند.
کورت ملنتین در ادامه تحلیل یونگه ولت خاطرنشان میکند: طبق قواعد منطق به هیچ رو نمیتوان نداشتن قصد را به گونهای اثبات کرد که جای تردید باقی نماند. اما کری میگوید ایران نباید تاسیسات غنیسازی فردو را که در اجرای توافق موقت از هفته پیش فعالیت آن را تعطیل کرده دوباره به کار بیندازد. این تاسیسات در حدود صدمتری زمین قرار دارد و نمیتوان آن را با سلاحهای متعارف به گونهای موفق مورد حمله قرار داد. کری در هیبت یک معلم گفت، کسی که نیات مسالمتآمیز دارد «به تاسیساتی در دل زمین نیاز ندارد»، جان کری فراموش کرد اضافه کند که ایران در معرض تهدیدهای دائم آمریکا و اسرائیل است.
یونگه ولت نوشت: جان کری در داووس مدعی شد ایران به رآکتور آب سنگین اراک نیز احتیاج ندارد. این تاسیسات در حال ساخت است و قرار بود طبق نقشه فعلی در تابستان امسال آماده شود. در اجرای توافق موقت، کارهای ساختمانی به حالت تعلیق درآمده است. اما نه بستن فردو و نه چشمپوشی از اراک، هیچ کدام بخشی از توافق ژنو نیستند. احتمالا کری تحت تاثیر مطالعهای است که موسسه علوم و امنیت منتشر کرد. در این تحقیق از ایران خواسته میشود علاوه بر چشمپوشی از فردو و اراک، از حدود بیست هزار سانتریفیوژ که با آنها کار غنیسازی را انجام میدهد تنها چهار هزار تا را نگه دارد. مقامهای دولت آمریکا اغلب از این مورد صحبت میکنند که برنامه اتمی ایران یا بخشهای محوری آن- تفاوت دقیق نیست- «متوقف» و یا «برچیده» شود.
وزیر خارجه ایران، محمدجواد ظریف تازگی این گفته را در مصاحبه با شبکه خبری سیانان مورد انتقاد قرار داد و خاطرنشان کرد چنین کلمهای (به انگلیسی dismantle) در توافق ژنو نه صراحتاً و نه تلویحاً، نیامده است.