kayhan.ir

کد خبر: ۴۵۷۸۷
تاریخ انتشار : ۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۶
عراقچی:

اسرار نظامی و امنیت ملی را به توافق نمی‌فروشیم

معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد که اسرار نظامی و امنیت ملی را به توافق نمی‌فروشیم.



«سید عباس عراقچی» معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت خارجه و عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای دوشنبه شب در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما به تشریح آخرین روند مذاکرات هسته‌ای پرداخت.
عراقچی در پاسخ به سؤال مجری درباره بازرسی از تأسیسات هسته‌ای و گفت‌وگو با دانشمندان هسته‌ای گفت:‌به خاطر شبهاتی که ایجاد شده ممکن است یک نگرانی در بین مردم ایجاد شده باشد که لازم می‌دانم کلیتی را در این زمینه عرض کنم.
وی افزود: در چارچوب قواعد بین‌المللی و نظام‌ها و رژیم‌های متعارف بازرسی که وجود دارد و همه اجرا می‌کنند، در آن چارچوب هیچ مشکلی برای نظارت نداریم، ولی اجازه نخواهیم داد که از این نظارت‌ها برای دسترسی به اطلاعات سری کشور، شناسایی دانشمندان و بعضی از سیاست‌های کشور سوء استفاده شود. این یکی از خطوط قرمز بسیار پررنگ ماست.
عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای اضافه کرد:‌ دستوری که داشتیم این است که در چارچوب نظام‌های شناخته شده و متعارف بین‌المللی نظارتی با آژانس همکاری کنیم و در همین چارچوب نسبت به مسائل نظارتی و دسترسی‌های آژانس همکاری کنیم که یکی از این چارچوب‌های متعارف بین‌المللی پروتکل الحاقی است.
عراقچی درباره پروتکل الحاقی گفت: این پروتکل در تکمیل معاهده ان‌پی‌تی نوشته شد. چون ان‌پی‌تی و موافقتنامه پادمان نواقصی در بحث بازرسی داشت و برخی کشورها سوءاستفاده کردند، پروتکل الحاقی نوشته شد و یک‌سری بازرسی‌های گسترده‌تر و دسترسی‌های بیشتری را برای آژانس ایجاد می‌کند. این پروتکل در کنفرانس خلع سلاح در ژنو تدوین شد.
پروتکل الحاقی برای ما جزو خطوط قرمز نبود
وی با بیان اینکه پروتکل الحاقی به عنوان یک رژیم متعارف بین‌المللی برای ما جزو خطوط قرمز نبود، خاطرنشان کرد: از همان ابتدا به ما اجازه پذیرفته شدن پروتکل الحاقی در طول مذاکرات داده شد. هنوز که پذیرفته نشده و هنوز توافقی نداریم ولی به عنوان یکی از مواردی که می‌تواند مورد پذیرش واقع شود، جزو دستورالعمل‌های تیم مذاکره‌کننده بوده است. البته ممکن است خطوط قرمز در طول زمان جا بجا شوند. ممکن است پروتکل الحاقی در مقطعی جزو خطوط قرمز نباشد که هنوز نشده و دستورالعمل‌های ما تغییر نکرده است.
معاون وزیر خارجه ادامه داد: در پروتکل الحاقی دسترسی به سایت‌های غیرهسته‌ای وجود دارد.
عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای با بیان اینکه هنوز چیزی پذیرفته نشده است، گفت: قاعده مجلس هم سر جای خود هست که هیچ همکاری داوطلبانه‌ای فراتر از تعهدات ما نباید صورت گیرد و صورت هم نگرفته است ولی در میز مذاکره این موارد بحث می‌شود؛ اگر به توافق رسیدیم منوط به نظر مجلس یا طی روندهای قانونی، توافقات ما اجرا می‌شود. ما مامور به مذاکره هستیم، هنوز که توافقی صورت نگرفته است.
عراقچی خاطرنشان کرد: اگر توافقی صورت گیرد، طبق دستورالعمل‌های ما، آن موقع باید روندهای قانونی آن طی شود. اگر چیزی خلاف مصوبه مجلس است باید نظر مجلس گرفته شود. جای نگرانی اصلاً وجود ندارد. ما داریم مذاکره می‌کنیم، در مذاکره پذیرش پروتکل الحاقی جزو مواردی بوده که به ما اختیار داده شده بود که پذیرش آن را در طول مذاکره مدنظر قرار دهیم.
تصویب پروتکل الحاقی منوط به نظر مجلس است
وی با اشاره به برنامه اقدام مشترک ژنو و اینکه تصویب پروتکل الحاقی منوط به نظر مجلس است، خاطرنشان کرد: در توافق نهایی نیز همین خواهد بود. اگر توافق نهایی در کار باشد پروتکل الحاقی منوط به نظر مجلس و طی روال‌های قانونی است. ما نمی‌توانیم به عنوان مذاکره‌کننده دولت از طرف مجلس قول بدهیم. ما می‌توانیم مذاکره کنیم و بگوییم این ممکن است شدنی شود، منوط به نظر مجلس.
عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای خطاب به مردم و نمایندگان تصریح کرد: هیچ چیزی بدون روال قانونی خود پذیرفته نخواهد شد.
معاون وزیر خارجه در ادامه با بیان اینکه در پروتکل الحاقی دسترسی به سایت‌های غیرهسته‌ای پیش بینی شده آن هم دسترسی مدیریت شده، گفت:‌ سایت غیرهسته‌ای ممکن است، شامل مراکز نظامی هم باشد.
عراقچی در توضیح دسترسی مدیریت شده عنوان کرد: یعنی اگر به بازرسی از آژانس ماموریت داده می‌شود که مطمئن شود امر خلافی در مرکزی غیراز مراکز هسته‌ای ما صورت نمی‌گیرد، این فرد به ترتیبی وارد و خارج از این مرکز می‌شود که هیچ اطلاعات غیراز آنچه نیاز دارد به دستش نیاید.آن چیزی که به عنوان بازرسی در ذهن ماست که وارد محلی شوند و عکس بگیرند و ... اصلاً به این معنا نیست و به عنوان دسترسی مدیریت شده است.
وی افزود: اگر مقامات نظامی و مربوطه و مجلس و شورایی که مقام معظم رهبری مشخص کردند به این نتیجه برسند این دسترسی که در پروتکل الحاقی وجود دارد در زمره همان بازرسی‌های ممنوعه‌ای است که رهبری فرمودند برای ما مطاع است و خواهیم گفت که همین دسترسی مدیریت شده را نخواهیم داد.
اگر توافق نداشته باشیم، آخر دنیا نیست
عراقچی تصریح کرد:‌ حاضر نیستیم امنیت ملی و امنیت مراکز نظامی و اسرار کشور را به خاطر توافق بفروشیم. اگر این جمع بندی صورت گیرد، ما حتماً پروتکل الحاقی را رد خواهیم کرد و ممکن است توافق نداشته باشیم، عیبی ندارد، آخر دنیا نیست.
وی گفت: توافق فسخ شود، بشود. امنیت و منافع ملی کلان ما قابل مصالحه و معامله با هیچ چیزی نیست. بارها در مذاکرات گفته‌ایم که این حوزه امنیتی ماست و به هیچ وجه وارد آن نمی‌شویم.
معاون وزیر خارجه درباره تحریم‌ها و اظهارنظر معاون وزیر نفت درباره لغو تحریم‌ها در آذر ماه عنوان کرد: 10 تیرماه مهلتی است که ما برای مذاکرات در نظر گرفتیم. تاریخ مقدسی نیست که حتماً باید به آن پایبند باشیم و ممکن است تغییر کند. اگر در مذاکرات کار آهسته پیش برود، ما کیفیت توافق را فدای سرعت نخواهیم کرد.
عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای خاطرنشان کرد: هیچ وقت PMD را به رسمیت نشناختیم.
به گزارش فارس، عراقچی در ادامه گفت: همیشه متکی به پشتیبانی مقام معظم رهبری بودیم.
آغاز مذاکرات هسته‌ای در سطح معاونان در وین
مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 امروز(چهارشنبه) در سطح معاونان در وین آغاز شد.
در این دور از گفتگوها سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر امور خارجه ایران و هلگا اشمید معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که به نمایندگی از کشورهای 1+5 در مذاکرات هسته‌ای حضور دارد، شرکت می‌کنند. این دور از مذاکرات هسته‌ای تا روز جمعه ادامه خواهد داشت.
روز گذشته(سه شنبه) نیز مذاکرات هسته‌ای در سطح کارشناسان برگزار شد.
تحریم‌ها، مهم‌ترین اختلاف باقیمانده
به گزارش فارس به نقل از اسپوتنیک، سرگئی ریابکوف مذاکره‌کننده ارشد روسیه گفت: مسئله تحریم‌ها مهم‌ترین اختلاف باقیمانده در توافق هسته‌ای ایران و 1+5 است.

معاون وزیر خارجه روسیه با اشاره به اولویت‌های روسیه در مذاکرات گفت: برای ما، مسئله اصلی سرعت و لحظه لغو تحریم‌های تسلیحاتی، تثبیت ماهیت بی‌سابقه توافقات و تعهدات به منظور اجرای حق انحصاری شورای امنیت سازمان ملل و نظارت بر روند آن در تمامی مراحل تصمیم‌گیری بعد از حصول توافق است.
به گزارش خبرگزاری ها،«ریچارد نفیو» مقام سابق دولت اوباما گفت: تحریم‌های اقتصادی آمریکا به تدریج تاثیر خود را از دست می‌دهند.
نفیو که در طراحی تحریم‌های این کشور علیه ایران نقش کلیدی داشت در مقاله‌ای در مجله مرکز سیاست‌های جهانی انرژی دانشگاه کلمبیا به کاهش اثرگذاری این تحریم‌ها اشاره می‌کند: باید به این نکته توجه داشت که نباید بیش از حد به قدرت اثربخشی تحریم‌ها تکیه کرد. ایالات متحده به مرور زمان متوجه می‌شود که تحمیل تحریم‌های اقتصادی در سیستم بین‌المللی به تدریج به صورت چشمگیری اثر خود را از دست می‌دهد.