پس از افزایش ناگهانی قیمت بنزین صورت گرفت
آغاز تحرکات تازه برای گرانی سایر کالاها
همزمان با ورود بنزین هزار تومانی به سبد هزینهای مردم و با الزام هماهنگی هرگونه افزایش قیمتی با دولت، پروندههای زیادی از درخواست تولیدکنندگان روی میز بررسی دولت قرار گرفته که کالاهای اساسی در صدر است.
به گزارش مهر، پس از اعلام دولت، قیمت بنزین از 700 تومان به 1000 رسیده و تک نرخی شد.
اوایل امسال بود که اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور در بخشنامهای که رسما از سوی دولت ابلاغ شد، هرگونه افزایش قیمتی را منوط به هماهنگی با دولت دانست تا بازار سامانی یابد و از تورمی که هر ساله، در هفتههای آغازین سال، نصیب مردم و بازار میشود، جلوگیری شود. همین اشاره کافی بود تا تولیدکنندگان یکی پس از دیگری برای افزایش قیمت محصولاتشان به خط شوند.
البته تولیدکنندگان کالاهای اساسی، پیشگام شدهاند و یکی پس از دیگری، اعلام میکنند که تقاضای افزایش قیمت خود را به دولت ارسال کردهاند؛ دولت اما تاکنون به هیچ یک از این تقاضاهای افزایش قیمت، جواب مثبت نداده است.
در این میان تولیدکنندگان بسیاری از جمله نانوایان، خودروسازان، تولیدکنندگان روغن نباتی، تولیدکنندگان محصولات لبنی، تولیدکنندگان سیمان، تولیدکنندگان فرآوردههای گوشتی درخواست خود را به دولت ارائه کردهاند و البته منتظرند تا دولت در این زمینه تصمیمگیری کند.
دبیر انجمن تولیدکنندگان سیمان اعلام کرده که با توجه به افزایش هزینههای تولید سیمان، درخواست افزایش قیمت 17 درصدی سیمان را به دولت ارسال کردهایم.
عبدالرضا شیخان افزود: تولید مازاد بر نیاز سیمان در سال قبل سبب شد تا تولیدکنندگان با کمبود بازار مواجه شوند و بنابراین ثبات بر بازار حاکم باشد اما اکنون درخواست افزایش 17 درصدی سیمان را به دولت ارسال کردهایم.
وی میافزاید: هنوز در این رابطه پاسخی دریافت نشده است اما سال گذشته با وجود توقف رشد نرخ تورم، با تورم 15 درصدی و رکود دست و پنجه نرم کردیم ولی ادامه این مسیر امکانپذیر نیست و به همین دلیل، درخواست افزایش قیمت را به دولت ارسال کردیم.
به گفته شیخان، سال گذشته تولید سیمان به 66 میلیون و 400 هزار تن و کلینکر به 70 میلیون تن رسید که از این رقم، 12میلیون و 700 هزار تن سیمان و 6 میلیون و 200 هزار تن کلینکر صادر کردیم.
وی اظهار داشت: در حال حاضر 5/5 تا 6 میلیون تن مازاد کلینکر در کارخانهها وجود دارد که این رقم در مدت مشابه سال قبل حدود 4 تا 5/4 میلیون تن بوده است.
از سوی دیگر تولیدکنندگان نان هم که همان نانوایان باشند، درخواست افزایش قیمت خود را به دولت ارسال کردهاند و منتظرند تا دولت در بررسیهایی که انجام میدهد، پاسخ آنها را بدهد، البته دولت تا حدودی دست آنها را برای افزایش قیمت باز گذاشته است و با راه انداختن نانواییهای آزادپز، راهی برای آزادسازی قیمت نان در پیش گرفته است.
گروه دیگری که تقاضای افزایش قیمت خود را به دولت ارسال کردهاند، خودروسازان هستند. ایران خودرو برای محصولات خود افزایش قیمت 10 درصدی را تقاضا کرده و سایپا هم خواستار افزایش 15 درصدی محصولاتش شده است. از سوی دیگر، برخی خودروسازانی هم که با چینیها کار میکنند، درخواست افزایش قیمت خود را به دولت ارائه کردهاند.
البته در حالی که شورای رقابت، با درخواست ایران خودرو برای افزایش 2 درصدی قیمت محصولاتش موافقت کرده و برای سایپا هم افزایش قیمت کمتر از 5 درصدی محصولات را در نظر گرفته اما قرار است از این پس، شورای اقتصاد تعیین تکلیف نهایی قیمت خودرو را به عهده گیرد، البته این هم بستگی به نظر دولت دارد.
از سوی دیگر، محمد قبله، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان صنایع روغن نباتی از ارائه تقاضای افزایش قیمت روغن نباتی از سوی تولیدکنندگان به دولت خبر داد و گفت: آخرین افزایش قیمت روغن نباتی مربوط به اردیبهشت سال 92 و بر پایه ارز ترکیبی 70 درصد مرجع با نرخ 1226 تومان و 30 درصد مبادلهای با نرخ 2450 تومان بود که در نهایت نرخ پایه 1600 تومان را تشکیل میداد.
وی با بیان اینکه قیمت روغن خام به عنوان 80 درصد از قیمت تمام شده تولیدکنندگان داخلی طی دو سال اخیر در بازارهای جهانی حدود 20 درصد کاهش داشته است، افزود: این در حالی است که نرخ پایه ارز برای تولیدکنندگان روغن نباتی از شش ماهه دوم سال 92 تاکنون با نرخ مبادلهای محاسبه شده است.
به گفته قبله، بر این اساس نرخ ارز برای این صنعت از شش ماهه دوم 92 بالغ بر 2400 تومان، در سال 93 با نرخ 2650 تومان و امسال نیز به 2850 تومان رسیده و به عبارتی، این افزایش نرخ ارز فرصت مهم کاهش قیمت جهانی روغن خام را به یک تهدید تبدیل کرده است.
قبله با اشاره به اینکه روند مذکور نشاندهنده رشد 80 درصدی نرخ ارز برای تامین روغن خام وارداتی است، خاطرنشان کرد: در سال جاری نیز سیاستهای تعرفهای دستخوش تغییراتی شده که برای روغن سویا و آفتابگردان 3 درصد و برای روغن پالم نیز 6 درصد افزایش تعرفه در نظر گرفته شده است.
وی اظهار داشت: از طرفی براساس مصوبه دولت پرداخت 70 تومان مابهالتفاوت هر کیلوگرم روغن نباتی به کشاورزان بر عهده تولیدکنندگان داخلی گذاشته شده است که در کنار افزایش نرخ ارز، افزایش تعرفهها و همچنین افزایش نرخ حقوق و دستمزد از سال 92 به 93 و 93 به 94 بازنگری در قیمتها یک ضرورت اجتنابناپذیر محسوب میشود.
به گفته قبله، برآوردها نشان میدهد افزایش قیمتها در حدود 12 درصد میتواند مشکلات به وجود آمده بر سر راه تولیدکنندگان این صنعت را کمرنگ ساخته و توان رقابتی آنان را افزایش دهد.
همچنین رضا باکری، دبیر انجمن تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی هم اعلام کرده که هزینههای تولید فرآوردههای لبنی در سال 94 نسبت به سال 93 فقط 5 درصد افزایش یافته است که بر همین اساس، انجمن فرآوردههای لبنی به استناد قیمتهای تمام شده محصولات، درخواست افزایش 5 درصدی قیمت لبنیات را به ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان ارسال کرده است.
وی با اعلام اینکه نرخ تورم و افزایش هزینههای تولید در سال 93 باعث شده بود تا کارخانههای لبنی مجوز افزایش 15 درصدی قیمتها را دریافت کنند، خاطرنشان کرده است: امسال خوشبختانه نرخ تورم کاهش یافته و در کنار آن هزینههای تولید واحدها هم کاهش پیدا کرده است.
به گفته باکری، تعدادی از کارخانجات لبنی در سال گذشته 15 درصد افزایش قیمت را در محصولات خود لحاظ نکرده بودند که امسال با توجه به عرضه و تقاضا این افزایش قیمتها را انجام میدهند.
همچنین سید محمد میررضوی دبیر انجمن صنایع کنسرو نیز چندی پیش اعلام کرده بود که با توجه به افزایش هزینه دستمزد، مالیات بر ارزش افزوده، حمل و نقل و قیمت آب و برق، تولیدکنندگان صنایع کنسرو خواستار افزایش 5 تا 8 درصدی قیمت تولیدات خود هستند که در این مورد به صورت شفاهی درخواستشان را به سازمان حمایت ارائه کردهایم.
همچنین حسین شاهآبادی، دبیر انجمن تولیدکنندگان فرآوردههای گوشتی هم از ارائه درخواست افزایش 12 درصدی قیمت فرآوردههای گوشتی به دولت خبر داد و اعلام کرده که البته آلوده بودن گوشت گاومیش هندی، هزینه تولید کارخانههای تولیدکننده فرآوردههای گوشتی را افزایش داده و به همین دلیل درخواست افزایش 12 درصدی قیمت محصولاتمان را به دولت ارائه کردیم.
قاسمعلی حسنی، عضو هیئت مدیره بنکداران نیز در گفتوگو با «نسیم» بیان داشت: 500 تومان بر روی قیمت برنج ایرانی افزوده شده که البته این گرانتر شدن نیز دلیل خاصی ندارد بلکه به اعتقاد بنده تنها به دلیل دامن زدن عدهای سودجو برای بالا بردن قیمت است.
وی عنوان کرد: این افزایش قیمت را فروشندگان عمده شمال برای سودجویی بیشتر اعمال کردهاند در حالی که تقاضا افزایش نداشته و خرید انبوهی نیز صورت نگرفته است.
حسنی با اشاره به این مطلب که برنج جدید از 15 مرداد ماه وارد بازار میشود تاکید کرد: در حال حاضر انبارها پر است از برنجهای وارداتی، به طوری که برنج هندی از کیلویی 2300 تا 4300 تومان در بازار موجود است بنابراین هر چه قدر هم که سفارش برای برنج خارجی از سوی ارگان، نهاد و مردم باشد بنکداران میتوانند به راحتی آن را عرضه کنند.