کد خبر: ۴۴۹۵۸
تاریخ انتشار : ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۸:۳۷

گرانی نان سنگک در سایه نبود نظارت

از زمانی که دولت مجوز پخت نان به قیمت آزاد را صادر کرده، به دلیل نبود نظارت کافی نانوایان گرایش بیشتری به سمت آزاد‌پزی دارند و به همین دلیل مردم مجبور به خرید نان به قیمت بالا هستند.


عرضه نان دولتی در شرایطی در بسیاری از نانوایی‌ها متوقف شده که دولت خود اعلام می‌کند تنها 40 درصد نانوایی‌ها باید به سمت آزادپزی بروند و مابقی همچنان دولتی بمانند در حالی که به نظر می‌رسد تصمیم دولت درست برعکس در حال اجرا شدن است و در بسیاری از نانوایی‌ها، نان به قیمت آزاد به دست مردم می‌رسد. مردم هم که ناچار از خرید نان به قیمت دلخواه نانوایان هستند، چاره‌ای ندارند که این روزها نان را گران به خانه خود ببرند.
این در شرایطی است که نان سنگک از جمله نان‌هایی است که بسیاری از مردم خرید آن را ترجیح می‌دهند بنابر این برخی نانوایی‌های سنگکی آزادپز که از استقبال مردم نسبت به این نوع نان خبردار هستند، نان را به قیمت دلخواه خود می‌فروشند و برخی دیگر هم به بهانه کنجدی کردن نان، قیمت را بالا برده‌اند. حتی گاه قیمت یک قرص نان سنگک، در برخی نانوایی‌های شمال شهر تهران به 5 هزار تومان هم رسیده است. برخی نانوایی‌ها هم فقط نان کنجدی عرضه می‌کنند.
از سوی دیگر، مظنه دقیقی برای میزان کنجدی که بر روی نان‌ها پاشیده می‌شود، وجود ندارد و هر نانوایی به دلخواه خود میزان کنجد را بر روی نان می‌پاشد و به واسطه همان هم، قیمت را بالا می‌برد، این در حالی است که مردم هم ناچار به خرید همین نان هستند و اگر از نانوایی‌ بخواهند که نان سنگک ساده داشته باشند، با جواب منفی مواجه می‌شوند و بنابر این کف خرید نان سنگک در برخی از نانوایی‌ها به جای 1300 تومان، به 1500 تومان برای نان کنجدی یک‌رو و 2000 تومان برای نان کنجدی دو رو می‌رسد.
در این میان، مجتبی خسروتاج، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در رابطه با پخت نان آزادپز و تخلفات احتمالی که در این رابطه رخ می‌دهد، می‌گوید: نانوایی‌های آزاد‌پز براساس دستورالعمل‌ها و ضوابطی که سازمان حمایت اعلام می‌کند، قیمت تمام شده خود را مشخص کرده و براساس یک سود عادلانه، نان خود را می‌فروشند، این در حالی است که این سازمان، براساس مصوبه هيئت عالی نظارت، تعیین کرده که در بخش‌های مختلف صنفی، هر واحد می‌تواند چه مقدار سود در نظر بگیرد.
وی می‌افزاید: آزادپزی نانوایی ها یک حرکت تدریجی بوده است، البته سایر نانوایی‌ها براساس تصمیم سال گذشته، حداکثر یک بار تا سقف 30 درصد  می‌توانستند افزایش قیمت داشته باشند که این مسئله کاملا اجرایی شد، ولی به دلیل اینکه برخی از نانوایی‌ها آزادپز می‌شوند، مردم فکر می‌کنند که آنها افزایش قیمت داشته‌اند.
به گفته خسروتاج، نانوایی‌هایی که بر سر در واحد صنفی خود، تابلوی آزاد‌پزی را نصب نکنند، با جریمه سختی رو به رو شده و سهمیه آن‌ها قطع خواهد شد، ضمن اینکه سازمان تعزیرات بر روی آن نظارت خواهد داشت، البته در هر استان، هزینه کارگر، اجاره و سایر هزینه‌ها با استان دیگر متفاوت است.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه نانوایی‌ها حق ندارند به تولید نان کنجدی اولویت دهند، خاطرنشان کرد: هر نانوایی ابتدا موظف است نان بدون کنجد را که مورد نیاز مشتری است، تامین کند، سپس در مرحله بعد برای مشتریانی که نان کنجدی می‌خواهند، عملیات پخت را انجام دهد، ضمن اینکه بین 100 تا 200 تومان بابت کنجد باید به قیمت نان اضافه شود، اما بیش از آن تخلف است.
این گفته‌ها در حالی مطرح می‌شود که تخلفات نانوایان از حد و مرزی که دولت تعیین کرده، فراتر رفته است و به همین دلیل، قیمت نان سنگک در برخی از مناطق تهران از 1300 تومان مصوب، جهش بالایی داشته و به نرخ‌های خیلی بیشتر از 1300 تومان و حتی 5000 تومان هم رسیده، این در حالی است که براساس نرخ مصوبه، قیمت سنگک باید 780 تومان باشد که البته دولت اجازه داده تا 800 تومان هم به دلیل نبود پول خرد در نانوایی‌ها، قیمت افزایش یابد اما مشروط به اینکه وزن چانه نیز به تناسب افزایش یابد.
از سوی دیگر، قیمت هر قرص نان بربری 650 تومان، نان لواش 208 تومان و نان تافتون 390 تومان است. پیش از این رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی، اعلام کرده بود که قیمت هر قرص نان سنگک کنجدی ویژه 2000 تومان، نان سنگک کنجدی با وزن هر چانه 460 گرم 1500 تومان است.