کد خبر: ۴۴۴۱۳
تاریخ انتشار : ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۹:۳۷
اسکندری:

دستیابی به خودکفایی کشاورزی قطعا امکان‌پذیر است

وزیر جهاد کشاورزی دولت نهم گفت: خودکفایی در قالب امنیت غذایی از سیاست‌های کلان نظام، سند چشم‌انداز، اقتصاد مقاومتی، برنامه‌های 5 ساله و کشاورزی است که با مدیریت درست آب قطعا می‌توان به آن هدف دست یافت.


محمدرضا اسکندری با بیان اینکه عامل اصلی خودکفایی در کشاورزی، آب است، اظهار داشت: استفاده از آب در زمان و در حجم مناسب بر میزان تولیدات کشاورزی بسیار تاثیرگذار است.
محمدرضا اسکندری تصریح کرد: گفته می‌شود در حال حاضر با 90 میلیارد متر مکعب آب حدود 100 میلیون تن محصول کشاورزی تولید می‌شود، بنابراین از آنجا که 90 میلیارد متر مکعب دیگر آب موجود نیست، قادر به تولید 200 میلیون تن محصول کشاورزی نیستیم.
وی گفت: در حالی که اعتقاد ما این است که با افزایش بهره‌وری آب با حدود 45 میلیارد مترمکعب می‌توان حدود 200 میلیون تن محصول کشاورزی برای تامین غذای 250 میلیون نفر تولید کرد.
وزیر اسبق جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه دستیابی به این موضوع نیازمند مدیریت است، بیان داشت: نیاز آبی گیاه مشخص است، بنابراین اگر در زمان مشخص که گیاه نیاز به آب دارد، حجم مورد نیاز آب تامین شود، می‌توان به این هدف دست یافت.
اسکندری افزود: در حال حاضر آب در کانال‌های کشاورزی حتی در زمانی که کشاورز به آن نیاز ندارد، جاری است و آن حجم آب هم به حساب کشاورزی آورده می‌شود!
وی افزود: بسیاری از سدهای ساخته شده در کشور، تشتک تبخیر آب هستند و اکوسیستم منطقه را بر هم زده‌اند، در حالی که به اهداف اولیه ساخت که پوشش‌دهی اراضی کشاورزی است، نرسیده‌اند.
محمدرضا اسکندری وزیر جهاد کشاورزی دولت نهم گفت: برخی ادعا می‌کنند به دلیل مشکلات ناشی از کم‌آبی نباید اقدام به تولید محصولات کشاورزی کرد، در حالی که این موضوع درست نیست، زیرا حجم زیادی از هدر رفت آب کشور، در محاسبات به ناحق به کشاورزی نسبت داده می‌شود.
وی افزود: طبق برآورد کارشناسان از 100 میلیارد متر مکعب استحصال آب در کشور، حدود 10 میلیارد متر مکعب آن در بخش صنعت و مصارف خانگی عنوان می‌شود و مصرف 90 درصد باقی‌مانده را هم به بخش کشاورزی نسبت می‌دهند که در واقع این طور نیست و حدود 65 درصد این آب صرف کشاورزی می‌شود.
وزیر جهاد کشاورزی دولت نهم احمدی‌نژاد،‌ تصریح  کرد: متوسط بارندگی سالانه کشور، حدود 250 میلی‌متر است، در حالی که این رقم در برخی مناطق حتی به 2هزار میلی‌متر هم می‌رسد، بنابراین با برنامه‌ریزی اصولی حتی در کشور خشک و نیمه خشک هم می‌توان محصولات کشاورزی تولید کرد.
اسکندری بیان داشت: در کشور با مشکل آب مواجه نیستیم، بلکه با بحران مدیریت آن مواجهیم، زیرا بهره‌وری آب در کشاورزی پایین است.
وی افزود: افرادی که در جایگاه تصمیم‌گیری‌اند و بین مردم با اظهاراتشان باعث ناامیدی می‌شوند، اینان مبلغ افکار دشمنان هستند.
اسکندری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه راهکار مدیریتی برای افزایش تولید محصولات کشاورزی با توجه  به وضعیت این کشور چیست، گفت: ایران از نعمت 3 هزار کیلومتر ساحل برخوردار است، اما تاکنون کسی به استفاده از آب دریا برای تولید محصولات کشاورزی فکر نکرده است.
وی افزود: امام خمینی(ره) و بعد از رحلت ایشان، مقام معظم رهبری همواره بر تهیه غذای مردم از طریق تولیدات کشاورزی داخلی تاکید داشته‌اند. وزیر جهاد کشاورزی دولت نهم اظهار داشت: ایران به واسطه داشتن ویژگی چهار فصل و وسعت یک میلیون و 647 هزار کیلومتر مربع از توانایی کشت محصولات مناطق مختلف سردسیر، معتدل، گرمسیر و استوایی برخوردار است و با بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود، دارای توان تولید 300 میلیون تن محصولات کشاورزی است.
اسکندری در پاسخ به این سوال که چگونه می‌توان به این حجم از تولید در بخش کشاورزی دست یافت، گفت: سال 84 تعداد 94 برنامه راهبردی با محوریت تحقیقات در موضوعات مختلف در بخش کشاورزی تدوین شد و گروه‌های مختلف با این نقطه‌نظر که کشور دائما در وضعیت خشکسالی قرار دارد و ترسالی به صورت اتفاقی پیش می‌آید، برای برطرف کردن نیازهای وارداتی، بر اساس شرایط مختلف خشکسالی، سرما و سیل در راستای افزایش تولید محصولات کشاورزی برنامه نوشتند.
وی با بیان اینکه کتابچه‌ها و مستندات این برنامه‌ها موجود است، اظهار داشت: بسیاری از این برنامه‌ها سال 87 آماده شد و قرار بود که برخی از آنها سال 88 عملیاتی شود و به دولت دهم تحویل داده شود.
وزیر دولت نهم  احمدی‌نژاد با انتقاد از نظام برنامه‌ریزی کشور افزود: نظام برنامه‌ریزی کشور شخص محور است، نه برنامه‌ محور و به همین دلیل با روی کار آمدن مسئولان و دولت‌های جدید، برنامه دولت‌های پیشین کنار گذاشته می‌شود. وی افزود: در مورد این برنامه‌ها هر جا که لازم بود، قانون تصویب شد، به‌طوری که قانون بهره‌وری کشاورزی که در موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی و اقتصاد کشاورزی و با کمک نمایندگان مجلس تدوین شد، سال 88 ابلاغ شد، ولی تاکنون هیچ کدام از بندهای این قانون اجرایی نشده است.