نگاهی به کارنامه گزارش روز کیهان در سالی که گذشت
سربازی با مشق قلم در جبهه نرم(گزارش روز)
سرویس گزارش
آخر سالی دل آدمی بد جوری میگیرد.بخصوص زمانی که سراغ پروندههای بایگانی میروی وخاک روی زون کن را با گوشه آستینت که نه-با دستمال کاغذی- پاک کرده ودر میان پروندههای آرشیوی صفحه گزارش روز دنبال تعداد شمارگان نوشته شده توسط هر یک از اعضای سرویس گزارش میگردی. البته این را هم اضافه کنم که این روزها به مدد ایجاد آرشیو رایانه ای، جستجوها به زدن یک دکمه ختم شده و حتی فرصت دلتنگی هم نیست!دلتنگی برای روزهایی که به سرعت برق و باد سپری شدهاند و ازآنها در پرونده کاریمان تنها تیترها و لیدها به یادگار ماندهاند. تا لحظه تنظیم این گزارش شمارگان گزارشهای تدوین شده توسط هر یک از اعضا به این قرار است:گالیا توانگر 79،صدیقه توانا 79،حسن آقایی 39،ایرج نظافتی 6 و مابقی گزارش ها توسط دوستان مشتاق همکاری با سرویس گزارش تهیه شدهاند که با امضا ی گروه گزارش به چاپ رسیدهاند.
صبح با یک استکان چای و داغی تیترهای روز دنیا آغاز میشود. این روزها اغلب چای را بدون قند مینوشیم. هرچه هم قند باشد باز هم کام آدمی شیرین نمیشود. انگار همه تلخیهای عالم را ریختهاند توی این خبرها و تیترهایی که به خورد مخاطب میدهند. چه کسی ست که با دیدن قربانیان داعش و یا زنان و کودکان کشته شده، مجروح و آواره جنگها بویژه در مناطق مسلماننشین و سرزمینهای اشغالی دلش زخم برندارد و اشکش در استکان چای غوطهور نشود؟ حالا که همگان در برابر گرگها سکوت در پیش گرفتهاند تنها این صداقت قلم و دوربین حقیقت بین خبرنگاری است که میتواند وجدانها را به لرزهانداخته و رسالت خبرنگاری را احیا کند.
چنانچه این حقیقت برخاسته از وجدان بیدار نباشد مگر میتوان جز خیانت به قلم و پشت کردن به اصالت حرفهای معنایش کرد؟ دنیا بر سر انگشت حقیقتنگار اهالی رسانه میچرخد و اگر غافلانه و یا مغرضانه وارونهنویسی کنند، لطمات جبرانناپذیری به دنیای پیرامونشان خواهند زند. لطماتی که خسارتش کمتر از بمبافکنهای صهیونیستی نیست.
از پنجره محل کارم به دور دستها خیره ماندهام. در دوردستها بادگیرها نشستهاند. در چشمانداز یک خبرنگار نباید حزب باد میتینگ دهد. باید بادگیر باشد اما با بادها نچرخد. راسخ بودن حرف اول را در این حرفه میزند. اینکه ابتدا یک خودسازی داشته باشی. خودت را و مطالباتت را بشناسی و برای تحقق خواستههای برحق و اخلاقیات شهید راه قلم باشی. در این کار آنانی که منیت داشتهاند و دنبال فرصتطلبیها بودهاند اتفاقا در حواشی گرفتار آمدهاند و آنانی که همیشه مردم و وجدان را در صدر نشاندهاند، جاودانه حقیقی در این حرفه شدهاند. اینگونه که بنگریم میتوان امیدوار بود که تیترهای زیبا و امیدبخش درراهند. کسی چه میداند؟! شاید یک روز چای خود را با قند خبرهای شیرین آزادی و آزادگی بنوشیم.
اما تا آن زمان باید بر همه تلخیها صبر کرد و به آرمانهای برگرفته از ریشهها پایبند ماند. چرا که چرخ خوردن با دستان عروسکگردان استکبار همیشه حس برده شدن در پی دارد. باید معنای واقعی اصحاب رسانه بودن را محقق کرد. کسی که صاحب چیز با ارزشی است نه میتواند زندگی بردهوار را بپذیرد و نه میتواند غافل باشد. این میدان حواس جمع میخواهد. کفش پولادین میخواهد و عزمی راسخ.
حالا بنشین تا از این دریچه پرواز پرندههای فکر در آسمان حقیقت را نظارهگر باشیم. بنشین از مظلومیت صاحبان حق در دنیای امروز بنویسیم و چایمان را با قند فکرهای روشن برای آینده بنوشیم. از پز روشنفکری چه سود وقتی عمل نباشد؟
از آنانی نباشیم که گلها را خار میکنند. آنگونه بنویسیم که خارها گل دهند و همواره بالی باشیم برای پرواز در آسمان صداقت. نباشد که گل ببریم سر خاک بالها! باید بالها را از خاک به افلاک بفرستیم. میتوان با حامی حقیقت بودن به هر چه خوبی و نیکی است پربکشیم. (چگونگی شکلگیری شایعات خبری و جستوجوگری برای یافتن حقیقت مورخه 2آبان 93/توانگر)
توکل بر قرآن و توسل بر امام عصر(عج)
در سرویس گزارش روز آنچه بیشتر نمود دارد و البته به مدد آن کارها خیلی خوب به پیش میرود،همدلی و همیاری اعضای سرویس است. این همدلی زمانی به ثمر میرسد که از سخنان روشنگرایانه و راهنماییهای استادانه حاج حسین شریعتمداری در کنار شورای سردبیری استفاده میکنیم.
ن و القلم و ما یسطرون،قسم به قلم و هر آنچه که مینویسد.
ایرج نظافتی دبیر سرویس گزارش روزنامه کیهان با اشاره به آیه فوق در سوره مبارکه قلم میگوید:«همچنان که خداوند متعال در قرآن کریم به قلم و هر آنچه که از خامه آن بیرون میطراود سوگند یاد میکند، یک قلم به دست نیز باید در راستای همین اهداف الهی قدم بردارد و مراقب باشد که در برابر نوشته هایش رسالت سنگینی را به دوش میکشد.»
دبیر سرویس گزارش روزنامه کیهان در ادامه تصریح میکند:«ما نیز با الگو قرار دادن همین توصیه زیبای قرآنی تمام تلاش خود را در راستای خدمت به جامعه اسلامی انجام میدهیم و در کنار سایر همکاران گرانقدرم در این سرویس کوشیدیم گوشه هایی از مشکلات موجود را به گوش مسئولان مربوطه برسانیم و پل ارتباطی بین مردم و مسئولان باشیم.»
نظافتی معتقد است که وظیفه یک گزارشگر به مراتب بسی سنگین و خطیر است،چرا که باید با نگاه موشکافانه به تجزیه و تحلیل یک سوژه بپردازد و با استفاده از دیدگاه و نظر کارشناسان و مسئولان مربوطه بتواند با ارائه گزارش خود،هم به وجود یک معضل اجتماعی،فرهنگی،اقتصادی یا سیاسی اشاره کند و هم اینکه باید با ارائه راهکارهای دقیق و کارشناسی به حل آن مشکل کمک کند.»
دبیر سرویس گزارش روزنامه کیهان به سخن حکیمانهای از حضرت امام خمینی(ره) اشاره میکند و میگوید:«حضرت امام (ره) میفرمودند:شما در برابر آنچه که مینویسید و آنچه که نمینویسید،مسئولید.»
وی ادامه میدهد:«به نظر من وقتی یک روزنامه نگار متعهد به آرمانهای انقلاب اسلامی همین سخن حکیمانه را سر لوحه کار خود قرار دهد،قطعا میتواند با توکل بر خداوند مهربان و توسل بر امام عصر (عج) نقش تاثیرگذار و مثبتی در جامعه اسلامی داشته باشد.»
نظافتی میگوید: «رهبر معظم انقلاب امام خامنهای عزیز جمله زیبایی بیان فرمودند مبنی بر اینکه «قلمی آزاد است که توطئه گر نباشد.» بر همین اساس در جمهوری اسلامی قلم باید در راستای خدمت به آرمانهای انقلاب اسلامی تعریف و به کار گرفته شود. امیدواریم که توانسته باشیم در سرویس گزارش روزنامه کیهان در یک سال گذشته در راستای منویات مقام معظم رهبری و خدمت به نظام اسلامی قدم برداشته باشیم و از خداوند متعال میخواهم در سال جدید بتوانیم همچنان نقشی پر رنگتر از گذشته ایفا کنیم و با حضور نیروهای جوان و خوش قلم که اخیرا در این سرویس دعوت به کار شدهاند، بتوانیم در خدمت به جمهوری اسلامی نقشی موثر در عرصه اطلاع رسانی ایفا کنیم. امروز بدون شک در مملکت امام زمان(عج) حضور داریم و باید بدانیم در خط مقدم جنگ نرم با دشمن استکباری هستیم.هر گونه خمودگی،ضعف و سستی در این عرصه شرمساری پیشگاه خداوند متعال و امام عصر (عج) را در پی خواهد داشت.»
دبیر سرویس گزارش روزنامه کیهان تصریح میکند:«باید اذعان داشت در این راه پر فراز و نشیب جنگ نرم و ارائه گزارشهای متعدد در حوزههای مختلف در سرویس گزارش از راهنماییهای بی دریغ سردار قلم حاج حسین شریعتمداری و سایر عزیزان شورای محترم سردبیری ،خصوصا دفتر پژوهشهای موسسه کیهان برخوردار بودهایم و صمیمانه سپاسگزار این عزیزان بوده و هستیم.»
لبهای خشکیده بیابان، چشم انتظار
مدیریت کارآمد
صدیقه توانا گزارشگر سرویس گزارش روز که اغلب در گزارشات خود موضوعات اجتماعی را دنبال میکند، برایمان درلید گزارش خدمات درمانی و بیمهای بازنشستگان در پیچ و خمهای اداری (بخش پایانی مورخه 20 مهر 93)اینطورآورده است:« چشم امید میلیون ها بازنشسته امروز به دستان حمایتگر شرکتهای بیمهای و سازمان تامین اجتماعی است که باید هم و غمشان رفع مشکلات معیشتی، درمان و حق و حقوق آنها باشد.
بازنشستگان بدان امید سی-چهل سال کار بیوقفه کرده و حق بیمه پرداخت نمودهاند که امروز که روز پیریشان است و بار مسئولیتها و هزینههای زندگی و مهمتر از همه درمان بر دوش خستهشان سنگینی میکند، خانه امید و تکیهگاهی جهت کم کردن این بار مسئولیت ها داشته باشند. اما آنچه دغدغه بازنشستگان شده و نمکی بر زخم دردلهایشان میپاشد علاوه بر مباحث درمان و بیمههای تکمیلی که در دو شماره قبل به صورت مفصل به آنها پرداخته شد، بحث همسانسازی حقوق بازنشستگان و ادغام درمان مستقیم و غیرمستقیم آنها در شورای عالی سلامت است.»
یکی دیگر از گزارشهای خوب ایشان با موضوع آیا هنوز زمان پرداخت کل مطالبات معوقه ایثارگران نرسیده است؟ در بین قشر جانبازان و ایثارگران بازتاب خوبی داشت و ما هر روزبه عینه شاهد پیگیریهای خانم توانا در مورد رفع مشکلات معیشتی جانبازان و ایثارگران بودیم.باهم تکههایی از شماره نخست این گزارش را از نظر میگذرانیم:« هرگز دلم نميخواست از مشکلاتم بگويم، هيچ وقت دوست نداشتم بگويم در جبهه چه کردم چون همه و همه براي رضاي خداوند بوده است، مشکلاتم را تاکنون براي هيچ کس و هيچ جايي بازگو نکردهام، ميخواستم گمنام باشم، ولي الان آنقدر مرا اذيت کردند که مجبور شدم اين حرفها را بزنم و از مشکلات پيش آمده بگويم. ما نميخواهيم مسئولان کاري خلاف قانون براي ما انجام دهند فقط آنچه که قانوني است انجام دهند...»
صدیقه توانا به گزارشهای محیط زیستی نیز رغبت فراوانی نشان میدهد واین قبیل سوژه ها یکی از دغدغههای اوست.
فرهنگمداری رانندگی
آرامش در گذرگاه زندگی
حسن آقایی گزارشگر با تجربه سرویس گزارش را بیشتر با گزارشهای فرهنگ مداریش بویژه در باب احترام به قوانین راهنمایی و رانندگی خاصه در جادهای خارج شهری و مسافرتهای جادهای میشناسیم. سوژه دیگر مورد علاقه ایشان بحث کمیت،کیفیت و قیمتهای میوه شب عید است که تا همین لحظه مشغول تنظیم آن است.
با هم قسمتی از بخش نخست گزارش ضرورت بررسی اخلاقمداری در کاهش تصادفات رانندگی مورخه 5 اسفند 93 را میخوانیم:«یک:در شهر و جاده نزد برخی اشخاص به واقع چنین مفهوم کاربردی یافته و عادت شده است که به جای آن که ماشین در خدمت و آسایش باشد، آنان در خدمت ماشین هستند. به عبارت دیگر این ماشین است که میتواند هر جور و در هر شرایط ترافیک بتازد و یکه تازی کند!
دو: برخی دیگر پیش از آن که به سمت مقصد حرکت کنند وضعیت فنی و امکانات جنبی خودروشان را دقیقا و کاملا وارسی میکنند که اطمینان از ایمنی جامع حاصل شود اگر چه به ظاهر و نیز پاکیزگی بیرونی خودرو خود اهمیت میدهند.
یکی دیگر از گزارشهای زیبای توصیفی- تحلیلی حسن آقایی گزارش پوشاک بود با تیتر زیبای: رنگين كمان حراج پوشاك در فصل برگ ريزان (مورخه 18 آبان 93).
با هم قسمت هایی از این گزارش را از نظر میگذرانیم:«پاييز با آفتاب نارنجي و پيشگامي فصل باد و سرما و تاراج گري پوشش درختان زمينه ساز تغيير پوشاک مردمي شده و تکاپوي خانواده ها را نيز به سمت فروش هاي فوق العاده واداشته است.
فصل حراج پوشاک در سرشت خود برانگيزاننده اين تجربه بوده که اگر جماعتي نياز هم به پوشاک فصلي ندارند، ليکن ترغيب مي کند سري به فروشگاه ها بزنند که بعضاُ مدل هاي چشمگيري خريد کنند. شايد هم به کم و کيف پوشاک مورد انتخاب چندان توجه نشود، اگرچه يک فروشنده مي گويد: مصرف کنندگان دانا بر اين ميباشند که هنگام خريد، ارزان و با کيفيت بودن و حتي قيمت واقعي قبل از حراج پوشاک را در نظر مي گيرند.
با اين اوصاف موقعي که از نزديک رنگين کمان هاي عرضه و تقاضا را مي بينيم برمي خوريم به مواردي ازجمله فروشندگان از کسادي بازار مي گويند و اين که به رغم پايين آوردن نرخ ها، مردم قيمت ارزان تر طلب مي کنند.
فروشنده اي مي گويد:«رونق و رضايتمندي فروش در حراج عمدتاً معطوف به شروع فصول جديد است.» يکي ديگر از فروشندگان از انبار چندين ساله پوشاک مانده ميگويد. مصرف کننده هم حراجي را فرصت مناسب خوانده کهاندک تخفيفي دارد، اگرچه مخارج جانبي نظير اياب وذهاب هم دارد.»
شستن ترنج ها در استقبال از بهار
وقتی شهر در خواب است،برخی از اعضای سرویس گزارش روز همچنان در منزل سرگرم نوشتن هستند. در واقع کا رما زمان و مکان خاصی نمیشناسد.وقتی به خواب میرویم گاه شده در خواب هم مینویسیم. وقتی در استراحتیم سوژه بعدی را در ذهن میپرورانیم. وقتی همه روز تعطیلی شان است ما سر کاریم. با این حال نه تنها گلایهای نداریم بلکه از این همدلی و همراهی با مردم و مشکلاتشان به خود میبالیم.هیچ کدام از روزهای ما شبیه روز دیگر نیست و هر روز اگر با بیان حقیقت پیش روی حقیقت بینان رقم بخورد آنروز برای ما عید است.
«دو سه هفتهای بیشتر تا آمدن سال جدید باقی نمانده است و این روزها اغلب خانوادهها سخت مشغول خانه تکانیاند.
شستن فرشها یک مرحله مهم از خانه تکانی به حساب میآید که در واقع از آن به ویترین خانه تکانی هم یاد میکنند.
سالهای پیش از تکان تکان خوردن ریشهها و گلهای باغ قالی بر لبه دیوار پشت بامها قند توی دلمان آب میشد که یعنی به زودی عید میشود و همه چیز نووتمیز. البته آب بازی هم فرصت خوبی برای شیطنتهای کودکانه بود. اواخر اسفند گرچه فصل امتحانات بود و هنوز کمی از ته مانده سرمای زمستان دست و پاهایمان را سوزن سوزن میکرد، اما به شوق آببازی پاچههای شلوارمان را بالا میزدیم و کاسه به دست به جان قالی خیسی که کف حیاط و یا کف پشت بام پهن شده بود، میافتادیم. آنروزها بهار با قالیهای رنگارنگ آویزان شده از لبه پشت بامها به ما سلام میداد. اما امروز دیگر خبری از آن حال و هوا نیست، بلکه تمام این حس به چند برگ نیازمندیهای روزنامه تبدیل شده است و به جای دیدن قالیهای رنگارنگ آویزان از پشت بام، صدای آیفون تصویری را میشنویم و وانتی پر از قالی را میبینیم که منتظر ایستاده است.»( شستن ترنجها در استقبال از بهار 9 اسفند 93-توانگر)
موفقیت هایی که در سال 93
در سرویس گزارش رخ داد
از سرویس گزارش در جشنواره واقفان خیراندیش تقدیر ویژه به عمل آمد. ضمن اینکه خانم صدیقه توانا توانست رتبه اول در ششمین جشنواره واقفان خیراندیش را کسب کند.
انتخاب توانا به عنوان گزارشگر برتر در جشنواره ملی «ازدواج و خانواده جوان» وتجلیل و تقدیر از بابت تهیه گزارش با موضوع راهکارهای بیابان زدایی با تیتر لبهای خشکیده بیابان ،چشم انتظار مدیریت کارآمد مورخه 3 خرداد 93 به قلم ایشان از دیگر موفقیتهای کسب شده سرویس گزارش در سالی که گذشت به شمار میآید.
در انتها از همه عزیزانی که با سرویس گزارش روز همکاری تنگانگی داشتهاند(در همه بخشهای روزنامه)،تشکرفراوان به عمل آورده و برای تک تک این عزیزان آرزوی توفیقات روزافزونی داریم.