گزارش کیهان از مبادلات چند وجهی دارو در سال 93
رسول دیناروند بدون توجه به افزایش 82 درصدی واردات دارو در سال 92 گفت: واردات دارو از خارج امسال ۳۰۰ میلیون دلار کم شد و برای اولین بار در تاریخ واردات دارو روند کاهشی داشت!
سرویس اجتماعی-
رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به این پرسش که آیا سیاست کاهش واردات دارو از خارج در سال ۹۴ ادامه مییابد، گفت: بله، سیاست وزارت بهداشت در مورد واردات دارو از خارج این است که واردات در حد ضرورت صورت گیرد به این معنی که اگر دارویی مشابه تولید داخل دارد تا جای ممکن واردات آن محدود شود اما شرط آن تأمین داروی مورد نیاز بیماران است و اگر دارویی مشابه تولید داخل ندارد، واردات آن از خارج ممنوع نمیشود.
رسول دیناروند در ادامه گفت: البته براساس نظر وزیر بهداشت، تأمین داروی مورد نیاز بیماران تحت هیچ شرایطی نباید تحت شعاع محدویت واردات قرار گیرد.
وی گفت: واردات دارو در سال ۹۳ برای اولین بار نسبت به سال قبل کاهش پیدا کرد و حتی از نظر ارزی میزان واردات دارو نسبت به سال ۹۱ هم کمتر شد و با کاهش چشمگیر ۳۰۰ میلیون دلاری واردات دارو از خارج در سال ۹۳ یک رکورد داشتیم.
وی اضافه کرد: کاهش واردات دارو از خارج از دو طریق انجام شد، یکی اینکه داروهایی که مشابه داخلی با کیفیت داشتند، وارداتشان محدود شد و دوم اینکه داروهای وارداتی با ارزانترین قیمت ممکن وارد شدند.
رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: سیاست محدودسازی واردات دارو از خارج در سال آینده هم ادامه دارد و این اقدام براساس سیاستهای کلان کشور و اقتصاد مقاومتی انجام میشود البته به شرطی که داروهای ایرانی با کیفیت پاسخگوی بیماران باشد.
وی گفت: در مورد داروهایی که برای اولین بار وارد فهرست دارویی ایران میشوند نیز تلاش ما این است که با کمترین قیمت این داروهای برند وارد کشور شوند و تا جای ممکن تلاش میکنیم که با چانه زنی این داروها را با ارزانترین قیمت ممکن وارد کنیم، چنانچه در سال ۹۳ نیز با همین سیاست داروهایی برای اولین بار و با ارزانترین قیمت آن در دنیا وارد ایران شدند.
موضوع کاهش واردات دارو در سال 93 از سوی رئیس سازمان غذا و دارو در حالی بیان میشود که نرخ کاهش واردات دارو کمتر از 30 درصد کل واردات کشور است و این آماردهی در شرایطی در دستور کار مدیران وزارت بهداشت قرار گرفته که در سال 92 میزان واردات رسمی دولت نسبت به سال قبل با افزایش قریب به 90 درصدی مواجه شده بود! به این ترتیب در خوشبینانهترین شکل محاسبه نیز دولت یازدهم با کسر میزان 30 درصد واردات سال جاری، بازار دارویی کشور را با افزایش 60 درصدی واردات تنها رها کرده است.
گفتنی است پیش از این دیناروند، با تایید خبر افزایش قاچاق داروهای دارای مشابه داخلی در بازار کشور گفته بود: واردات را محدود کرده و اکنون شاهد افزایش واردات قاچاق داروهایی هستیم که در داخل تولید میشوند. یعنی افزایش قاچاق داروهای وارداتی مشابه تولید داخل را داشتیم؛ البته درحال حاضر تعداد داروهای قاچاق محدود است، اما باید مراقبت و نظارت شود تا میزان قاچاق آنها کاهش یابد.
به این ترتیب کاهش چند درصدی میزان واردات دارو با توجه به خسارتهای هنگفت صنایع و شرکتهای داروسازی داخلی چندان افتخارآمیز به نظر نمیرسد. خصوصا که در همین ایام میزان قاچاق دارو نیز بنا به گفته رئیس سازمان غذا و دارو با افزایشی محسوس روبرو شده است.
اما واردات قاچاقی داروهای دارای مشابه داخلی تنها حوزهای نیست که به تولید کنندگان داخلی و صنایع دارویی کشور خسارت زده است. در سال اخیر به واسطه اجرای طرح تحول نظام سلامت میزان واردات کالاها و تجهیزات پزشکی نیز به دلیل افزایش مصرف در حوزه بهداشت و درمان چشمگیر بوده است و لیست مراکز وارداتی مورد حمایت وزارت بهداشت که به منظور تامین خدمات و کالا و دارو در اختیار بیمارستانها و مراکز درمانی کشور قرار گرفته بودند، از سودی سرشار بهرهمند شدهاند.