انتقال آب خزر به دریاچه ارومیه ممکن نیست
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: انتقال آب دریای خزر به دریاچه ارومیه به دلیل مشکلات و مسایل زیستمحیطی آن به هیچ عنوان امکانپذیر نیست.
مسعود تجریشی در حاشیه برگزاری همایش چشمانداز طرح احیای دریاچه ارومیه که در مهاباد برگزار شد، در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: کیفیت شیمیایی آب دریای خزر به گونهای است که با آب دریاچه ارومیه قابل تطبیق نیست.
وی گفت: آب دریای خزر دارای مواد شیمیایی چون کلسیم و فسفات است که وقتی روی نمک قرار میگیرد مانع حل شدن نمک لایههای زیرین دریاچه ارومیه در آب آن میشود.
تجریشی اضافه کرد: علاوه بر مسایل زیستمحیطی انتقال آب خزر به دریاچه ارومیه بسیار هزینهبر است که این امر نیز این انتقال را تا حدود زیادی غیرممکن کرده است.
وی گفت: تنها راه انتقال آب به دریاچه ارومیه انتقال داخل حوضهای است که از طریق رودخانه زاب پیشبینی شده است که میتوان با حفر تونلهایی به میزان سالانه 600 میلیون مترمکعب آب را از این طریق به دریاچه ارومیه انتقال داد.
تجریشی افزود: این طرح با تجهیز کارگاه و تملک اراضی آغاز شده و پیشبینی شده است از سال 1398 قابل بهرهبرداری باشد که انتقال این میزان آب نقش مهمی در ارتفاع دادن به آب دریاچه ارومیه و نیز جلوگیری از بلندشدن گرد و غبار از مناطق خشک آن دارد.
وی با بیان اینکه دو دستگاه T.B.M (دستگاه حفاری زیرزمینی) به همین منظور خریداری شده است یادآوری کرد: یکی از این دستگاهها اوایل سال آینده وارد کشور شده و دستگاه بعدی نیز اواخر سال آینده آغاز به کار میکند.
تجریشی با اشاره به نقش مهم و کلیدی مشارکتهای مردمی در احیای دریاچه ارومیه گفت: باید با کاهش 40 درصدی مصرف آب در حوضه دریاچه ارومیه، آب از دست رفته به آن را که در طول شش هفت سال گذشته سالانه به میزان یک میلیارد مترمکعب از آن کاهش یافته است به آن بازگرداند.
وی ادامه داد: در صورت احیاء نشدن دریاچه ارومیه باید جمعیتی افزون بر پنج میلیون نفر جا به جا شوند.
وی گفت: در صورت اجرای دقیق برنامههای پیشبینی شده برای احیای دریاچه ارومیه شش سال زمان نیاز است تا آب آن به حد نرمال رسیده و پس از آن نیز چهار سال زمان نیاز است تا آب آن عمقدار شود. که در طول این شش سال باید میزان مصرف آب بویژه در حوزه کشاورزی را 40 درصد کاهش دهیم که کار دشواری نبوده و قابل اجراست.