روایت آمریکایی از شیر بییال و اشکم توافق ژنو (خبر ویژه)
تحلیلگر شبکه سیانان میگوید: قطار مذاکرات هستهای آمریکا و ایران روی ریل شکسته حرکت میکند.
تحلیلگر شبکه سیانان میگوید: قطار مذاکرات هستهای آمریکا و ایران روی ریل شکسته حرکت میکند.
فرید زکریا که مقارن با سفر رئیسجمهور کشورمان به داووس با وی مصاحبه کرد، در مصاحبه با سیانان گفت: «هم رئیسجمهور و هم وزیر خارجه ایران در مصاحبه با سیانان بر عدم توقف برنامه هستهای تأکید داشتند. این دقیقا همان چیزی بود که من در مورد آن نگرانی داشتم و میان ایران و آمریکا بحث مورد اختلاف نیز همین مسئله است. روحانی در مصاحبه با من گفت که ایران قصد دارد تا به برنامه هستهای خود برای مصارف صلحآمیز ادامه دهد. او گفت ما میتوانیم هر تعداد بازرسی را که خواستیم به ایران بفرستیم اما برنامه هستهای صلحآمیز آن کشور بازگشتناپذیر است. در واقع او اشاره کرد که ایران خواستار گسترش برنامه هستهای است. این موضوع در تضاد با دیدگاه ایالات متحده است.
وی میافزاید: آمریکا خواستار عقبنشینی قابل توجه ایران در موضوع برنامه هستهای است. آنان از لزوم توقف کار برخی از سانتریفیوژها و توقف کار راکتور آب سنگین اراک سخن گفتهاند. اما روحانی واضح و صریح مشخص کرد که هیچ یک از این خواستهها عملی نخواهند شد. در نتیجه، من فکر میکنم که این قطار (مذاکرات هستهای) بر روی ریل شکستهای حرکت میکند.»
زکریا با شگفتآور خواندن فاصله انتظارات و برداشتهای ایران و آمریکا گفت: ایران میگوید تحت هیچ شرایطی سانتریفیوژهایش را از بین نخواهد برد. به نظر من برداشت ایران و آمریکا از این توافق، کیلومترها با هم فاصله دارد.
از سوی دیگر الیوت آبرامز مدیر بخش خاورمیانه شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت: یک قرارداد محصول اشتراک نظر طرفین در برخی زمینهها است و این اختلافنظر شدید بر سر موارد توافق شده در قرارداد موقت هستهای ایران این سوال را به ذهن میآورد که آیا اساسا توافقی صورت گرفته است؟
آبرامز در تحلیل اندیشکده آمریکایی شورای روابط خارجی، نوشت: براساس نظر دیوید آلبرایت فعالیتهای ایران در زمینه توسعه غنیسازی اورانیوم باید صرفا در تاسیسات نطنز انجام، تاسیسات زیرزمینی نزدیک قم نیز به منظور تضمین نظارت بهتر آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید تعطیل شود و شمار سانتریفیوژهای فعال ایران نیز باید از 20 هزار دستگاه فعلی به 4 هزار دستگاه کاهش یابد و 16 هزار سانتریفیوژ را از بین ببرد.
آبرامز با مرور مصاحبه ظریف با سیانان و تأکید وی بر این مطلب که «ما در توافق ژنو درباره برچیدن هیچچیز توافق نکردهایم و چنین واژگانی در متن وجود ندارد»، نوشت: توافق قواعد سنتی امضای یک پیمان، یک معاهده تنها وقتی حاصل میشود که طرفین درباره ایدهها و نظرات و شرایط آن توافق داشته باشند. اما اگر طرفین در آنچه که توافق کردند، اختلاف نظر دارند، پس آیا واقعا در ژنو بر سر چیزی توافق شده است.
وبسایت سیانان نیز در گزارشی نوشت: توافق موقت ژنو هرگز توسط نمایندگانی از سوی 6 کشور و ایران امضا نشده است. یکی از رهبران جمهوریخواه کنگره که تنها به شرط عدم افشای نامش سخن میگفت، بیان داشت: نبود امضا بر روی این توافق راهی برای ایران در جهت نادیده گرفتن تبصرههای تفاهمنامه باز گذاشته است.
وی اضافه کرد: معتقدم که کاخ سفید فقط به دنبال به دست آوردن یک توافق بوده است. یک مقام ارشد دولت اوباما نیز در گفتگو با سیانان تایید کرد که روی توافق هیچ امضایی وجود ندارد. وی افزود: توافق فعلی توافقی مقدماتی است و هنوز پیمانی بینالمللی نیست.