رئیس انجمن عفونی اطفال ایران:
مهدکودک، کودکان را در معرض ابتلا به بیماریهای عفونی مکرر قرار میدهد
رئیس انجمن عفونی اطفال ایران گفت: مهدکودک، مواجهه با دود سیگار، سوء تغذیه، شیرخشک، انگل و بیماریهای عفونی موجب ابتلا کودک به عفونتهای مکرر و مراجعه به پزشک میشود.
محمدرضا بلورسا با بیان اینکه یکی از مشکلات شایع بین شیرخواران عفونتهای مکرر است، اظهار داشت: برخی کودکان بطور مکرر دچار سرماخوردگی میشوند و این موضوع والدین آنها را نگران میکند. یک ماهگی تا پایان دو سالگی دوران شیرخوارگی است بنابراین این دوران از اهمیت ویژهای برخوردار است.
این فوق تخصص بیماریهای عفونی اطفال ادامه داد: اگر شیرخواری به مهدکودک میرود ممکن است عامل اصلی ابتلا به ویروس در او حضور در مهدکودک باشد زیرا بدن کودک در این محیط با ویروسها آشنا میشود و ناچار به ساختن آنتیبادی میشود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: این کودکان معمولا آنفلوآنزا، گوش درد، گلو درد، اسهال و استفراغ میشوند بنابراین یکی از علل شایع مراجعه شیرخواران به مطبهای اطفال حضور آنها در مهدکودکها و مراکزی است که از آنها نگهداری میشود.
وی ادامه داد: کودکانی که به مهدکودک میروند 25 برابر بیشتر از سایر کودکان به عفونتها و سرماخوردگی مبتلا میشوند زیرا همانطور که اشاره شد بدن با ویروسهای جدید آشنا میشود.
دبیر انجمن کودکان ایران گفت: علت دوم وجود فردی سیگاری در خانواده است؛ کودکانی که والدین سیگاری دارند یا در معرض هر نوع دود قرار میگیرند در صورت داشتن زمینه دچار خسخس سینه، ضعف سیستم ایمنی و عفونتهای مکرر میشوند.
این فوق تخصص بیماریهای عفونی اطفال ادامه داد: سومین عامل مهم سوء تغذیه کودک است. شیرخوارانی که وزن و رشد مناسبی ندارند بدنشان مستعد ابتلا به عفونتهای مختلف است زیرا سیستم ایمنی بدن آنها خوب نیست مثلاً کودک یک ساله باید 10 کیلوگرم وزن داشته باشد چنانچه از این مقدار کمتر باشد دچار عفونتهای مکرر میشود.
رئیس انجمن عفونی اطفال ایران اظهار داشت: علت چهارم کمتوجهی به کودک است، مادران شاغلی که کودک خود را به «پرستار» میسپارند و او را از شیر مادر محروم میکنند، زمینه ابتلا فرزند خود را به بیماریهای عفونی افزایش میدهند؛ شیر مادر مزایای زیادی دارد که در وصف آن باید شاهنامه بنویسیم. همچنین پرستار به اندازه مادر دلسوز نیست.بلورسا گفت: کودکانی که از شیر مادر استفاده میکنند بدن قویتری در برابر ویروسها، میکروبها و عفونتها دارند و آنهایی که با شیر خشک تغذیه میشوند به عفونتهای مکرر مبتلا شده و والدین خود را وادار به مراجعه به درمانگاههای اطفال میکنند.
وی ادامه داد: عامل پنجم وجود انگل، بیماریهای عفونی و ادراری است که این کودکان باید بررسی کامل آزمایشگاهی شوند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: برخی کودکان دچار رفلاکس و برگشت غذا میشوند و این عامل مانع رشد و وزن گرفتن آنها میشود. این کودکان مدام با خسخس سینه، استفراغ و مراجعه به پزشک مواجه میشوند. برخی نیز سوراخی بین مری و نای دارند و در برخی دیگر بیماریهای قلبی، عقبافتادگی و فلج مغزی، بیماریهای کلیوی، CS، بیماریهای ارثی و ایمنی موجب ابتلا به عفونتهای مکرر و مراجعه به پزشک میشود.
وی خاطرنشان کرد: در بین تمام عواملی که ذکر شد حضور در مهدکودک در ابتلا به بیماریهای عفونی و مراجعه مکرر به پزشک مهمتر است که این موضوع میتواند رشد را به تأخیر و تعویق بیندازد و کودک را با بیماریهای عفونی که خطرساز است مواجه کند.
گفتنی است در کشورهای توسعه یافته هم اکنون برخلاف چند دهه گذشته تبلیغات برای برون سپاری وظیفه نگهداری از کودکان به مهدهای کودک متوقف شده و حتی در کانادا و انگلیس دولت مشوقهای مالی برای والدینی که از فرزندان خود در محیط خانواده نگهداری میکنند تعیین کرده است. در انگلیس هر یک از والدین که نصف اوقات کار روزانه را به نگهداری از فرزندان در منزل اختصاص دهد مشمول دریافت حقوق کامل از محل کار خود به واسطه بهره مندی از کمکهای دولتی میشود.