رئیس دبیرخانه اجرای توافق ژنو:
تیم کارشناسی مذاکرات به 120 نفر میرسد
رئيس دبیرخانه اجرایی توافق ژنو گفت: تیم کارشناسی مذاکرات در حال حاضر 40 نفر هستند که با توجه به نیاز فعلی اجرایی کشور به زودی به حداقل 120 نفر خواهد رسید.
رئيس دبیرخانه اجرایی توافق ژنو گفت: تیم کارشناسی مذاکرات در حال حاضر 40 نفر هستند که با توجه به نیاز فعلی اجرایی کشور به زودی به حداقل 120 نفر خواهد رسید.
حمید بعیدینژاد در گفتوگو با ایرنا درباره ترکیب آینده تیم کارشناسی مذاکرات گفت: اگر تصور کنیم که تیم مذاکرهکننده ایران تنها محدود به همان چند نفری است که در کنار میز مذاکرات حضور دارند، به بیراهه رفتهایم. بالاخره باید بدانیم که ظرفیت حضور عملی در روند مذاکرات محدود و مشخص است. در واقع بین 5 یا 6 نفر به فراخور در جلسه امکان حضور دارند. اما موضوع بحث حضور فیزیکی افراد نیست چرا که ما حلقه اتصالی داریم بین افرادی که در جلسات حضور دارند و مدیران و افراد متخصصی که پشت صحنه هستند. به عنوان مثال یکی از مدیران ارشد بانک مرکزی همراه تیم در مذاکرات حضور پیدا میکند اما ایشان از طریق یک حلقه اتصال با جمع گستردهتری از متخصصان و کارشناسان و مدیران ارشد در سیستم بانکی ارتباط دارند که حتی شامل مدیران و مسئولان بانکهای کشور هم میشود.
در حال حاضر حداقل چهل نفر از مدیران ارشد تا کارشناسان برجسته کشور در فرآیند مذاکرات ژنو مشارکت داشته و دارند که با توجه به مرحله نیاز فعلی اجرایی کشور به زودی به حداقل به 120 نفر خواهد رسید. تلاش ما در وزارت امور خارجه سازماندهی هر چه بیشتر این شبکه ارزشمند مدیران و کارشناسان ارشد نهادهای اجرایی کشور است.
بعیدینژاد در پاسخ به این پرسش که برخی نقل میکنند رهبر معظم انقلاب نظر مثبتی به جزئیات توافق ژنو ندارند گفت: ما خود را موظف به حرکت در چارچوب ساختارهای تعیین شده در نظام تصمیمگیری کشور میدانیم. به طور کلی همان طور که آقای دکتر ظریف هم در چندین مقطع تذکر دادند ما موافق نیستیم که برای اثبات اقدامات خود از مقام معظم رهبری در این موضوع خرج کنیم و بخواهیم مثلاً بهگونهای همیشه تاکید کنیم که محورها و جزئیات توافق شده در جریان مذاکرات، جزء به جزء و یک به یک نظر مقام معظم رهبری را داشته است، چرا که باور ما این است که شأن ایشان بسیار بالاتر از این است که ما بخواهیم برای کارکرد مذاکراتی خود از ایشان هزینه کنیم. انجام مذاکرات برای خود ساختاری دارد و ما هم موظفیم که در قالب این ساختارها حرکت کنیم. البته طبیعی است که ما به سهم خود نتیجه مذاکرات را در مراحل مختلف به مقامات عالیرتبه از جمله مقام معظم رهبری گزارش کنیم ولی این ایشان هستند که تصمیم میگیرند در چه مراحلی چه نکات و مواردی را به نهادهای ذیربط منتقل کنند که به تیم مذاکرهکننده برسد. با کمال افتخار اعلام میکنیم که کلام و نظر ایشان برای ما حجت است و هرگاه ایشان صلاح بدانند که نکته و موضعی را بفرمایند قطعاً تیم مذاکراتی فرمایشات ایشان را نصبالعین خود قرار خواهد داد. اما ما فکر نمیکنیم که مناسب باشد ایشان را در معرض موضعگیری قرار دهیم و یا هر کجا در توضیح مطالب احیاناً کم آوردیم بخواهیم از جایگاه و موقعیت ایشان هزینه کنیم.
بعیدینژاد تاکید کرد: به طور کلی اعتقادمان این است که تیم مذاکرهکننده هستهای که از سوی نهادهای رسمی کشور برای این کار تعیین شده و در رأس آن آقای دکتر ظریف که پس از محول شدن مسئولیت پرونده از شورای عالی امنیت ملی به وزارت امور خارجه رهبری مذاکرات را بر عهده دارند، تصمیمات عالی نظام را در حوزه هستهای که به خطوط قرمز مشهور است، بهعنوان راهنمای عمل خود در مذاکرات مد نظر قرار میدهند و سعی میکنند در چارچوب سیاستهای نظام مذاکرات را انجام دهند. در واقع ما در هر مرحله نتیجه مذاکرات را با جزئیات کامل آن به صورت کتبی به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی گزارش میکنیم. همین طور در جلسات توضیحی و مشورتی به صورت منظم، گزارشات لازم و تشریح وضعیت مذاکرات را به دبیرخانه شورای امنیت ملی ارائه میکنیم.
پیشنهاد 1+5 بسنده کردن به توافق کوتاهمدت بود
بعیدینژاد گفت: با آغاز دور جدید مذاکرات هستهای پیشنهاد اصلی طرف 1+5 این بود که چارچوب اصلی تفاهم هستهای تنها به تدوین اقدامات مرحله کوتاه مدت محدود گردد، چرا که قابل حصول است و میتوان یک سری اقدامات از سوی یک طرف را در برابر اقدامات دیگر از سوی طرف دیگر به صورت موازنه انجام داد و زودتر به نتیجه میرسد اما به دلیل سوابق منفی که ما نسبت به موضع طرف مقابل داشتیم طی سالیان گذشته همواره این نگرانی را داشتیم که حتی با پیشبرد مذاکرات، این تردید وجود دارد که آیا طرف مذاکرهکننده ما در نهایت برنامه غنیسازی ایران را خواهد پذیرفت یا نه؟ این سؤال محوری برای ما همیشه مطرح بود. لذا ما معتقد بودیم که توافق بر سر برنامه کوتاه مدت بدون اینکه ما هدف بلندمدت خود را تعریف و مشخص کرده باشیم، قطعاً به اعتمادسازی منجر نخواهد شد.
معاون وزیر امور خارجه افزود: ما معتقدیم که راه طولانی و دشواری در پیش داریم. در واقع ما به هیچ وجه تصور نمیکنیم مسیری که میخواستیم طی کنیم، نهایی شده است. به باور تیم مذاکرهکننده برای رسیدن به توافق جامع در طولانی مدت، هنوز راه بسیاری باقی مانده است و بخش مهمتر کار مربوط به این بخش است. بله ما هم معتقدیم که سرعت مذاکرات در بخش اول بالا بوده اما هنوز کار بسیاری باقی مانده است.
آمریکا حق غنیسازی ایران را پذیرفت
رئيس دبیرخانه اجرای توافق ژنو در مورد بحث غنیسازی و موضع 1+5 در مذاکرات پیرامون آن نیز گفت: اگر طرف غربی این حق (غنیسازی) را نمیپذیرفت پس میباید مانع غنیسازی 5 درصد ما میشدند. ما از همان روز نخست که وارد مذاکره شدیم، در اولین اعلام موضع در برابر 1+5 تاکید کردیم که اگر طرف غربی غنیسازی ایران را نپذیرد، ما اصلا وارد مذاکره نمیشویم. جواب آنها این بود که ما میدانیم که اگر غنیسازی را نپذیریم، مذاکرهای شکل نخواهد گرفت لذا ما هم به شما اعلام میکنیم که آمریکا برای اولین بار چرخش سیاسی جدیدی نسبت به ایران دارد و برای اولین بار اعلام میکنیم که غنیسازی ایران را میپذیریم ولی در مورد اینکه عبارتبندی آن چگونه تنظیم شود و حدود غنیسازی چگونه باشد، نظراتی داریم که باید آن را مطرح کنیم و باید در خصوص آنها به توافق برسیم.
بعیدینژاد افزود: کشوری که سختترین موضع را بر سر موضوع غنیسازی داشت، آمریکا بود و این موضع را آنها به طور رسمی به ما اعلام کردند. بعد از این بود که مذاکرات جدی ما آغاز گردید.
گفتنی است؛ نخستین نشست دبیرخانه اجرای توافق ژنو روز یکشنبه با حضور نمایندگان 8 سازمان و وزارتخانه در وزارت امور خارجه برگزار شد.