وزیر خارجه آمریکا:
حمله نظامی ضربه متقابل ایران را در پی دارد
وزیر امور خارجه آمریکا گفت: حمله نظامی، ضربه متقابل ایران را در پی دارد.
«جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا که برای دفاع از بودجه درخواستی وزارت خارجه آمریکا برای سال مالی 2016 در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا حضور یافته بود، در پاسخ به انتقادات برخی از نمایندگان در مورد روند مذاکرات هستهای گفت: «واقعیت این است که مسئله ایران قطعا جنجالبرانگیز است و ممکن است ریسکهایی داشته باشد. اما ما این جرأت را به خودمان دادهایم که بپذیریم که بتوان به جای جنگ یا اینکه از ابتدا تهدیداتی انجام دهیم که به تقابل منجر شود، با دیپلماسی ایران را از شر گزینه دستیابی به سلاح هستهای خلاص کنیم.» وی ادامه داد: «به همین خاطر داریم تلاشمان را میکنیم. نمیتوانم پیشبینی کنم که مذاکرات به کجا میرسد، اما داریم تلاشها را رهبری میکنیم تا با همراهی شرکایمان در 1+5، کمک کنیم که این کار انجام شود.»
وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از این نشست، به انتقاد از رویکرد جورج بوش رئیسجمهور سابق آمریکا در قبال ایران پرداخت و گفت: سیاست دولت قبلی برای برچیدن برنامه غنیسازی ایران شکست خورد.
وی در این مورد گفت: «دولت جورج دابلیو بوش، سیاست عدم غنیسازی را پیش گرفته بود. ایران در سال 2003، 164 سانتریفیوژ داشت و سیاست عدم غنیسازی دستور کار بود، پنج سال هم فرصت باقی بود (از دولت بوش)، اما در آن سالها آنها (ایران) به سمت جایی که الان هستند، رشد کردند، احتمالا 20000 سانتریفیوژ، که 19000 تای آنها نصب شده و تعداد سانتریفیوژهای فعال را هم که میدانید.»
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا ادامه داد: «خوب چه اتفاقی افتاد؟ چه کاری کردند؟ آن دولت کجا بود که سیاست عدم غنیسازی را اجرایی کند؟ خوب حدس بزنید چه اتفاقی افتاد؟ آنها یاد گرفتند که چطور غنیسازی کنند. آنها حالا دارند غنیسازی میکنند. حالا سوال اینجاست که آیا میتوان سیستمی ایجاد کرد که آنها هم مثل دیگرانی که دارند غنیسازی میکنند، برنامه صلحآمیز هستهای داشته باشند که قابل مدیریت، قابل کنترل، قابل راستیآزمایی، قابل حسابرسی باشد یا نه.» جان کری ساعاتی پیش از این نشست هم در جلسه استماع دیگری، گفته بود انتظار دارد که «به زودی» مشخص شود که آیا ایران یک توافق قابل قبول و قابل راستیآزمایی را میپذیرد یا نه.
وزیر خارجه آمریکا که در کمیته تخصیص بودجه سنا صحبت میکرد، همچنین گفت: «روشن است که ما بر ایران متمرکز هستیم. رئیسجمهور (باراک) اوباما به صراحت اعلام کرده است که ایران یک سلاح هستهای نخواهد داشت و من هم قاطعانهتر از او نمیتوانم بر این امر تأکید کنم.»
وی با بیان اینکه هنوز توافقی صورت نگرفته و منتقدان مذاکرات عجله میکنند، افزود: «سیاست ما این است که ایران سلاح هستهای نداشته باشد، کسانی هم که این طرف و آن طرف میروند و میگویند که توافق چنین و چنان است، نمیدانند که توافق چگونه است، چراکه هنوز توافقی وجود ندارد.» کری افزود: «به آنها توصیه میکنم که منتظر بمانند و ببینند که این مذاکرات به کجا میرسد. از سال 2013 داریم میآزماییم که ببینیم آیا میشود از طریق دیپلماتیک به نتیجه رسید یا نه، هنوز هم نمیدانیم. اما طی چند هفته و چند ماه آینده ثابت میکنیم که این موثرترین راه است.»
وی ادامه داد: «از زمان برنامه اقدام مشترک (توافق موقت)، مذاکرات 1+5 پیشرفتهایی داشته است. پیشروی برنامه هستهای ایران تعلیق شده و ما به شناخت بیسابقهای از این (برنامه) دست یافتهایم. فکر میکنم به زودی هم متوجه میشویم که آیا ایران حاضر است طرحی قابل قبول و قابل راستیآزمایی را بپذیرد یا نه.
بمباران و تحریم علیه ایران کارگر نیست
از سوی دیگر«ریچارد دالتون» سفیر سابق انگلیس در ایران در یادداشتی خطاب به نخست وزیر رژیم صهیونیستی نوشت: «نتانیاهو باید بفهمد بمباران و تحریم علیه ایران کارگر نیست.»
دالتون در این یادداشت که در روزنامه گاردین منتشر شده ادامه میدهد: «عجیب نیست که سازمان اطلاعات اسرائیل بعد از سال 2012 نگرش متفاوتی از نخست وزیر خود نسبت به ایران دارد.» وی افزود: «این امر حداقل تایید میکند «بنیامین نتانیاهو» در موضوعات جهانی مربوط به برنامه هستهای ایران شاهد قابل اطمینانی نیست.»
دالتون همچنین مینویسد: «سالهای متمادی نتانیاهو درباره ماهیت و وسعت موضوع هستهای ایران مظلومنمایی کرده [و ادعا کرده[ که ایران به ساخت سلاح هستهای نزدیک است و درباره احتمال تسلط ایران بر خاورمیانه اغراق کرده است و یا درباره دستاورد جنگ یا تحریم علیه ایران برای اسرائیل، مبالغه کرده است.»
سفیر سابق انگلیس در ایران در ادامه به موشکهای هستهای اسرائیل اشاره کرده و مینویسد: «تاریخ اسرائیل منحصر به فرد است. به همین خاطر است که اسرائیل نیروی هستهای خود را بر مبنای موشک بنیان گذاشته و خطر این نیروی هستهای اسرائیل برای اروپا معادل همان خطر برای خاورمیانه است.»
وی در ادامه یادآور میشود: «6 کشور که اعضای ثابت شورای امنیت هستند یا همان 1+5، به سختی در حال مذاکره با ایران هستند تا به توافقی قابل اجرا با ایران دست یابند که این اطمینان را میدهد، ایران به سیاست خود در راستای عدم ساخت سلاح هستهای متعهد میماند.»
دالتون ادامه میدهد: « اما دستیابی به این هدف 10 سال جامعه بینالمللی را به بیراهه کشانده است چراکه با همین هدف جامعه جهانی از دولت ایران توقعاتی داشت که بیش از توان آن برای توافق بود.»
دالتون به این توقعات نادرست جامعه جهانی از ایران اشاره میکند که از ایران میخواست یه هیچ وجه غنیسازی اورانیوم انجام ندهد و تصریح دارد: «اما این خواسته با معاهده انپیتی در تضاد است چراکه براساس معاهده انپیتی، غنیسازی اورانیوم با اهداف صلحآمیز برای ایران کاملا قانونی است.»
لفاظی مقامات رژیم صهیونیستی
به گزارش فارس، رادیو بینالمللی فرانسه طی گزارشی عنوان کرد که اپیزود نمایش افشای برآورد متناقض موساد و نتانیاهو از برنامه هستهای ایران، «فاصله و شکاف» موجود میان لفاظیهای سیاستمداران اسرائیلی و آنالیز سرویسهای اطلاعاتی اسرائیل را به خوبی به معرض نمایش میگذارد.
طبق اسناد محرمانه موساد که شبکه تلویزیونی الجزیره قطر و روزنامه انگلیسی گاردین آن را فاش و منتشر کردهاند، اتهامات وارده از سوی نتانیاهو به ایران هیچگونه پایه و اساسی ندارند؛ اسنادی که سخنرانی معروف بنیامین نتانیاهو در سال 2012 در تریبون سازمان ملل متحد را به کلی زیر سؤال میبرد.اسناد موساد تنها یکی از شواهدی است که بر استدلالهای ایران درباره صلحآمیز بودن برنامه هستهای این کشور صحه میگذارند. جامعه اطلاعاتی آمریکا هم در سال 2012 با انتشار گزارشی اعلام کرد فعالیتهای هستهای ایران در راستای فعالیتهای نظامی و تولید بمب نیست.
لایحه مداخله مستقیم کنگره در توافق نهایی
«لیندسی گراهام» سناتور جمهوریخواه آمریکا ضمن تأکید بر اینکه کنگره حاضر نیست به دولت آمریکا در مذاکرات هستهای اختیار تام دهد، گفت این هفته، لایحهای را به کنگره ارائه میدهد که طبق آن کنگره نقش مستقیمی در مذاکرات هستهای ایفا میکند و هرگونه توافق نهایی باید به تایید کنگره برسد.
توافق، دانش هستهای ایران را حذف نمیکند
از سوی دیگر، نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: توافق، دانش و برنامه هستهای ایران را حذف نمیکند.
در همین حال، پایگاه المانیتور در گزارشی نوشت: ایران که هزینههای زیادی را برای برنامه هستهای خود صرف کرده، بعید است با کاهش چشمگیر تعداد سانتریفیوژهای خود موافقت کند.واشنگتن پست نیز در گزارشی نوشت: برهم زننده توافق از نظر دولت آمریکا این است که ایران با اصرار آمریکا بر رفع گام به گام تحریمها موافقت نکند.به گزارش تسنیم به نقل از خبرگزاری فرانسه، فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که دستیابی به یک توافق جامع در مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 به نفع همه طرفهای مذاکرهکننده خواهد بود. موگرینی که در اندیشکده لندنی «چتهم هاوس» صحبت میکرد، روز سهشنبه از ایران و 1+5 خواسته است اراده سیاسی خود را برای دستیابی به توافق هستهای نشان دهند.
اظهارات ضد ایرانی مقامات کانادا
همچنین«راب نیکلسون» وزیر امور خارجه کانادا ضمن ابراز حمایت از موضع «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در قبال برنامه هستهای ایران گفت که نگرانیهای وی درباره آنچه که تهدید برنامه هستهای ایران خواند، را تأیید میکند. به گزارش روزنامه گلوب اند میل کانادا، سخنگوی نیکلسون روز سهشنبه اعلام کرد که دولت فدرال کانادا معتقد است که تمامی گامهای دیپلماتیک باید برداشته شود تا اطمینان حاصل شود که ایران هرگز به تسلیحات هستهای دست پیدا نمیکند.«یوهانا کویینی» سخنگوی وزیر خارجه کانادا مدعی شد: «ایران سابقه مخوفی در امور حقوق بشر دارد و یک کشور حامی تروریسم است و جاهطلبیهای هستهای طولانیمدتی داشته است. ایران به طور مداوم خواستار نابودی بزرگترین همپیمان ما در خاورمیانه یعنی اسرائیل بوده است و بنابراین تا زمانی که رژیم ایران به تهدید صلح و امنیت بینالمللی ادامه داد، تحریمهای کانادا علیه این کشور ادامه خواهد داشت.»معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر ایران چندی پیش در خصوص وضعیت حقوق بشر در کانادا گفته بود: «در همین کانادا که هرساله بانی قطعنامه علیه جمهوری اسلامی ایران است، نقض حقوق بومیان کانادا بیداد میکند. گزارشهای بسیار متعدد و موثقی در این باره نه تنها از سازمانهای حقوق بشری و غیردولتی بلکه مکانیزمهای حقوقبشری وابسته به سازمان ملل متحد در مورد نقض گسترده حقوق بومیان کانادا توسط هیئت حاکمه کانادا منتشر شده است.»