kayhan.ir

کد خبر: ۳۷۶۳
تاریخ انتشار : ۰۴ بهمن ۱۳۹۲ - ۲۲:۱۵

ناگفته‌های کدخدایی از انتخابات 88 و 92

دکتر عباسعلی کدخدایی در گفت‌وگویی تلویزیونی به بیان ناگفته‌هایی از انتخابات سال 88 و 92 پرداخت.

دکتر عباسعلی کدخدایی در گفت‌وگویی تلویزیونی به بیان ناگفته‌هایی از انتخابات سال 88 و 92 پرداخت.
مشاور دبیر شورای نگهبان با شرکت در برنامه تلویزیونی «شناسنامه» در پاسخ به این سوال که آیا ارتباط نزدیکی با آیت‌الله جنتی دارید، گفت: بعد از عضویت در شورای نگهبان بله. من تعبیری که از مقام معظم رهبری شنیدم را عرض می‌کنم. ایشان فرمودند که جناب آقای جنتی از نعم بی‌بدیل الهی هستند. این تعبیر به نظرم نسبت به شخص ایشان خیلی جامع است. در دوازده سال گذشته شاهد فعالیت‌ها و اقدامات ایشان بودم. برخلاف چیزی که گاهی اوقات از بیرون به ایشان نسبت می‌دهند، ایشان انسان بسیار دقیق، منظم و معتقد به رعایت قوانین و مقررات هستند و در جهت حفظ نظام جمهوری اسلامی ایران از هیچ گونه فداکاری دریغ نمی‌کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در مورد انتشار عمومی جلسات شورای نگهبان نظر مقام معظم رهبری در این زمینه گرفته شده یا خیر اظهار داشت: مقام معظم رهبری بارها بر انتشار مشروح مذاکرات شورای نگهبان تاکید فرموده‌اند. ایشان هم در سال 79 در ملاقاتی که با اعضای وقت شورای نگهبان داشتند تاکید کردند انتشار این مذاکرات برای مردم و کارشناسان خوب و مفید است و هم در دیداری که اخیرا ما توفیق داشتیم و در خدمت‌شان بودیم تاکید کردند که مشروح مذاکرات منتشر شود. همانطور که عرض کردم بخشی از مذاکرات به صورت پراکنده منتشر شده است و امیدواریم در دوره‌های جدید به صورت منظم و مجموعه‌های روشن این مذاکرات منتشر شود.
سخنگوی سابق شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که شورای نگهبان چه کاری در جهت بررسی صحت و سقم ادعای تقلب در انتخابات 88 انجام داد هم گفت: در جلساتی که در آن زمان با نمایندگان کاندیداها داشتیم، دوستان در آن زمان خواهان ابطال انتخابات و برگزاری مجدد انتخابات بدون حضور آقای احمدی‌نژاد بودند. سال 88 مشکل ما این بود که گزارش مشخص و معینی به ما داده نشده بود و گزارشاتی نظیر این که در فلان شعبه یک ساعت زودتر بسته شده و... ارسال شده بود که در همه انتخابات‌ها معمول است و اگر لازم باشد همان موقع برخورد می‌کنیم.
وی به وقایع پس از انتخابات 88 که به آشوب‌های خیابانی منجر شد، اشاره کرد و گفت: وقتی به صورت مکتوب از دوستان درخواست می‌کردیم که شکایات و گزارشات خود را به صورت مستدل به ما ارائه کنید، این کار را نمی‌کردند و می‌دیدیم بیانیه‌هایشان در بی‌بی‌سی فارسی منتشر می‌شود.
مشاور دبیر شورای نگهبان در پاسخ به این سوال مجری برنامه که از او پرسید به عنوان یک حقوقدان بزرگترین جرم این افراد را چه می‌دانید، گفت: ما در بحث‌های قانونی باید موضوع را به دادگاه رسیدگی‌کننده ارجاع دهیم. من در مقام قضاوت نیستم. آنچه مشخص است این است که به هر حال یک آشوب و مواردی خلاف قانون اتفاق افتاد. نکته مهم این است که این دو نفر مسبب اصلی این مسائل بودند. من نمی‌توانم به عنوان قاضی نظر بدهم اما پیشنهادم این است که حتما باید محکمه‌ای شکل بگیرد. الان یک اقدام تامینی و موقتی برای حفظ جان و امنیت این افراد و همچنین رعایت نظم عمومی صورت گرفته است اما باید محکمه‌ای صالح تشکیل شود تا به اتهامات این دو نفر رسیدگی کند و این دو نفر پاسخگوی اتهاماتشان باشند. چیزی که دادگاه تعیین کند (چه تبرئه چه محکوم شدن) از نظر همه مسئولین و مردم مطاع خواهد بود و کسی اعتراضی نخواهد داشت.
وی در مورد موضوع بررسی صلاحیت هاشمی رفسنجانی در انتخابات 92 هم گفت: نسبت به آقای هاشمی بحث خاص و ویژه‌ای نبود که بگوییم کار نسبت به دیگران متفاوت است. چون حساسیت بیشتری وجود داشت در یکی- دو جلسه بحث‌هایی داشتیم و اجماع مباحث این بود که رای لازم نسبت به ایشان وجود ندارد. جایگاه وی برای همه محترم بود. ما جدای اینکه می‌خواستیم وظیفه قانونی خود را انجام دهیم، پیشنهاد شد با برخی افراد صحبت شود که اگر امکانش هست ایشان انصراف دهد تا بعدا نگویند چرا زودتر به ما نگفتید؟!  در مورد انتخابات خبرگان سال 85 نظر ایشان بود که نمایندگانی از طرف وی سر صندوق‌ها حضور داشته باشند. قانون انتخابات خبرگان هم چنین مسئله‌ را پیش‌بینی نکرده بود. اما وی اصرار زیادی روی این مسئله داشت و حتی با آقای جنتی تماس گرفت و گفت اگر این کار انجام نشود من انصراف و بیانیه می‌دهم.
کدخدایی ادامه داد: در انتخابات 92 هم شورای نگهبان نظری نداشت که الزاما صلاحیت وی احراز شود یا نشود اما صحبت‌هایی که نسبت به بقیه افراد انجام شد، آقایان می‌گفتند بهتر است برای حفظ حرمت این افراد صحبت شود که خودشان انصراف دهند. آقای هاشمی هم از همین قبیل بود وقتی دیدیم اجمالا رای لازم وجود ندارد، من با برخی از آقایان که می‌دانستم با ایشان ارتباط دارند تماس گرفتم و گفتم اگر می‌شود ایشان خودشان انصراف دهند تا مشکلی هم ایجاد نشود.
وی گفت: این افراد هم گفتند بعید است آقای هاشمی این کار را انجام دهند اما باز هم با وی صحبت کردند و در نهایت گفتند که ایشان انصراف نمی‌دهند. وقتی این موضوع در شورای نگهبان مطرح شد، رای‌گیری نهایی صورت گرفت و وی رای نداشت. باز هم در این مرحله برخی از آقایان اعضای شورای نگهبان جلسه‌ای داشتند و گفتند اگر می‌شود، قبل از اعلام رسمی نظر شورا، این موضوع به اطلاع ایشان برسد. مسئله به بنده واگذار شد، یکی اینکه با آقای لاریجانی (رئیس مجلس) صحبت کردم و گفتم اگر می‌شود شما این مسئله را منتقل کنید یکی هم جناب آقای روحانی بودند که دعوتشان کردم که وضعیت خودشان را به ایشان اعلام کردیم و هم خواهش کردیم موضوع را با آقای هاشمی در میان بگذارند. ایشان هم گفتند اگر می‌شود در این مورد تجدید نظری داشته باشید که ما گفتیم امکان این کار وجود ندارد و خواهش کردیم که این پیام را به آقای هاشمی برسانند.
کدخدایی در پایان تصریح کرد: فردای آن روز آقای لاریجانی به دیدار آقای جنتی آمد و گفت به صورت حضوری با آقای هاشمی صحبت کرده و او حاضر به انصراف نیست. آقای روحانی هم به من گفت من هم صحبت کرده‌ام و آقای هاشمی این موضوع را قبول نکرده‌اند که در نهایت ما این موضوع را به صورت رسمی اعلام کردیم.