واکنش مثبت کشورهاي عربي به توافق ژنو
دولتهاي مختلف از جمله کشورهاي عربي نسبت به توافق هستهاي ايران و 1+5 در ژنو اعلام حمايت کردند.
دولتهاي مختلف از جمله کشورهاي عربي نسبت به توافق هستهاي ايران و 1+5 در ژنو اعلام حمايت کردند.
در واکنش به توافق هستهاي ايران و 1+5 در ژنو، سخنگوي وزارت امور خارجه هند اعلام کرد: «براساس اطلاعات اوليهاي که در اين خصوص رسيده است، ميتوانم بگويم هند از چشمانداز حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هستهاي ايران از طريق گفتوگو و ديپلماسي خرسند است.»
وي افزود: «ما از توافق 11 نوامبر بين ايران و آژانس بينالمللي انرژي اتمي هم استقبال ميکنيم که شامل تدابير عملي براي بررسيهاي دقيق آژانس در تاسيسات هستهاي ايران است».
وزارت خارجه اسپانيا هم طي بيانيهاي دستيابي ايران به توافق با گروه 1+5 در زمينه انرژي هستهاي را به دولت و ملت کشورمان تبريک گفت. وزارت خارجه اسپانيا دستيابي ايران به توافق هستهاي را گامي به سوي سادهسازي روابط جامعه بينالملل با ايران و برقراري ثبات در ايران دانست.
مقامات اين کشور اروپايي همچنين به تشکر از اعضاي گروه 1+5 پرداختهاند و همچنين شجاعت حسن روحاني، رئيسجمهور کشورمان را به وي تبريک گفتهاند.
وزارت امور خارجه کرهجنوبي نيز در بيانيهاي از توافق ژنو استقبال کرد.
همچنين معاون نخستوزير عراق با استقبال از توافق ميان ايران و گروه پنج به علاوه يک درباره برنامه هستهاي ايران، ابراز اميدواري کرد اين توافق سرآغازي براي امنيت منطقه و جهان باشد.
حسين شهرستاني امضا توافقنامه ميان ايران و کشورهاي غربي را متوازن توصيف و تاکيد کرد در اين توافقنامه بر حق جمهوري اسلامي ايران در استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي و کاهش تدريجي تحريمهاي اقتصادي عليه اين کشور تاکيد شده است.
وزارت امور خارجه ترکيه نيز در بيانيهاي اعلام کرد: ترکيه از نتيجه مثبت روند مذاکرات گروه پنج به علاوه يک در ژنو در پايان سومين دور استقبال ميکند. ما به ايران و گروه پنج به علاوه يک به خاطر تلاشهاي سازنده در اين خصوص تبريک ميگوييم.
وزارت امور خارجه ترکيه در ادامه اضافه کرد: ترکيه براي حمايت از اين روند آماده است و به دفاع از حق استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي ادامه خواهد داد.
قطر، بحرين و کويت از توافق حاصل شده ميان ايران و 1+5 بر سر پرونده هستهاي تهران استقبال کردند و آن را عاملي براي تقويت ثبات منطقه دانستند.
يک مقام در وزارت امور خارجه قطر تاکيد کرد که اين توافق گامي مهم در راستاي حمايت از صلح و ثبات در منطقه است و دوحه خواستار تبديل خاورميانه به منطقه عاري از سلاح اتمي است.
خبرگزاري رسمي بحرين نيز در بيانيهاي تاکيد کرد که اين توافق با مواضع بحرين و سياستهاي اين کشور که راهکار ديپلماتيک همواره راهکار اصلي براي ايجاد ثبات و صلح بينالمللي است، همخواني دارد.
«خالد بن احمد آلخليفه» وزير خارجه بحرين همچنين تاکيد کرد که منامه هيچ نگراني نسبت به اين توافق ندارد و آن آغازي نو براي ثبات منطقه خواهد بود و از هرگونه درگيري احتمالي در خاورميانه جلوگيري خواهد کرد.
«خالد الجراح» معاون وزير خارجه کويت نيز تاکيد کرد که اين توافق ميتواند راه را براي يک پيمان دائمي باز کند که تنش در منطقه را خنثي و منجر به حفظ ثبات و امنيت خاورميانه شود.
اکوادور و مصر از ديگر کشورهايي بودند که به استقبال توافق هستهاي ژنو رفتند.
همچنين «العربيه» با انعکاس موضع محتاطانه رياض گزارش داد که عربستان تاکيد کرده، اگر ايران حسننيت خود را اثبات کند ميتوان از توافق هستهاي تهران با 1+5 به عنوان گامي به سوي راهکاري جامع و فراگير نام برد.
يک سخنگوي وزارت خارجه چين هم گفت که توافق هستهاي ژنو درباره برنامه هستهاي ايران يک گام اوليه بسيار مهم است.
«کين گانگ» افزود: ما معتقديم که توافق به نفع هر دو طرف و با رويکرد برد- برد و مطابق با انتظارات عمومي است.
وي با اشاره به اين که چين از توافق هستهاي استقبال ميکند اضافه کرد، اين توافق اثبات ميکند مادامي که طرفين درگير به مذاکره و گفتوگو پايبند باشند راهحل متوازن قابل دسترسي است.