kayhan.ir

کد خبر: ۳۷۰۱۶
تاریخ انتشار : ۱۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۹:۳۲

دو شاعر انقلاب از شعر انقلاب گفتند

 مصطفی محدثی خراسانی :
شعر انقلاب به تعریف جامعی رسیده است

 شعر انقلاب اگرچه امروزه به تعریف جامعی رسیده و می‌توان آن را تعریف و مولفه هایش را برشمرد و مقایسه ای- این نوع شعر-  با سبک‌های دیگر شعری تاریخ شعر فارسی داشت  و این دوره را یکی از فصل‌های شکوهمند شعر فارسی قلمداد کرد .اما به عقیده من به دلیل ظرفیت فوق العاده‌ای که انقلاب اسلامی و آموزه‌های آن دارد هنوز درواقع جا دارد که - شعر انقلاب - را گسترش، عمق و ژرفای  بیشتری پیدا کند و در دهه‌ها و سال‌های آتی قوام بیشتر و شکل منسجم تری- البته اکنون منسجم هست -  پیدا کند .

 
 رضا اسماعیلی:
 شعر انقلاب و ظرفیت کارگاه انسان‌سازی آن

 در مورد شعر انقلاب در طول 35 سالی که از انقلاب پشت سر گذاشتیم الحمدالله هم از لحاظ کمی و کیفی شاهد رشد قابل توجهی بودیم. در واقع در دهه اول انقلاب که قافله شعر انقلاب تازه به راه افتاده بود و بیشترشعر‌ها معنا محور بود. یعنی شاعران بیشتر بر روی محتوا و معنا و مضمون تاکید داشتند و شاید تا حدی زیبا شناختی اشعار در حاشیه قرار گرفته بود. ولی هر چه جلوتر آمدیم شاعران انقلاب با تجاربی که کسب کردند، توانستند با تلفیق هنرمندانه فرم و محتوا و استفاده از روز آمدترین تجربه‌های شاعرانی چون نیما یوشیج به عنوان چهره ماندگار شعر نو و استفاده از قابلیت‌های شعر نیمایی در واقع شعر انقلاب را در مسیر باروری و بالندگی بیشتر پیش ببرند و امروز وقتی شعرهای انقلاب را مطالعه می‌کنیم به خوبی شاهد رشد کیفی و برجستگی اشعار شاعران انقلاب هستیم. طبیعتا برای اینکه شعر انقلاب از برجستگی و بالندگی بیشتری برخوردار باشد باید تلاش کنیم با بحث نقد شعر انقلاب و برپایی کارگاه‌های آموزشی، شاعران انقلاب به بحث نقد شعر انقلاب هم توجه کنند وروی این مسئله هم  سرمایه گذاری کنیم تا بر نقاط قوت شعر انقلاب بیفزاییم و نقاط ضعف آن را به حداقل برسانیم.
رهبر معظم انقلاب در دیدار شاعران بر بحث حکمت و توجه به مسائل داخلی کشور تاکید کرده بودند که این یک مطالعه بر حقی که شاعران انقلاب در کنار توجه به ساختار و مسایل فنی شعر و تکنیک‌های ادبی سعی بکنند همچون شاعران بزرگ ادب فارسی چون سنایی، عطار، مولانا، حافظ، فردوسی، سعدی که این شاعران را  به عنوان حکیم می‌شناسیم - چون شعرشان از حکمت و دقایق عرفانی و  حماسی سرشار بود - باید شعر امروز را هم به این سمت و سو پیش ببریم که درونمایه شعر انقلاب و مضمن آن سرشار از دقایق حکمت آمیز و آموزه‌ای اخلاقی وحماسی و عرفانی باشد .خواننده شعر انقلاب اگر این زیبایی‌ها و جاذبه‌ها را در شعر انقلاب ببیند علاقه مند به مطالعه شعر انقلاب وهمچنین شعر انقلاب تبدیل  به یک کارگاه انسان‌سازی و دانشگاه انسان‌سازی می‌شود. بسیاری از ابیات شاعران بزرگ ما، امروز در بین مردم تبدیل به ضرب المثل شده است و این به خاطر برخورداری از حکمت و آموزه‌های اخلاقی بوده و اگر شعر انقلاب را به سمتی حرکت دهیم که در کنار مولفه‌های زیبا شناختی و مسایل ساختاری و فنی، درونمایه و محتوا هم سرشار از نکته‌های اخلاقی باشد طبیعتا دایره مخاطبین این شعر هم گسترش خواهد یافت. در آینده نزدیکی خواهیم توانست در شعر انقلاب قله‌های جدیدی را فتح کنیم و به زایندگی و بالندگی بیشتری دست یابیم.