اقتصاد دان حامی دولت:
امیدوارم مجلس قیمت نفت ۷۲ دلاری را تغییر دهد
دولت در خصوص قیمت نفت در بودجه 94 بازنگری اساسی کند و امیدواریم مجلس این قیمت را تغییر دهد.
فرشاد مؤمنی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در خصوص اینکه با توجه به کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی علت اصرار دولت بر نفت 72 دلاری برای بودجه سال 94 چیست؟ اظهار داشت: برخی شواهد حکایت از این دارد که دولت چنین اصراری ندارد و چیزی که بیشتر مشاهده میشود این است که مقامات مسئول حتی در این زمینه هم، اظهارنظرهایی که میکنند متفاوت است.
وی افزود: تجربه تاریخی، شواهد و مطالعات و تحلیلهای موجود حکایت از این دارد که قطعا در سال 2015 که بخش بزرگی از سال 94 را پوشش میدهد اقتصاد ایران در یک شرایط بسیار استثنایی و غیرمترقبه، قرار خواهد داشت و ما شاهد چشمانداز صعودی قیمت نفت نخواهیم بود.
وی در ادامه با بیان اینکه لذا انتظار میرود که دولت در خصوص قیمت نفت بازنگری اساسی صورت دهد به نسیم گفت: امیدواریم که مجلس شورای اسلامی هم در جریان تصویب لایحه بودجه سال آینده در صحن علنی و تبدیل کردن آن به قانون به این مسئله مهم و سرنوشتساز توجه لازم را داشته باشد.
مومنی در پاسخ به این سؤال که مناسبترین قیمت برای نفت در بودجه سال 94 چه رقمی خواهد بود؟ گفت: براساس مطالعههایی که ما انجام دادهایم و با توجه به شرایط اقتصاد جهانی، شرط احتیاط برای تنظیم قیمت نفت در بودجه براساس نفت بشکهای بین 50-60 دلار را توصیه میکنم.
این استاد دانشگاه معتقد است پیشبینی نفت 72 دلاری در بودجه اشتباه بوده است. به گفته این اقتصاددان این رقم غیرواقعی است، چرا که در تمام این مدت دیدیم که نفت به زیر 60 دلار سقوط کرده و استمرار این روند نزولی کماکان ادامه خواهد داشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه اقتصاد علامه طباطبایی در پاسخ به این سؤال که در مجلس طرحی در دست بررسی است که اتکای دولت به درآمدهای نفتی را کاهش خواهد داد. شما موافق این طرح هستید؟ گفت: یقینا این تمهید یک گام بسیار کوچک برای یک مسئله بسیار بزرگ و خطیر است و به اعتبار ویژگیهایی که ساختار نهادی ما دارد استعداد این ساختار نهادی برای بالا اثر کردن این تمهید بسیار بالاست. بنابراین از نمایندگان خواهش میکنیم که مسئله را یک مقدار با پیچیدگیهای بیشتری که دارد مورد توجه قرار دهند. در این چارچوب این قید میشود مثل همان قیدی که برای حساب ذخیره ارزی و یا صندوق توسعه ملی گذاشته شد و دیدیم که چطور به ضد خودش تبدیل شد.
مومنی افزود: این طرح یک گام به جلو است و برای آزمون کردن ایرادی ندارد ولی چقدر خوب است که ما تجربههای قبلی را ببینیم و بعد یک تصمیم راهگشاتر بگیریم.