kayhan.ir

کد خبر: ۳۵۸۵۰
تاریخ انتشار : ۰۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۱:۴۵

کاهش سن سکته مغزی، رواج قرص‌های یاز و یاسمین و سکوت مسئولان غذا و دارو

رئیس انجمن علوم اعصاب ایران با بیان اینکه سن سکته مغزی در کشور ۱۰ سال کمتر از استانداردهای جهانی است، گفت: سالیانه 150 تا ۱۶۰ هزار نفر در کشور به سکته مغزی دچار می‌شوند که حدود ۲۰ هزار نفر از این افراد جان خود را از دست می‌دهند.
سرویس اجتماعی-

حسین پاکدامن به مناسبت برپایی «هفتمین کنگره سراسری سکته مغزی» که 7 و 8  اسفند در دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار می‌شود، گفت: هر چند حدود 15 درصد افرادی که دچار سکته می‌شوند، فوت می‌کنند و تقریباً 85 درصد بقیه از مرگ نجات می‌یابند، اما 70 درصد این افراد از کار محروم شده، 20 درصد در فعالیت‌های اولیه زندگی مانند غذا خوردن، لباس پوشیدن، استحمام و غیره دچار مشکل می‌شوند و 30 درصد هم بدون کمک دیگران قادر به راه رفتن نیستند.
 وی افزود: با توجه به اینکه پس از سکته هردقیقه تأخیر در رساندن بیمار به مراکز درمانی سبب مرگ بیش از 2 میلیون سلول عصبی مغز می‌شود که دیگر قابل جایگزین شدن نیستند، ضرورت رساندن سریع بیمار به مراکز درمانی و انجام اقدامات درمانی در این زمینه حایز اهمیت است.
به گفته پاکدامن، اهمیت این موضوع سبب شده تا انجمن «استروک» ایران نسبت به برپایی «هفتمین کنگره سراسری سکته مغزی»  اقدام کند.
وی با اشاره به زمان طلایی مراجعه بیماران دچار سکته مغزی به مراکز درمانی، تصریح کرد: هر چه زمان ارجاع بیمار به این مراکز سریع‌تر باشد، علاوه بر حفظ جان بیمار از عوارض پس از سکته کاسته خواهد شد که این امر نیازمند اطلاع‌رسانی هر چه بیشتر به مردم و جامعه پزشکی است.
به گفته رئیس انجمن علوم اعصاب ایران، سن سکته مغزی براساس پژوهش‌های انجام شده در کشور 10 سال کمتر از استانداردهای جهانی است که علاوه بر عوامل محیطی، عوامل ژنتیکی نیز در آن دخیل هستند.
وی با اشاره به اینکه سکته مغزی دومین علت مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه و سومین علت مرگ و میر پس از بیماری‌های قلبی، عروقی و سرطان در کشورهای توسعه یافته است، گفت: ابتلا به فشار خون، دیابت، چربی بد خون، چاقی و کم‌تحرکی، مصرف سیگار و دیگر مواد مخدر، فشارهای روانی و استرس و  مسائل ژنتیکی از عمده علل ابتلا به سکته مغزی به شمار می‌روند.
گفتنی است یکی از عوامل مهم آمار بالای بروز سکته‌های مغزی در زنان ایرانی، شیوع بالای مصرف قرص‌های ضد بارداری است که مصرف آنها بنا بر تحقیقات متعدد منتشر شده در نشریات علمی، نسبت مستقیمی با افزایش ریسک ایجاد لخته‌های خونی و بدنبال آن احتمال بروز سکته مغزی دارد.
این در حالی است که هم اکنون مصرف برخی از برندهای خارجی قرص‌های ضد بارداری حاوی ماده Drospirenone در کشورهای توسعه یافته به علت تاثیر جدی آنها بر افزایش درصد بروز سکته‌های مغزی در زنان، مورد تردید واقع شده است.
شایان ذکر است سازمان غذا و داروی آمریکا هنوز مصرف قرص‌های ضد بارداری حاوی این ماده را ممنوع نکرده اما با ارائه هشدار نسبت به نگرانی‌های متخصصین در مورد عوارض جدی قرص‌های برندهایی همچون «یاسمین» و «یاز» واکنش نشان داده است. در سایت این سازمان آمده است: «براساس دو مطالعه انجام شده در سال 2011، اف‌دی ای(FDA) مطمئن شده که میزان بروز حوادث ترومبوز آمبولی وریدی در زنانی که قرص‌های ضد بارداری حاوی دروسپیرونون را مصرف می‌کرده‌اند دو تا سه برابر بیش از سایرینی بوده که قرص‌های حاوی لوونورژسترول استفاده نموده‌اند.»  
با وجود همه نتایج علمی اعلام شده، سازمان غذا و داروی کشورمان تاکنون در قبال همه‌گیری شیوع مصرف برندهای خارجی و گران‌قیمت قرص‌های ضد بارداری حاوی دروسپیرونون همچون یاز و یاسمین که تحت عنوان «قرص با کیفیت و بدون عوارض» توسط متخصصین زنان نسخه می‌شوند، سکوت کرده است. هم اکنون بخش قابل توجهی از بازار داروهای ضد بارداری خوراکی کشور اختصاص به محصولات حاوی دروسپیرونون شرکت داروسازی بایر آلمان دارد.