kayhan.ir

کد خبر: ۳۵۵۵۳
تاریخ انتشار : ۰۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۹:۲۵
در ششمین سخنرانی سالانه در کنگره

اوباما: ضمانتی برای موفقیت مذاکرات هسته‌ای وجود ندارد

رئیس جمهور آمریکا در ششمین سخنرانی سالانه خود در کنگره تاکید کرد که ضمانتی برای موفقیت مذاکرات هسته‌ای وجود ندارد.


«باراک اوباما»، رئیس جمهوری آمریکا در کنگره آمریکا ششمین سخنرانی سالانه خود را در حالی آغاز کرد که این اولین سخنرانی سالانه وی پس از تسلط کامل جمهوریخواهان به کنگره آمریکا محسوب می‌شود.
 اوباما در بخشی از این سخنرانی که به موضوع ایران و مذاکرات هسته‌ای اختصاص داشت گفت: درباره ایران، دیپلماسی ما کارگر افتاده است و ما در آنجا برای اولین بار در طول دهه اخیر پیشرفت برنامه هسته‌ای این کشور را متوقف کرده و ذخائر مواد هسته‌ای آن را کاهش داده‌ایم.
 وحشت از توانمندی‌های ایران
 وی افزود: ایران و گروه 1+5 از اکنون تا بهار سال جاری فرصتی برای مذاکره درباره رسیدن به یک توافق جامع هسته‌ای دارند که می‌تواند از ایران مسلح به سلاح‌های هسته‌ای جلوگیری کند، آمریکا و متحدان این کشور ـ از جمله اسرائیل ـ  را ایمن کند و در همان حال از یک درگیری دیگر در خاورمیانه جلوگیری کند.
رئیس جمهوری آمریکا اضافه کرد: هیچ ضمانتی وجود ندارد که در مذاکرات موفق شوند و من تمامی گزینه‌ها را برای جلوگیری از یک ایران هسته‌ای روی میز نگاه می‌دارم.
 اوباما در ادامه به تأثیرات مخرب تصمیم کنگره آمریکا برای وضع تحریم‌های جدید علیه ایران اشاره کرد و گفت: «تصویب تحریم‌های جدید توسط کنگره در این مقطع زمانی تقریباً شکست دیپلماسی را تضمین خواهد کرد، آمریکا را از متحدان این کشور جدا می‌کند و این امر را تضمین می‌کند که ایران بار دیگر برنامه هسته‌ای خود را از سر خواهد گرفت.»
رئیس جمهوری آمریکا سپس با بیان اینکه وضع تحریم‌های جدید «بی‌معناست» هشدار داد: «به همین دلیل است که من هر طرح تحریم جدید که تهدید کند این پیشرفت‌ها را از بین می‌برد، وتو خواهم کرد.»
باراک اوباما در ادامه تأکید کرد: «مردم آمریکا از ما انتظار دارند تنها به عنوان گزینه آخر به سراغ جنگ برویم و من قصد دارم به این خرد، وفادار بمانم.»
رئیس دولت آمریکا در بخش دیگری در اظهاراتش خاطر نشان کرد به «نوع هوشمندانه‌تری از رهبری آمریکا» اعتقاد دارد. وی گفت: «رهبری ما هنگامی بهترین است که ما قدرت نظامی را با دیپلماسی قوی ترکیب می‌کنیم؛ وقتی که ما قدرتمان را به ائتلاف‌سازی متکی می‌کنیم؛ وقتی که ما اجازه نمی‌دهیم ترس‌هایمان باعث شود چشم‌هایمان را به روی فرصت‌هایی که این قرن پیش روی ما قرار می‌دهد، ببندیم. این کاری است که ما الان داریم انجام می‌دهیم و البته این در سرتاسر دنیا به ایجاد تفاوت منجر شده است.
رئیس‌جمهور آمریکا در ادامه با ادعای اینکه  آمریکا در کنار مردم سرتاسر دنیا که هدف تروریست‌ها قرار گرفته‌اند می‌ماند، تأکید کرد: «ما همچنان به جستجوی تروریست‌ها و نابود کردن شبکه‌های آنها ادامه خواهیم داد و این حق را برای خود محفوظ می‌دانیم که یکجانبه اقدام کنیم، همان‌طور از زمانی که من روی کار آمدم ما به طرزی خستگی‌ناپذیر تلاش کرده‌ایم تروریست‌هایی که تهدیدی برای ما و متحدان ما به وجود می‌آورند را هدف قرار دهیم.»
این اظهارات در حالی است که تاکنون مستندات بسیاری درخصوص کمک آمریکا به گروه‌های تروریستی در  منطقه منتشر شده است.
وی اضافه کرد: «سال گذشته هنگامی که ما به همراه متحدانمان داشتیم کار سخت وضع تحریم‌هایی علیه روسیه را پیش می‌بردیم برخی این ایده را مطرح کردند که تجاوز آقای پوتین، جلوه ماهرانه‌ای از راهبرد و قدرت است اما امروز این آمریکا است که قدرتمند و همراه متحدانش باقی مانده است، در حالی که روسیه منزوی است و اقتصادش از هم پاشیده است.»
 حمایت از تروریست‌ها
تحولات سوریه یکی دیگر از موضوعات سخنرانی اوباما بود. رئیس‌جمهور آمریکا در اظهارنظری مضحک گفت: «رهبری آمریکا» توانسته در عراق و سوریه از پیشروی‌های گروه داعش جلوگیری کند. وی گفت: آمریکا به جای وارد شدن در یک جنگ زمینی دیگر در خاورمیانه اکنون رهبری ائتلافی گسترده ، شامل کشورهای عرب برای تضعیف و در نهایت نابودی این گروه تروریستی را به عهده گرفته است.
اوباما ادامه داد: «ما همچنین در حال حمایت از معارضان میانه‌رو در سوریه هستیم که می‌توانند در راستای این تلاش به ما کنند.»
رئیس جمهوری آمریکا خاطرنشان کرد: مبارزه با داعش به زمان و تمرکز نیاز خواهد داشت، اما اضافه کرد: « ما موفق می‌شویم.»
اوباما در ادامه تصریح کرد: «امشب من از کنگره می‌خواهم با تصویب قطعنامه‌ای که استفاده از زور علیه داعش را مجاز می‌کند به دنیا نشان دهد که ما در این مأموریت، متحد هستیم.»
موضوعات غیر هسته‌ای
در مذاکرات هسته‌ای
در همین حال،«جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا در سخنرانی در کنفرانس امنیتی در واشنگتن مدعی شد که حمایت از آزادی بیان به یکی از برنامه‌های پرتکرار در سیاست خارجی آمریکا تبدیل شده است و بر همین اساس، من موضوع آزادی «جیسون رضائیان» را در دیدارها در تمامی سطوح با مقامات ایرانی تاکید می‌کنم.
لازم به ذکر است که هفته گذشته، جان‌کری با محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در ژنو گفت‌وگوهای دوجانبه‌ای برگزار کرد. پس از آن وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که جان کری در دیدار خود با وزیر خارجه ایران در ژنو بر آزادی جیسون رضائیان خبرنگار واشنگتن پست در ایران تاکید کرده است.
این اظهارات در حالی است که مقامات ایرانی و آمریکایی، پیش از این بر این مسئله که «موضوع مذاکرات صرفا مسئله هسته ای است»، تاکید زیادی  داشته‌اند.
از سوی دیگر، با وجود اینکه مقامات آمریکایی از هر فرصتی برای طرح و پیگیری موضوعات غیر هسته‌ای در مذاکرات استفاده می‌کنند، مقامات ایرانی از بازگو کردن مسائل مهم و حقوقی به شدت اجتناب کرده و سکوت اختیار می‌کنند. مهم ترین موضوع، تعیین تکلیف سفیر ایران در سازمان ملل متحد است که هنوز تصمیمی در این خصوص اتخاذ نشده است و مقامات دولت به هیچ عنوان درخصوص قانون شکنی مقامات آمریکایی در این مورد واکنشی نشان نمی‌دهند.
 جنگ زرگری
 دولت و کنگره
پس از نطق سالانه اوباما در کنگره، نمایندگان جمهوریخواه به مخالفت وی پرداختند و خواستار تصویب تحریم‌های شدید علیه ایران شده اند. این موضع‌گیری که نمایشی از جنگ زرگری است، بر این موضوع صحه می‌گذارد که دولت و کنگره آمریکا یک هدف مشترک دارند و آن تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای ایران می باشد و برای رسیدن به این هدف با یک تقسیم کار حساب شده، تدوین فشارهای جدید بر عهده کنگره و بازی با برگه «تحریم و فشار» و امتیازگیری حداکثری از ایران به عهده دولت است.
در همین حال،«اد رویس»، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان به اشتراک نظر نمایندگان و دولت اشاره کرده و می‌گوید: ما می‌توانیم مذاکره کنیم و فشار اقتصادی را افزایش دهیم.
  مشاوره با رژیم صهیونیستی
به گزارش تسنیم، روزنامه «الاخبار» لبنان در گزارشی نوشت: واشنگتن جزئیات مذاکرات هسته‌ای را به هم‌پیمانان خود در ریاض و تل‌آویو اطلاع می‌دهد.
همچنین ژنرال «مایکل هایدن» مدیر اسبق سیا و آژانس امنیت ملی آمریکا در یک کنفرانس تصریح کرد که تایید این مسئله که ایران به توافقنامه هسته‌ای -که بر اساس آن توسعه سلاح های اتمی را متوقف می کند-، پایبند بوده، فراتر از قابلیت‌های نهادهای اطلاعاتی آمریکا است و این مسئله بستگی به نقش فعال آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارد.
هایدن گفت: در زمینه تایید توافقنامه هسته‌ای ایران، این مسئله به نهادهای اطلاعاتی آمریکا بستگی ندارد که این کار را انجام دهند. تایید و بررسی وضعیت تاسیسات اتمی ایران، فراتر از دسترسی نهادهای اطلاعاتی آمریکا است.