وزیر اقتصاد: میتوانیم ثروتمندان را شناسایی کنیم
وزیر اقتصاد اذعان کرد که دولت میتواند ثروتمندان را شناسایی و یارانه آنها را قطع کند.
علی طیبنیا که در ابتدای امسال از شناسایی 10 میلیون ثروتمند خبر داده بود، دیروز در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه حذف یارانه ثروتمندان به کجا رسید؟ گفت: ما میتوانیم افراد پردرآمد را شناسایی کنیم اما هر چه حوزه شناسایی بزرگتر میشود میزان خطای ما هم افزایش پیدا میکند.
وی البته بدون اشاره به تکلیف قانونی دولت برای حذف یارانه ثروتمندان، سعی کرد عدم انجام این تکلیف قانونی را به گردن دولت قبلی بیندازد، لذا گفت: قاعدتاً در زمانی که یارانه هدفمند شد باید در بخش کمدرآمدان صرف میشد. ما در مرحله دوم هدفمندی در بحث حاملهای انرژی درآمدهای این بخش را صرف سلامت و بیمه کردیم اما وقتی شما پولی را به عنوان یارانه به همه جامعه میدهید و بعد میخواهید گروهی را از بالای جامعه حذف کنید، امکان خطا افزایش پیدا میکند و از ابتدا باید پرداخت یارانه را صرف کم درآمدها میکردیم.
گفتنی است طی یک سال و نیم اخیر بسیاری از مسئولان دولت یازدهم در مقام دفاع از خود مشکلات را به گردن دولت دهم میاندازند.
به هرحال طیبنیا در ادامه اظهاراتش درباره حذف یارانه ثروتمندان تأکید کرد: ما نهادهای خوبی چون کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی داریم که باید از سابقه بسیار بالای این نهادها استفاده کنیم.
وی سپس با بیان اینکه دولت و وزارت امور اقتصادی و دارایی بنا ندارد تا برای سال آینده نرخ مالیات را تغییر دهد، خاطرنشان کرد: هدف اصلی ما این است که نرخ مالیاتها تغییر نکند تا اعمال فشار بیشتر به بخش تولید صورت نگیرد ولی با توجه به اینکه با افزایش درآمدها پایه مالیاتی افزایش مییابد و تورم نیز علیرغم کاهش در کشور باز هم وجود دارد، بنابراین اخذ مالیاتی که از تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری صورت میگیرد، میتواند افزایش درآمدهای مالیاتی دولت را رقم زند اما هدف ما این است که با توجه به تصمیم سیستم جامع مالیاتی کشور، افرادی که تاکنون فرار مالیاتی داشتهاند را به دام اندازیم.
طیبنیا از مجلس درخواست کرد تا در مراحل تصویب بودجه سال 94 مالیات را افزایش ندهند، چرا که سقف ظرفیت مالیاتی قابل تحقق در بودجه از سوی دولت پیشبینی شده است و اگر قرار باشد این سقف اضافه شود، فشار بیشتری بر تولید وارد آمده و این به معنای عدم تحقق درآمدهای مالیاتی است.وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به پرسش دیگر مهر مبنی بر افزایش مالیات بر ارزش افزوده در سال 94 گفت: مطابق با قانون، سالانه باید یک درصد به مالیات بر ارزش افزوده شود که در سال 94 نیز علیرغم اینکه مالیات بر ارزش افزوده 2 درصد افزایش داشت، یک درصد افزایش دیگر را نیز تجربه خواهد کرد.
طیبنیا درباره تعیین عیدی کارمندان هم گفت: هنوز راجع به مبلغ عیدی تصمیمگیری نشده و این مبالغی که گمانهزنی میشود مواردی است که سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد میدهد.
وزیر اقتصاد همچنین درباره رشد اقتصادی تورم در سال 1393 هم گفت: فکر میکنیم امسال تورم از هدفگذاری ما کمتر باشد و تا پایان سال به 16 تا 17 درصد برسد با وجود آن که هدفگذاری ما 20 درصد بود. در شش ماهه اول سال هم رشد اقتصادی چهار درصد بوده که امیدوارم این روند تا پایان سال ادامه پیدا کند.
طیبنیا که در حاشیه جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی با خبرنگاران سخن میگفت درباره بازنگری در قیمت نفت در بودجه 94 هم گفت: چه آن زمانی که ما لایحه بودجه را در دولت تنظیم میکردیم و چه در حال حاضر، پیشبینی قیمت نفت برای سال آینده ممکن نیست. برخی نهادهای بینالمللی پیشبینی میکنند که نفت میتواند به پایینتر از 40 دلار هم برسد و برخی هم پیشبینی میکنند که قیمت نفت میتواند به بالای 70 دلار برسد، اما مجموع پیشبینیها در حدود 65 دلار است در شرایطی که با اطمینان نمیتوانیم از قیمت نفت صحبت کنیم. منطقیترین رفتار این است که دولت خودش را برای همه رفتارها آماده کند به همین دلیل ما در دولت در حال بررسی چندین حالت هستیم؛ چه قیمت نفت پایین بیاید و چه افزایش پیدا کند.
او همچنین تأکید کرد: برنامهریزی ما منحصر به بودجه نیست و سیاستهای ارزی و پولی را هم با سناریوهای مختلف بررسی میکنیم.
او در توضیح تعیین قیمت نفت و درآمد دولت عنوان کرد: چیزی که در حوزه منابع در بودجه میآید صرفا یک پیشبینی است که احتمالاً با درجاتی از عدم تحقق روبرو باشد و هزینههای تعیین شده در بودجه هم حالت برنامهریزی دارد و الزامی وجود ندارد که همه هزینه صرف شود. چیزی که در قالب بودجه پیشنهاد میشود، قابل مدیریت است.
وزیر اقتصاد اضافه کرد: اگر قیمت نفت را هم تغییر دهیم، مشخص نیست در آینده پیشبینی ما با واقعیت تطابق داشته باشد. بودجه پیشبینی است و این قابلیت انطباق در آن وجود دارد که با تغییرات قیمت نفت خود را تطابق دهد.
او تأکید کرد: اگر قیمت نفت به 25 دلار کاهش پیدا کند دولت همچنان میتواند کشور را اداره کند. امسال هم درآمد دولت با پیشبینیهایش فاصله داشت، اما مشکلی پیش نیامد.