کد خبر: ۳۳۲۱۰۷
تاریخ انتشار : ۱۰ خرداد ۱۴۰۵ - ۲۰:۴۶
با کم‌کاری وزارت راه و شهرسازی و شبکه بانکی

تکمیل واحدهای خودمالکی نهضت ملی مسکن متوقف شد

یک پیمانکار نهضت ملی مسکن از توقف تکمیل واحدهای خودمالکی نهضت ملی مسکن به دلیل کمبود تسهیلات بانکی خبر داد.
عین‌الله محمدی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم با تأکید بر ضرورت افزایش تسهیلات پروژه‌های خودمالکی این طرح اظهار کرد: اگرچه پیشرفت فیزیکی برخی پروژه‌ها به حدود 72 درصد رسیده اما به دلیل عدم تزریق منابع بانکی، روند تکمیل واحدها با توقف مواجه شده است.
وی به عنوان مثال، با اشاره به مصوبه اداره کل راه و شهرسازی استان مرکزی مبنی بر افزایش وام پروژه‌های خودمالکی و همسان‌سازی آن با تسهیلات 650 میلیون تومانی نهضت ملی مسکن، افزود: با وجود این مصوبه، بانک عامل از اجرای آن خودداری می‌کند.
تقاضای افزایش تسهیلات
پیمانکار نهضت ملی مسکن ادامه داد: موضوع از طریق رئیس‌کل بانک مرکزی نیز پیگیری شده و مکاتباتی در این زمینه انجام گرفته، اما تاکنون نتیجه‌ای حاصل نشده است؛ به همین دلیل برخی پیمانکاران برای تأمین نقدینگی ناچار به فروش دارایی‌های خود شده‌اند. محمدی با اشاره به وضعیت آورده متقاضیان گفت: میانگین آورده در این پروژه‌ها حدود 409 میلیون تومان است. با وجود فشارهای مالی، تلاش شده از تحمیل بار اضافی به متقاضیان خودداری شود و تمرکز اصلی بر افزایش سقف تسهیلات خودمالکی قرار گرفته است. در حال حاضر این وام 300 میلیون تومان است که پاسخگوی هزینه‌های ساخت نیست.
او خواستار افزایش تسهیلات پروژه‌های خودمالکی به 850 میلیون تومان مطابق مصوبه شورای عالی مسکن شد و تأکید کرد: در صورت تحقق این موضوع، امکان تکمیل و تحویل پروژه‌ها تا پایان سال جاری وجود خواهد داشت.
انحراف بانک‌ها و وزارت راه از وظایف
گفتنی است، بر اساس گزارش رسمی دیوان محاسبات کشور، شبکه بانکی طی چهار سال منتهی به شهریور ۱۴۰۵ مکلف به پرداخت ۲۲۲۱ هزار میلیارد تومان تسهیلات در قالب قانون جهش تولید مسکن است اما تاکنون تنها حدود ۶۰۱ هزار میلیارد تومان از این تعهدات عملیاتی شده و ۱۶۲۰ هزار میلیارد تومان، معادل حدود ۷۳ درصد تکالیف قانونی، همچنان پرداخت نشده است.
رقمی که طبق قانون، مشمول حدود ۳۲۴ هزار میلیارد تومان جریمه مالیاتی می‌شود و از منظر ظرفیت تأمین مالی، امکان پوشش وام نزدیک به یک میلیون و 900 هزار واحد نهضت ملی مسکن را دارد. 
البته بانک‌ها به گفته «تورج سرباز»؛ عضو هیئت‌مدیره اتحادیه مشاوران املاک علاوه‌ بر اینکه در ارائه تسهیلات ساخت کوتاهی می‌کنند؛ منابع خود را به دلالی و قیمت‌سازی املاک، تخصیص داده‌اند. 
وزارت راه و شهرسازی به بهانه، کم کاری بانک‌ها، اجرای طرح نهضت ملی مسکن را به کندی و در حد تقریباً صفر، پیش می‌برد و منابع خود را به طرح مسکن استیجاری که مردم را فقیرتر می‌کند؛ تخصیص داده است. 
ضعیف‌ترین وزیر مسکن
بسیاری از کارشناسان و رسانه‌ها، بر اساس عملکرد وزارت راه و شهرسازی معتقدند این وزارتخانه نسبت به سال‌های بد گذشته هم عملکرد بدتری داشته است. 
بر اساس گزارش بانک مرکزی، متوسط رشد فصلی بخش ساختمان و مسکن در پنج فصل نخست عملکرد فرزانه صادق مالواجرد؛ وزیر راه و شهرسازی فعلی، به منفی 10 و نیم درصد سقوط کرده که ضعیف‌ترین عملکرد یک وزیر حوزه مسکن حداقل از دهه ۷۰ تاکنون محسوب می‌شود. این آمار از ابتدای پاییز ۱۴۰۳ تا پایان پاییز ۱۴۰۴ را شامل می‌شود و قطعا ربطی هم به جنگ اخیر ندارد. بر این اساس، فرزانه صادق مالواجرد حتی از عباس آخوندی؛ وزیر راه حسن روحانی، که نساختن مسکن را افتخار خود می‌دانست؛ عملکرد بدتری داشته است. متوسط رشد فصلی بخش ساختمان و مسکن در دوره وزارت عباس آخوندی در دولت حسن روحانی منفی چهار و نیم درصد بود. البته رشد بخش ساختمان که در دولت شهید رئیسی مثبت شده بود.