کد خبر: ۳۳۱۹۸۵
تاریخ انتشار : ۰۸ خرداد ۱۴۰۵ - ۲۰:۴۱

شعبده‌بازی بانک مرکزی درباره تسهیلات 700 همتی صنایع

در حالی که دولت بسته ۷۰۰ همتی را برای حمایت از تولیدکنندگان آسیب‌دیده از سیاست ارزی تدوین کرد، بانک مرکزی مدعی پرداخت تسهیلاتی مازاد از سقف ۷۰۰ همتی شده، اما صنایع خبری از دریافت این تسهیلات ندارند.
به گزارش ایسنا، در نیمه دوم دی‌ماه سال گذشته و پس از سیاست تک‌نرخی شدن ارز بود که دولت با هدف درمان شوک وارد شده به اقتصاد کشور و کنترل شدت تورم ناشی از رها شدن نرخ ارز و انتقال ارز صنایع از تالار اول مرکز مبادله به تالار دوم، خبری مبنی بر اختصاص بسته ۷۰۰ همتی حمایت از تولیدکنندگان را اعلام کرد. 
هدف این بسته حمایت از واحدهای تولیدی بود که در پی تحول در سیاست پولی- ارزی دولت فرآیند تولید آنها دستخوش تغییرات شده بود. به عبارتی دیگر با انتقال تالار اول مرکز مبادله به تالار دوم و همچنین حذف ارز ترجیحی برای برخی از صنایع، قرار شد تا این بسته شوک و التهاب ناشی از این سیاست ارزی دولت را جبران کند. علی‌رغم همه این وعده‌ها، تسهیلات مذکور به دست تولیدکنندکان نرسید. 
اخیرا «صمد حسن‌زاده» رئیس اتاق بازرگانی ایران هم با انتقاد از عملی نشدن تخصیص بسته ۷۰۰ همتی گفت: با وجود پیش‌بینی بسته‌های حمایتی از جمله تسهیلات ۷۰۰ همتی برای حمایت از تولیدکنندگان، هنوز این حمایت‌ها عملیاتی نشده و در حد وعده باقی مانده و هنوز اثری از اجرای این حمایت‌ها مشاهده نمی‌شود.
اما چند روز پس از این صحبت‌ها و در آخرین روز اردیبهشت‌ماه سال جاری بود که مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی اعلام کرد که شبکه بانکی ۱۰۷۶ همت تسهیلات برای حمایت از تولیدکنندگان متاثر از سیاست ارزی جدید دولت پرداخت کرده است. 
طبق اعلام مقام مسئول بانک مرکزی، تسهیلات پرداختی در این زمینه حتی از سقف ۷۰۰ همتی نیز فراتر رفته و اگر بخواهیم این گفته را بپذیریم یعنی نه تنها این بسته محقق شده بلکه پرونده آن نیز بسته شده است.
با این حال، در روزهای اخیر نیز «عزت‌الله زارعی» سخنگوی وزارت صمت گفت: بانک‌ها به‌صورت معمول تسهیلاتی را به واحدهای تولیدی ارائه می‌دهند اما این بسته ۷۰۰ هزار میلیارد تومانی، به‌طور ویژه برای آن سه دسته از واحدهای تولیدی در نظر گرفته شده بود که در مجموع حدود ۱۲ هزار واحد را شامل می‌شود. بر این اساس به نظر می‌رسد منظور سخنگوی وزارت صمت این باشد که شبکه بانکی باید تفکیکی مشخص میان تسهیلات سنتی اعطایی به صنایع و واحدهای تولیدی با تسهیلات مربوط به بسته حمایتی 
۷۰۰ همتی و هرگونه تسهیلاتی که به صنایع پرداخت می‌شود را نباید در دسته بسته حمایتی ۷۰۰ همتی قرار 
داد.
«محمود تولایی» رئیس کمیسیون مالیات، کار و تامین اجتماعی اتاق ایران درباره آخرین وضعیت بسته ۷۰۰ همتی حمایت از تولید که سال گذشته به تصویب دولت رسید، اظهار کرد: ما هیچ اطلاعی از نحوه اجرای این بسته نداریم و در جلسات متعدد اتاق ایران پیگیر آن بوده‌ایم، اما هنوز هیچ تخصیص عملیاتی برای آن انجام نشده 
است. 
«آرمان خالقی» دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت هم می‌گوید: تا امروز بازخوردی مبنی بر دریافت این تسهیلات از سوی واحدهای صنعتی مشاهده نشده و ما نیز در شبکه هم‌صنفی‌های خود، موردی را سراغ نداریم که موفق به بهره‌مندی از این منابع شده باشد.
دبیرکل خانه صمت تاکید کرد: پس از چهار ماه و با گذشت زمان قابل توجهی از تصویب این بسته، هنوز گزارش شفافی از کارنامه توزیع آن دیده نمی‌شود و هر یک از متولیان، از جمله بانک مرکزی، تیم اقتصادی دولت، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت باید از عملکرد خود در جذب و ثبت درخواست‌ها را اظهار کنند چراکه در نبود گزارش رسمی، ناچار خواهیم بود که بر اساس شنیده‌ها قضاوت کنیم که ممکن است با واقعیت متفاوت باشد.