کد خبر: ۳۳۱۵۴۶
تاریخ انتشار : ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۵ - ۲۱:۳۲
مؤسسه اعتبارسنجی آمریکایی «مودیز» مطرح کرد

مذاکرات دوجانبه کشورها با ایران برای تضمین امنیت انرژی

مؤسسه آمریکایی مودیز پیش‌بینی کرد که کشورهای واردکننده نفت برای تضمین انرژی، سراغ توافق با ایران خواهند رفت.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، مؤسسه اعتبارسنجی «مودیز» اعلام کرد که هند و سایر کشورهای واردکننده نفت احتمالاً برای تأمین انرژی مورد نیاز خود، به‌صورت دوجانبه با ایران مذاکره خواهند کرد و حتی ممکن است مسیرهای ترانزیتی هماهنگ ایجاد شود، اما بازگشت به حجم عبور نفت پیش از جنگ در سال 2026 بعید است.
مودیز در گزارش ریسک‌های ژئوپلیتیکی خود تأکید کرد که چشم‌انداز توافق سریع و پایدار میان آمریکا و ایران و در نتیجه بازگشایی کامل 
تنگه هرمز بسیار ضعیف است.
بر اساس این گزارش، جریان عبور انرژی به‌تدریج بهبود خواهد یافت اما این امر نه از طریق یک بازگشایی عمومی، بلکه از مسیر توافق‌های دوجانبه صورت خواهد گرفت.
به گفته این مؤسسه، افزایش تدریجی عبور نفت و گاز از تنگه هرمز مبهم و همراه با احتمال اختلال خواهد بود.
مودیز همچنین تصریح کرد که واردکنندگان نفت، به‌ویژه چین، هند، ژاپن و کره جنوبی، ممکن است برای عبور امن انرژی به‌صورت دوجانبه با ایران مذاکره کنند و مسیرهایی مانند کریدورهای ترانزیتی در نزدیکی جزیره لارک و آب‌های سرزمینی عمان شکل بگیرد، اما بازگشت به سطح تردد پیش از جنگ بعید است.
این مؤسسه افزود حتی اگر عبور امن از تنگه هرمز در شش ماه آینده از سر گرفته شود، بازار نفت همچنان با محدودیت عرضه مواجه خواهد بود و اثرات آن بر هزینه‌ها، تقاضا و شرایط تأمین مالی ادامه خواهد داشت.
مودیز پیش‌بینی کرد که قیمت نفت برنت در بیشتر سال جاری میلادی در محدوده 90 تا 110 دلار در هر بشکه باقی خواهد ماند و نوسان قابل توجهی نیز خواهد داشت.
بنا براین گزارش، در صورت تداوم این سطح قیمت، رشد تولید ناخالص داخلی برخی اقتصادهای بزرگ بین دو دهم تا هشت دهم درصد کاهش خواهد یافت.
مودیز اعلام کرد هند از آسیب‌پذیرترین کشورهاست چرا که حدود 
46 درصد واردات نفت خام آن از خاورمیانه تأمین می‌شود.
جهان در انتظار قیمت‌های بالاتر
اکونومیست هم در گزارشی نوشت: آمریکا و رژیم صهیونی در حالی وارد جنگ با ایران شدند که ذخایر نفتی در جهان نزدیک به بالاترین سطح خود در یک دهه اخیر بود. اما اکنون که کشورهای واردکننده برای جبران کمبود نفت ناشی از اختلال در عرضۀ منطقه خلیج‌فارس، به ذخایر خود متکی شده‌اند، امکان دارد این ذخایر تا ماه ژوئن (خرداد) به پایین‌ترین حد تاریخ برسد.
حجم عظیم نفت شناور در دریاها که رکوردی بی‌سابقه محسوب می‌شد و بخشی از آن ناشی از افزایش صادرات کشورهای حوزۀ خلیج‌فارس پیش از جنگ بود، اکنون تا حد زیادی مصرف شده است. حتی ذخایر ملی آمریکا و چین نیز کاهش یافته و با تداوم تنش در تنگه هرمز این ذخایر هم به پایان می‌رسد.
بنابراین در ماه‌های آینده و به زودی، نوبت به ذخایر خصوصی در کشورهای ثروتمند خواهد رسید که مصرف شوند. با رخ دادن این سناریو، قیمت‌ها به شکلی شوک‌آور و ناگهانی افزایش پیدا می‌کند؛ چرا که ذخایر در مقیاس جهانی به شدت کاهش پیدا می‌کند و همچنین این ذخایر از لحاظ توزیع جغرافیایی در دنیا کاملا نامتوازن است. 
به نوشته اکونومیست، نخستین قربانی این بحران، فرآورده‌های تصفیه‌شدۀ نفتی خواهد بود. توقف گسترده صادرات منطقه خلیج‌فارس و کاهش تولید پالایشگاه‌ها در سایر نقاط جهان، ذخایر گازوئیل، بنزین و سوخت هواپیما را به شدت کاهش داده و باعث می‌شود که قیمت این فرآورده‌ها بسیار سریع‌تر از قیمت نفت خام بالا رود.
البته قیمت نفت خام‌ها مجددا افزایش پیدا می‌کند تا تعادل میان عرضه و تقاضا برقرار شود. ‌این نتیجه تداوم جنگ علیه ایران است و جهان باید خود را برای قیمت‌های بالاتر انرژی آماده کند.