کد خبر: ۳۲۹۷۲۷
تاریخ انتشار : ۲۵ فروردين ۱۴۰۵ - ۲۰:۴۰
پیامدهای اقتصادی انسداد تنگه هرمز

نفت فیزیکی برنت از ۱۴۸ دلار گذشت

قیمت نفت فیزیکی دریای شمال از 148 دلار گذشت و رکورد قیمت نفت در سال 2008 را شکست.
به گزارش خط انرژی، یک تحلیلگر آمریکایی گفت: قیمت نفت فیزیکی دریای شمال یا همان برنت به 148 دلار و 74 سنت رسید و رکورد قیمت این محصول در سال ۲۰۰۸ را شکست.
همزمان شرکت‌های نفتی بزرگی مثل ترافیگورا، مرکوریا و توتال انرژی برای خرید محموله‌ها حاضر شدند حدود ۱۹ تا ۲۳ دلار بالاتر از برنت تحویلی پرداخت کنند.
این اختلاف قیمتی بالا نشان می‌دهد بازار با کمبود شدید نفت خام فیزیکی در اروپا روبه‌روست.
قیمت در هفته‌های آینده به اوج می‌رسد
بسته ماندن تنگه هرمز آمریکایی‌ها را به شدت نگران کرده و این در حالی است که هنوز تنگه باب‌المندب بسته نشده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا گفت: قیمت نفت می‌تواند در هفته‌های آینده به اوج خود برسد، زیرا اختلالات در کشتیرانی از طریق تنگه هرمز همچنان هزینه‌های انرژی را افزایش می‌دهد.
رایت در کنفرانس اقتصاد جهانی سمافور در واشنگتن‌دی‌سی گفت: تا زمانی که ترافیک کشتی قابل‌توجهی از طریق تنگه هرمز نداشته باشیم شاهد افزایش قیمت انرژی خواهیم بود.
وی افزود: احتمالاً تا آن زمان به اوج قیمت نفت خواهیم رسید و این اتفاق در چند هفته آینده رخ خواهد داد.
این مقام آمریکایی مدعی شد: هنگامی که درگیری آمریکا و ایران پایان یابد و انرژی دوباره جریان یابد، شاهد فشار نزولی قیمت‌ها خواهیم بود، اما مدتی طول خواهد کشید. ترامپ از همان ابتدا می‌دانست که اگر جریان انرژی در کوتاه‌مدت مختل شود، قیمت انرژی افزایش خواهد یافت.
رایت هشدار داد که انتظارات برای کاهش سریع قیمت‌ها غیرواقعی است، هرگونه کاهشی حتی پس از ازسرگیری جریان انرژی زمان می‌برد.
او یادآور شد: تابستان یک بازه زمانی جهشی برای قیمت نفت است.
افزایش قیمت و حجم صادرات نفت ایران
آشفتگی بازارها جهانی انرژی تاکنون باعث رونق صادرات نفت ایران شده است. به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، تولید نفت ایران در ماه مارس، روزانه ۱۸۲ هزار بشکه کاهش یافته و به سه میلیون و ۶۰ هزار بشکه در روز رسیده است. میانگین تولید روزانه نفت ایران در سال ۲۰۲۵ برابر با ۳ میلیون و ۲۶۳ هزار بشکه و در سال ۲۰۲۴ برابر با سه میلیون و ۲۵۷ هزار بشکه بوده است.
همچنین سازمان کشورهای صادرکننده نفت در جدیدترین گزارش خود از افزایش بیش از 57 دلاری قیمت نفت ایران در ماه مارس 2026 خبر داده است.
به گزارش تسنیم، قیمت هر بشکه نفت سنگین ایران در این ماه به دلیل تجاوز آمریکایی صهیونی به کشورمان به 124 دلار و 10 سنت افزایش یافته است. در ماه فوریه هر بشکه نفت سنگین ایران 66 دلار و 59 سنت قیمت خورده بود.
بر اساس این گزارش نفت سنگین ایران و نفت صادراتی کویت گران‌ترین برند نفتی اوپک در ماه مارس بوده‌اند. نفت صادراتی کویت تنها 15 سنت از نفت ایران در این ماه گران‌تر بوده و در برابر 124 دلار و 25 سنت فروش رفته است. 
قیمت سبد نفتی اوپک در این ماه 116 دلار بوده که بر این اساس نفت سنگین ایران 8 دلار بالاتر از سبد نفتی اوپک فروخته شده است. نفت ایران همچنین حدود 21 دلار گران‌تر از نفت برنت در این ماه بوده است.
سقوط ۴۴ درصدی صادرات نفت عربی
در سوی مقابل، داده‌های تازه منتشرشده از سوی مؤسسه کپلر نشان می‌دهد که در پی تنش‌های شدید و درگیری گسترده در منطقه، صادرات نفت خام کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس بین ماه‌های فوریه و مارس (اواخر بهمن تا اوایل فروردین) با ۴۴ درصد افت مواجه شده است. سقوطی که نشان‌دهنده اختلال کم‌سابقه در مسیرهای انرژی جهان است.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از این مرجع آمار بین‌المللی، بیشترین آسیب را عراق با کاهش ۸۲ درصدی صادرات متحمل شده است. پس از آن کویت با ۷۵ درصد و قطر با ۷۰ درصد کاهش قرار دارند. عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز به ترتیب ۳۴ درصد و ۲۶ درصد افت صادرات داشته‌اند.
در این میان، تنها عمان با افزایش ۱۷ درصدی صادرات، استثنا بوده است؛ موضوعی که تحلیلگران آن را بموقعیت جغرافیایی این کشور نسبت می‌دهند. بسیاری از بنادر عمان خارج از تنگه هرمز قرار دارند و در نتیجه کمتر در معرض اختلال‌های رخ‌داده در مسیرهای کشتیرانی منطقه قرار گرفته‌اند.
این کاهش چشمگیر نشان می‌دهد که تشدید درگیری‌ها چگونه می‌تواند شریان‌های حیاتی انرژی جهان را تحت فشار قرار دهد و بازارهای جهانی نفت را با بی‌ثباتی فزاینده مواجه کند.
بحران انرژی در غرب
در پی انسداد تنگه هرمز و تهدید اخیر رئیس‌جمهور آمریکا برای اعمال محاصره دریایی علیه بنادر و سواحل ایران پس از شکست مذاکرات واشنگتن و تهران در اسلام‌آباد و افزایش دوباره قیمت نفت، «اورسولا فون‌درلاین» رئیس کمیسیون اروپا، نسبت به پیامدهای اقتصادی این وضعیت برای اروپا هشدار داد.
وی اعلام کرد که اختلال در تردد از تنگه هرمز هم‌اکنون «آسیب جدی» به اقتصاد اروپا وارد کرده است. 
فون‌درلاین او تأکید کرد: تداوم بسته‌بودن تنگه هرمز به‌شدت زیان‌بار است. بازگرداندن آزادی کشتیرانی برای ما اهمیت حیاتی دارد.
به گفته او، طی تنها ۴۴ روز گذشته، هزینه واردات سوخت فسیلی اروپا بیش از ۲۲ میلیارد یورو (حدود 25 میلیارد و 800 میلیون دلار) افزایش یافته است، بدون آنکه حتی یک مولکول انرژی اضافی وارد اروپا شود.
فون‌درلاین هشدار داد که حتی اگر درگیری‌ها «همین امروز» متوقف شود، اختلال در جریان انرژی از خلیج‌فارس تا مدت‌ها ادامه خواهد داشت و اتحادیه اروپا ناچار است به گزینه‌های جایگزین، از جمله اقدامات هماهنگ برای ذخیره‌سازی گاز، فکر کند.
در همین رابطه وزیر انرژی آمریکا هم گفت: احتمالاً قیمت نفت طی چند هفته آینده به اوج خود خواهد رسید.
هشدار 3 نهاد بین‌المللی
به گزارش خبرگزاری دانشجو، آژانس بین‌المللی انرژی، بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول هم در بیانیه‌ای مشترک درخصوص قیمت سوخت و مشتقات آن هشدار دادند.
این سه نهاد بین‌المللی اعلام کردند: حتی پس از ازسرگیری جریان منظم کشتیرانی از طریق تنگه هرمز، بازگشت عرضه جهانی کالاهای کلیدی به سطح پیش از درگیری زمان‌بر خواهد بود.
طبق اعلام آژانس بین‌المللی انرژی، بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول، با توجه به آسیب واردشده به زیرساخت‌ها، قیمت سوخت و کود ممکن است برای دوره‌ای طولانی بالا باقی بماند.