کد خبر: ۳۱۹۵۷۵
تاریخ انتشار : ۱۲ مهر ۱۴۰۴ - ۱۹:۴۶
فعال بخش خصوصی خبر داد

واردات انحصاری نهاده‌های دامی بدون ثبت سفارش

به گفته فعالان بخش خصوصی، واردات نهاده در شش ماهه اول امسال به میزان مدت مشابه سال قبل صورت گرفته اما واردات به‌صورت انحصاری و بعضاً بدون ثبت سفارش بوده است.
به گزارش ایسنا، در حالی که امنیت غذایی کشور بیش از هر زمان دیگری به پایداری زنجیره تأمین نهاده‌های دام و طیور وابسته است، بازار این نهاده‌ها در ماه‌های اخیر دوباره با التهاب و نوسان روبه‌رو شده است. مجموعه‌ای از عوامل موجب شده تا ثبات نسبی دو سال گذشته از بین برود و تولیدکنندگان در مسیر تأمین مواد اولیه با مشکلات متعددی مواجه شوند؛ مسائلی که در نهایت می‌تواند مستقیماً بر سفره مردم و قیمت اقلام پروتئینی اثر بگذارد.
محمدعلی ضیغمی؛ نایب‌رئیس هیئت‌مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور ایران در این زمینه گفت: به طور کلی زنجیره تامین نهاده‌های دام و طیور تاکنون بیش از آنکه نگران بازگشت تحریم‌ها و سازوکار ماشه باشد نگران عدم همراهی و توجه مدیران دستگاه‌های متولی و به خصوص وزارت جهاد کشاورزی به پالس‌های مخابره شده از کف بازار و فعالان اقتصادی است.
او افزود: امروز پاشنه آشیل اصلی تامین نهاده نه اسنپ بک است و نه ناتوانی تجار؛ متاسفانه رویه عدم تحقق وعده‌های دولت در تخصیص‌های اعتباری ارز در مرکز مبادله برای مواد اولیه حوزه تولید در حال تکرار است و مفهوم آن این است که تجار مواد اولیه تولید در تالار دوم نیز باید ابتدا کالا را وارد کرده و با بدقولی بانک مرکزی تا ۱۰ ماه معطل تخصیص ارز باشد.  
  واردات بدون ثبت سفارش
نایب‌رئیس هیئت‌مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور ادامه داد: با رصد و تحلیل منظم آمار واردات و همکاری تامین‌کنندگان فضای ایجاد انحصار اگر چه در برخی موارد در این بخش احساس شد اما نکته‌ای که در این خصوص نگران‌کننده است و بعضا برخی تامین‌کنندگان بزرگ را نیز در معرض تهدید ورود به عرصه انحصار قرار می‌دهد عملکرد دولت در اتخاذ برخی سیاست‌هایی است که ناخواسته به افزایش ضریب تمرکز در بخش ختم‌ می‌شود.  
ضیغمی افزود: به عنوان مثال در مواردی انجام واردات بدون ثبت سفارش توسط این شرکت‌ها باعث شده تا تصمیم‌گیران دولتی نیز با تکیه بر این موضوع، برخی ضوابط و قوانین وضع شده در دو سال اخیر که از عوامل استمرار ثبات و آرامش بازار نهاده بود؛ از جمله حذف تقدم تاریخ ثبت سفارش بر قبض انبار کالا به منظور کنترل ورود کالا مطابق منابع ارزی دولت و برنامه‌ریزی تامین وزارت جهاد کشاورزی، کاهش مهلت اعتبار منطقی ثبت سفارش (در نهاده حداقل چهار به سه ماه)، عدم تمدید ثبت سفارش کالاهای رسیده به بنادر که اعتبار آن‌ها به صورت هدفمند به سه ماه کاهش یافته و خدشه‌دار کردن رقابت در ارائه کالای با کیفیت و قیمت مصوب از طریق به هم زدن صف کوتاژها و تقسیم نامناسب و سفارشی ارز را نادیده گرفته یا ملغی کنند.
او در پاسخ به اینکه چه میزان واردات نهاده در شش ماهه اول سال صورت گرفته است؟ گفت: میزان واردات مجموع نهاده‌های دام و طیور در شش ماهه سال جاری تقریبا با مدت مشابه سال گذشته برابری می‌کند.
نایب‌رئیس هیئت‌مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور افزود: مطابق آمار میزان خرید موفق سال گذشته نهاده‌های دام و طیور در سامانه بازارگاه، به طور متوسط ماهانه ۹۰۰ هزار تن ذرت، ۲۳۲ هزار تن جو و ۳۷۵ هزار تن کنجاله سویا جذب شده است؛ یعنی به عبارتی نیاز صنایع دام و طیور کشور برای شش ماه به پنج میلیون و ۴۰۰ هزار تن ذرت، یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن جو و دو میلیون و ۲۵۰ هزار تن کنجاله سویا است.