کد خبر: ۳۱۸۹۵۶
تاریخ انتشار : ۰۲ مهر ۱۴۰۴ - ۲۰:۲۳

تحقیر بن‌سلمان در‌ هاآرتص «او فقط یک دستگاه خودپرداز است»

سرویس خارجی-
روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» نوشت: «بن‌سلمان ناامیدترین رهبر عربی است و عربستان همچنان نقش دستگاه خودپرداز را ایفا می‌کند.»
«محمد بن‌سلمان»، ولی‌عهد سعودی، با سوداهایی بلندپروازانه و توهماتش، خود را معمار آینده‌ای درخشان برای عربستان می‌پندارد، گویی می‌خواهد با طرح‌های عظیم چون نئوم و ویژن ۲۰۳۰، بیابانی خشک را به بهشتی مدرن بدل کند. این رؤیاهای پرزرق‌‌و‌برق، که با هزینه‌های نجومی و نمایش‌های تبلیغاتی همراه است، بیش از آن‌که ریشه در واقعیت داشته باشد، به توهمی از قدرت مطلقه و شهرتی جهانی می‌ماند. او در خیال خود، پادشاهی نوگرا و پیشرو را ترسیم می‌کند، اما غافل از آن است که این سوداهای خام، بدون اصلاحات بنیادین در ساختارهای اجتماعی و سیاسی، جز جزیره‌ای از سراب در میان شن‌های صحرا نخواهد بود. این توهمات، که با سرکوب منتقدان و نادیده‌گرفتن حقوق بشر همراه شده، بیش از آن‌که نشانه اقتدار باشد، حکایت از شکنندگی رؤیایی دارد که در برابر بادهای حقیقت، چون قلعه‌ای شنی فرو می‌ریزد.»
ناکامی‌های ولی‌عهد 
«تسوی برئیل» در یادداشتی در روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» نوشت: «امضای توافقنامه دفاعی مشترک بین عربستان و پاکستان ظاهراً پس از ناکامی ریاض در تأثیرگذاری بر روند سیاسی خاورمیانه یا متقاعد کردن ترامپ برای به رسمیت شناختن کشور فلسطینی صورت گرفت. ولی‌عهد عربستان می‌تواند مدعی دستیابی به یک موفقیت بین‌المللی استثنایی شود، زیرا ابتکارش برای تقویت به رسمیت شناختن کشور فلسطین، پس از اعلام حمایت حدود ده کشور، مشروعیت بیشتری یافته است. اما این موفقیت، همزمان ضعف عربستان را آشکار می‌کند، زیرا بن‌سلمان با وجود روابط نزدیک با ترامپ، نتوانست او را تحت فشار قرار دهد تا کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد یا مانع مخالفت اسرائیل شود، امری که ابتکار او را به بیانیه‌های رسانه‌ای بدون راهکار اجرائی تقلیل داد. با وجود توانایی بن‌سلمان در جلب حمایت جامعه بین‌المللی برای ایجاد کشور فلسطین، او ناامیدترین رهبر عرب به نظر می‌رسد، چراکه عربستان حتی در خاورمیانه تضعیف شده و برخلاف ترکیه و قطر که از شبه‌نظامیان شورشی در سرنگونی دمشق حمایت کردند، نتوانست بر جنگ سوریه تأثیر بگذارد. عربستان از موفقیت سریع الجولانی شگفت‌زده شد و برای عقب نماندن، به‌سرعت حکومت او را به رسمیت شناخت و از او حمایت کرد، حتی ترامپ را متقاعد کرد تا با الجولانی دست بدهد، هرچند پیش‌تر او را تروریست می‌خواند. با این حال، عربستان همچنان در نقش دستگاه خودپرداز باقی مانده، در حالی که حفظ حاکمیت کنونی سوریه به ترکیه، قطر و آمریکا سپرده شده است.» 
هاآرتص افزود: «عربستان در لبنان نیز شکست خورد و نتوانست نفوذ ایران را محدود کند یا مسیر سیاست را تغییر دهد. در سال ۲۰۱۷، بن‌سلمان سعی کرد سعد حریری، نخست‌وزیر وقت لبنان، را وادار کند نمایندگان حزب‌الله را برکنار کند و او را در ریاض بازداشت کرد تا استعفایش را اعلام کند، اما فشار فرانسه، ریاض را مجبور به آزادی او کرد و حریری به بیروت بازگشت و استعفایش را پس گرفت. ریاض به همراه امارات، بحرین و مصر در سال ۲۰۱۷ محاصره‌ای علیه قطر ترتیب داد که چهار سال طول کشید، اما در نهایت به تقویت روابط دوحه با ایران و ترکیه و ایجاد اتحاد استراتژیک با پایگاه‌های نظامی ترکیه منجر شد. عربستان، با وجود توافق دفاعی جدید با پاکستان، نمی‌تواند از چتر امنیتی آمریکا خارج شود. این توافق با اسلام‌آباد، که برخی آن را واکنشی به حمله اسرائیل به قطر یا پیامی بازدارنده می‌دانند، مدت‌ها در دست بررسی بود.»
به گزارش «شفقنا» به نقل از این رسانه، این نویسنده افزود: «عربستان می‌داند جاه‌طلبی هسته‌ای‌اش تنها روی کاغذ باقی خواهد ماند و اتحاد دفاعی پیشنهادی با آمریکا در ازای عادی‌سازی روابط با اسرائیل، شکست خورده است. توافق با پاکستان صرفاً اعلامیه‌ای برای بیان اهداف بدون کارکرد عملی است. ریاض با وجود هزینه صدها میلیارد دلار برای خرید تسلیحات و سرمایه‌گذاری بیش از یک تریلیون دلار در اقتصاد آمریکا، ناگزیر به سازگاری با ملاحظات آمریکا است، زیرا ابزارهای فشار عربستان در برابر حمایت ترامپ از نتانیاهو، تأثیر محدودی دارد.»