شیوع اضافهوزن و چاقی در دانشآموزان
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به شیوع اضافهوزن و چاقی در دانشآموزان، بر لزوم محدوسازی مواد غذایی ناسالم در محیط مدارس و همچنین در خانهها توسط والدین تاکید کرد.
احمد اسماعیلزاده درباره ضرورت تغذیه سالم در مدارس به ایسنا گفت: تغذیه سالم در سنین مدرسه نهتنها به سالمسازی جامعه و پیشگیری از بروز بیماریهای مزمن در سالهای بعدی زندگی کمک میکند، بلکه میتواند نقش بسزایی در یادگیری، رشد و تکامل کودکان داشته باشد.
اسماعیلزاده درباره وضعیت اضافهوزن و چاقی دانشآموزان توضیح داد: متاسفانه، آمار و ارقام بیانگر این است که شیوع اضافهوزن و چاقی در میان دانشآموزان بهدلیل دریافتهای غذایی نامناسب، کمتحرکی و عدمتحرک که در میان آنها شایع است و این موضوع هشداردهنده است. نهتنها با چاقی و اضافهوزن دانشآموزان مواجه هستیم، بلکه شیوع لاغری در برخی دانشآموزان وجود دارد. چنین شرایطی از اهمیت تغذیه و نقش این مؤلفه بر سلامت کودکان حکایت میکند.
برنامههای وزارت بهداشت
برای بهبود تغذیه دانشآموزان
وی با بیان اینکه برنامههای متعددی به منظور بهبود وضعیت تغذیه دانشآموزان مدارس داریم، افزود: آموزش تغذیه در سنین مدارس، یکی از اقدامات اساسی دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت است. دانشآموزان، کتاب درباره سلامت شامل مباحث مختلف مانند تغذیه دارند و همچنین مباحث مربوط به تغذیه با همکاری وزارت آموزشوپرورش در کتب آنها گنجانده شده تا در ارتباط با تغذیه فرهنگسازی کنیم.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: همچنین کارشناسان تغذیه که در مراکز بهداشتی کشور حضور دارند، موظف هستند حداقل یک جلسه آموزشی در هر هفته در یکی از مدارس برگزار کنند و مباحث مربوط به تغذیه سالم را برای دانشآموزان یا والدین یا معلمان و مربیان یا انجم اولیاءمربیان ارائه دهند.
اسماعیلزاده با بیان اینکه محدودسازی غذاهای ناسالم از دیگر برنامههای دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت است، گفت: آموزش صرف و داشتن سواد تغذیه نمیتواند تضمینکننده سالم غذاخوردن باشد. محدودسازی موادغذایی ناسالم را در محیط مدارس در کانون توجه قرار دادهایم و والدین نیز میبایست به محدودسازی غذای ناسالم در محیط خانه توجه کنند و موادغذایی ناسالم را خیلی در اختیار فرزندان خود قرار ندهند.
نظارت بر توزیع مواد غذایی در بوفه مدارس
وی درباره وضعیت نظارت بر توزیع موادغذایی در بوفه مدارس توضیح داد: بوفهها که پایگاه تغذیه مدارس قلمداد میشوند، انواع موادغذایی مفید و غیرمفید را ارائه داده و در اختیار دانشآموزان قرار میدهند. چندین سال است دفتر بهبود تغذیه، دستورالعمل پایگاه تغذیه سالم را از طریق وزارت بهداشت با همکاری وزارت آموزشوپرورش تدوین میکند و لیست موادغذایی و غذاهای مجاز و غیرمجاز را از طریق این دستورالعمل اعلام میکنیم.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره چالشهای تغذیهای بیان داشت: متاسفانه، رغبت کودکان برای مصرف موادغذایی ناسالم بیشتر است و تمایل کمتری برای مصرف غذای سالم دارند. دفتر بهبود تغذیه، دستورالعمل چگونگی ارائه موادغذایی در پایگاههای تغذیه مدارس را تنظیم میکند اما چگونگی نظارت بر اجرای این دستورالعمل برعهده کارشناسان بهداشت محیط مراکز جامع خدمات سلامت است و از عهده دفتر بهبود تغذیه خارج است. کارشناسان بهداشت محیط به مدارس مراجعه میکنند و اگر غذاهای غیرمجاز را در بوفه مدارس مشاهده کنند، در نوبت اول و دوم نسبت به صدور تذکر کتبی اقدام میکنند و در مراحل بعدی نسبت به پلمب و معرفی به مراجع قضایی اقدام میکنند.