کد خبر: ۳۱۵۸۸۶
تاریخ انتشار : ۱۴ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۰:۱۲

دو خبر تأثیرگذار بر بازار ارز و طلا

دیروز دو خبر منتشر شد که می‌تواند بر بازار ارز و طلا اثرگذار باشد.
در روزهای اخیر، قیمت‌ها در بازارهای ارز و طلا دوباره روند نوسان صعودی به خود گرفته است. البته بخشی از این افزایش، مربوط به افزایش قیمت اونس جهانی طلا است. 
محمد کشتی آرای، کارشناس بازار طلا با تحلیل بازار طلا و وضعیت بازار در هفته جاری، درباره عوامل مؤثر بر نوسانات قیمت‌ها گفت: تأثیر تحولات بین‌المللی، به ویژه تنش‌های آمریکا و روسیه و مسائل اتمی این دو کشور باعث افزایش قیمت انس جهانی طلا شده است. در حالی که هفته گذشته قیمت انس زیر
 ۳۳۰۰ دلار بود، اما به دلیل این تحولات، به ۳۳۷۳ دلار رسید که حدود
 ۱۳ دلار در چند روز اخیر افزایش یافته است.
اما در میانه این خبرهای افزایشی، روز گذشته بانک مرکزی اعلام کرد پیش‌فروش قطعی انواع مسکوکات طلا، ضرب سال‌های 1386، 1403 و 1404 برای سررسیدهای 30 آذرماه، 30 دی‌ماه، 30 بهمن‌ماه و 28 اسفندماه 1404 به‌زودی از طریق مرکز مبادله ارز و طلای ایران انجام می‌شود.
این خبر که بانک مرکزی به تقاضای بازار پاسخ می‌دهد، می‌تواند بخشی از عطش خرید را کنترل کند.
خبر دوم این بود که هیئت‌وزیران آیین‌نامه اجرائی «جزء (2) بند (ن) تبصره (1) ماده واحده قانون بودجه سال 1404» را تصویب و ابلاغ کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، این آیین‌نامه با هدف حمایت از صادرکنندگان خرد از طریق ایجاد مکانیزم مشوق‌های صادراتی در قالب «امتیاز صادراتی»، نقطه عطفی در سیاست‌گذاری اقتصاد صادرات محسوب می‌شود.
امتیاز صادراتی به معنای حقی است که صادرکنندگان خرد به‌واسطه صادرات کالا و خدمات به‌دست می‌آورند و قابل عرضه در بازار ثانویه ارز است. این امتیاز به‌صورت موردی به صادرکنندگان گروه‌هایی مانند صنایع دانش‌بنیان، کشاورزی، صنایع‌دستی و خدمات فنی مهندسی اختصاص یافته و قابل معامله است.
سامانه معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران، محل رسمی عرضه و تقاضای امتیاز صادراتی است و نرخ‌ها براساس توافق دوطرفه تعیین می‌شود. عرضه‌کننده (صادرکننده) و خریدار (واردکننده یا نهاد مالی) مستقیماً یا از طریق بانک، معامله می‌کنند. ارزش هر امتیاز منطبق بر قیمت توافقی طرفین است.
درباره آثار مثبت احتمالی این سیاست گفتنی است، صادرکنندگان تشویق می‌شوند ارز صادراتی خود را به‌جای بازار آزاد، از طریق سامانه رسمی عرضه کنند و در مقابل امتیاز دریافت نمایند. این ‌بازگشت ارز به کشور، موجب تقویت منابع ارزی کشور خواهد شد.
همچنین در صورتی که سازوکار بازار ثانویه به‌درستی اجرا و نظارت شود، نرخ امتیاز صادراتی در سامانه کشف قیمت به‌صورت شفاف کشف و معامله خواهد شد. این به کاهش فساد و رانت کمک می‌کند و به جای جریان غیررسمی، معاملات رسمی صورت می‌گیرد.