کد خبر: ۳۱۴۵۲۴
تاریخ انتشار : ۲۴ تير ۱۴۰۴ - ۲۰:۴۱

اروپا در دوراهی چین و آمریکا / دویچه وله: بروکسل نمی‌داند چه کند

سایت شبکه تلویزیونی «دویچه‌وله» آلمان با اشاره به «جنگ تعرفه‌ای» ترامپ علیه اروپا نوشت، اتحادیه اروپا در دوراهی انتخاب بین پکن و واشنگتن گرفتار شده است.
تصمیم دونالد ترامپ برای اعمال تعرفه ۳۰درصدی علیه اتحادیه اروپا از یک‌سو شکاف از پیش ایجادشده در بین روابط اروپا و آمریکا را تشدید کرده به طوری که رئیس کمیسیون اروپا گفته است روابط بین دوطرف هرگز به شرایط سابق بازنخواهد گشت، از سوی دیگر اختلاف‌ها در خود اروپا نیز تشدید شده است. برخی به دنبال سیاست ایستادگی و مقاومت در برابر این جنگ تعرفه‌ای هستند و برخی از ضرورت مصالحه و گفت‌و‌گو با آمریکا دم می‌زنند. «اورسولا فون‌درلاین» رئیس کمیسیون اروپا، روز اعلام کرده است که در صورت شکست مذاکرات تا روز اولتیماتوم ترامپ در 10 مردادماه اروپا بسته‌ای تعرفه‌ای به ارزش
21 میلیارد یورو بر کالاهای وارداتی از آمریکا اعمال خواهد کرد. اما در مورد همین بسته نیز هنوز در بین سران اروپا شک و تردید وجود دارد و به نوشته رسانه‌ها نوعی سردرگمی وجود دارد.
همزمان گزارش‌ها حاکی است به دنبال تشدید فشارها از سوی ترامپ علیه اروپا سران اتحادیه بین چین و آمریکا سردرگم شده‌اند. «دویچه‌وله» در این زمینه این سؤال را مطرح کرده است که آیا اتحادیه اروپا پس از جدیدترین تهدیدهای ترامپ نسبت به اعمال تعرفه هنوز می‌تواند به آمریکا اعتماد کند و آیا ممکن است در چنین شرایطی خطر روابط نزدیک‌تر با چین را بپذیرد؟ این بنگاه خبری با اشاره به تشدید تنش‌ها میان آمریکا و چین باوجود دیدار «وانگ یی» وزیر امورخارجه چین با «مارکو روبیو» همتای آمریکایی در حاشیه اجلاس «آسه‌آن» در کوالالامپور، آورده است: اتحادیه اروپا اکنون بین دوراهی قرار دارد. چراکه واشنگتن از قدرت اقتصادی خود برای مجبور کردن کشورهای ضعیف‌تر از نظر اقتصادی به سازش در تجارت استفاده می‌کند. به گزارش ایرنا، دویچه‌وله با طرح سؤالی دیگر به بررسی این موضوع پرداخته که اروپا در شرایط کنونی، باید به آمریکا تکیه کند یا چین که اکنون با وجود اختلافات ایدئولوژیک به دنبال روابط نزدیک‌تر با بروکسل و آلمان است. براساس این گزارش «عدم قطعیت به عامل تعیین‌کننده‌ای تبدیل شده است که بر موقعیت استراتژیک اتحادیه اروپا بر رقابت آمریکا و چین سایه افکنده است. این گزارش می‌افزاید: درک اتحادیه اروپا و آمریکا از تهدید چین اساساً با یکدیگر متفاوت است؛ به‌گونه‌ای که ایالات‌متحده در تلاش است با یک رقیب هژمونیک و تهدیدی وجودی مقابله کند، در حالی که اتحادیه اروپا قصد دارد رابطه‌ای متعادل با یک بازیگر جهانی برقرار نماید.
فصلی جدید در روابط میان بروکسل و پکن 
دویچه‌وله در ادامه به نشست اتحادیه اروپا و چین در پایان ماه جولای (مرداد) در پکن اشاره و این پرسش را مطرح کرده است که آیا این نشست می‌تواند آغازی جدید در روابط دو طرف باشد؟ این رسانه در پاسخ، نتیجه را وابسته به ترامپ دانسته و یادآور شده است: کاخ‌سفید پیش از این تعرفه‌هایی را برای اتحادیه اروپا و مهم‌ترین متحدان آسیایی تعیین کرده، اما هنوز در قبال چین طرح مشخصی ارائه نداده است. لذا چنانچه جنگ تجاری دوطرف بار دیگر بالا بیرد، چین ممکن است از بازار اتحادیه اروپا برای جذب ظرفیت تولید مازاد استفاده کند. در عوض، آمریکا هم می‌تواند کالاهای تولیدشده در اتحادیه اروپا را تحت عنوان محصولات چینی بازتعریف کند و تعرفه بیشتری از بروکسل بخواهد. به عقیده کارشناسان چنین وضعیتی نیازمند همکاری نزدیک‌تر کشورهای اروپایی با یکدیگر به منظور کاهش وابستگی خارجی است.