کاهش 3 میلیارد دلاری تراز منفی بخش کشاورزی به قیمت فشار مضاعف بر معیشت مردم
وزیر جهاد کشاورزی در حالی از رشد 31 درصدی صادرات محصولات کشاورزی و بهبود تراز تجاری کشاورزی تا سقف سه میلیارد دلار خبر داده که این بهاصطلاح موفقیت، به قیمت فشار مضاعف بر معیشت مردم رخ داده است.
به گزارش کیهان، غلامرضا نوری با اعلام رشد
31 درصدی صادرات محصولات کشاورزی ایران در سال جاری، این دستاورد را حاصل تلاش کشاورزان، حمایتهای دولتی و گسترش دیپلماسی غذایی دانست.
وی با اشاره به اینکه تراز تجاری کشاورزی کشور برای نخستینبار در سالهای اخیر سه میلیارد دلار کاهش یافته است، افزود: امسال صادرات محصولات کشاورزی با رشدی کمسابقه همراه بوده و توانستهایم با صادرات هدفمند به کشورهای همسایه، آسیای میانه و خاورمیانه، سهم ایران در بازارهای منطقهای را افزایش دهیم.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به ارزآوری صادرات کشاورزی، ادامه داد: امسال تراز تجاری ایران که پیشتر منفی ۱۱ میلیارد دلار بود با کمک بخش کشاورزی حدود سه میلیارد دلار بهبود یافته و به منفی هشت میلیارد دلار رسیده است.
نوری با بیان اینکه رخدادهای اخیر بار دیگر اهمیت امنیت غذایی را بیش از پیش آشکار ساخت، تاکید کرد: باید با سرعت بیشتری برای تکمیل و استحکام امنیت غذایی با تکیه بر خودکفایی برنامهریزی و اقدام کنیم.
او با اشاره به افزایش 31 درصدی صادرات و کاهش پنج درصدی واردات کشاورزی در سال گذشته، از بهبود تراز منفی بخش کشاورزی به میزان سه میلیارد دلار خبر داد و با اشاره به پر بودن ذخایر راهبردی کشور تصریح کرد: حتی با وجود تقاضای بیشتر از نیاز در برخی استانها به دلیل جابهجایی جمعیت، بیش از یکسوم کالاهای ارسال شده مصرف نشده است.
رشدی که دستاورد نیست
گفتنی است، رشد 35 درصدی صادرات کشاورزی به قیمت فشار مضاعف بر معیشت مردم رخ داده و از این منظر نه تنها دستاورد نیست بلکه ضربه به اقتصاد خانوار است. این رشد با صادرات بیرویه اقلام کشاورزی همچون سیب زمینی، حبوبات و... همزمان با اختلال در تأمین نیاز داخل به دست آمده که نتیجه آن افزایش چند صد درصدی قیمت این اقلام است.
ضمن اینکه الگوی کشت را هم برهم زده و موجب رویآوری کشاورزان به کشت اقلام گران شده به جای محصولات اساسی همچون گندم و جو شده است. همچنین در حالیکه انبارها، مملو از برنج است قیمت این کالا، به شدت در کشور افزایش یافته است.
وظیفه اصلی وزارت جهادکشاورزی تامین امنیت غذایی است و وزیر هم مدام از آن سخن میگوید اما وجود معاونانی در این وزارتخانه و وزارت صمت که تجارت را مقدم بر تامین میدانند و گویا قدرتشان بر وزیران هم میچربد؛ موجب افزایش سرسام آور مواد غذایی از نان و لبنیات تا گوشت و میوه و... شده و منفعتی هم برای کشاورزان و باغداران و نانوایان و... جز افزایش هزینهها بیش از درآمدشان نداشته است. بنابراین، سفرههای مردم به نفع یک اقلیت کوچک دلال، کوچکتر شده است.
تامین امنیت غذایی، صرفاً به معنای تامین کالا با هر قیمت گزافی نیست بلکه تامین کالا متناسب با قدرت خرید همه مردم است. کاهش تراز منفی بخش کشاورزی، زمانی ارزشمند است که از طریق خودکفایی در تولید کالاهای اساسی وارداتی همچون نهاده دام و طیور، روغن، برنج و... رخ بدهد نه صادرات اقلام مورد نیاز مردم و تحمیل گرانی.
نکته دیگر اینکه، یک تناقض بین کاهش تولید اقلام اساسی به بهانه خشکسالی و افزایش صادرات کشاورزی وجود دارد. مسئولان، از دست رفتن خودکفایی در تولید گندم و کاهش تولید برنج را نتیجه خشکسالی میدانند اما از آن طرف صادرات اقلام کشاورزی را افزایش دادهاند. اگر آب کم است چرا به جای تامین نیاز داخل، صادرات کشاورزی صورت میگیرد و چرا آب موجود، به کشت محصولات اساسی برای کاهش واردات این اقلام اختصاص نمییابد؟!