روزنامه آمریکایی: اروپا در دوراهی انتخاب بین آمریکا و چین قرار گرفته است
گزارش روزنامه «نیویورکتایمز» نشان میدهد، همزمان با پایان ضربالاجل تجاری ترامپ علیه اروپا، بروکسل در تنگنای ژئوپلیتیکی شدیدی بین آمریکا و چین گرفتار شده است.
زمانی که ترامپ بعد از استقرار مجدد در کاخسفید جنگ تعرفهای خود را علیه بسیاری از کشورها و مناطق جهان آغاز کرد، بسیاری از کارشناسان هشدار دادند که این سیاست در درازمدت به ضرر کارگران و تولیدکنندگان آمریکایی تمام خواهد شد و جدای از افزایش تورم و شاید حتی بروز قحطی، متحدین سنتی آمریکا در آسیا و اروپا را به سمت چین متمایل خواهد کرد. نتیجه این وضع نیز پرشدن بازارهای اروپا و آسیا با کالاهای چینی و افزایش جایگاه چین در نظم بینالمللی خواهد بود.
بنابراین طی چند ماه گذشته بسیاری از سران اروپا از بازتعریف دوباره روابط اروپا با چین خبر دادهاند. ضربالاجل تازه آمریکا علیه اروپا فردا (چهارشنبه) به پایان میرسد. ترامپ با ارسال نامههایی به ۱۲ کشور، نرخ تعرفه بر واردات را تعیین کرده است. روزنامه گاردین در همین زمینه از اختلافات اروپاییها درباره نحوه واکنش به این جنگ تجاری خبر داده است. گاردین نوشته: «رهبران اتحادیه اروپا بر سر تاکتیکها اختلاف دارند، و این در حالی است که در تنها یک روز برای مذاکره جهت رسیدن به توافق تجاری با واشنگتن برای جلوگیری از تهدید تعرفههای ۵۰درصدی ترامپ باقی مانده است. اتحادیه اروپا وارد هفتهای حساس میشود.» با نزدیک شدن به ضربالاجل ترامپ در ۹ جولای (۱۸ تیر)، کمیسیون اروپا همچنان درباره نحوه برخورد رئیسجمهوری آمریکا با این بلوک مردد است و این موضوع
۱.۶ تریلیون یورو از تجارت فراآتلانتیک را تهدید میکند.
چه کنم چه کنم اروپاییها
یک دیپلمات اتحادیه اروپا در این زمینه به گاردین گفت: در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا، این پرسش اساسی مطرح است که آیا کشورهای این بلوک باید به هر قیمتی با آمریکا توافق کنند تا از جنگ تجاری جلوگیری کنند، یا اگر توافق به اندازه کافی خوب نیست، قدرت خود رانشان دهند. فردریش مرتس صدراعظم آلمان گفته که برای جلوگیری از یک جنگ تجاری تمامعیار، خواهان یک توافق سریع به سبک توافق انگلیس با آمریکا است، در حالی که امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه معتقد است که اگر یک توافق شتابزده و «نامتوازن» مطرح باشد، بیشتر ترجیح میدهد برای دستیابی به توافقی بهتر صبر کند. بر اساس این گزارش ترامپ زمانی اتحادیه اروپا را «بدتر از چین» نامیده بود، بنابراین کمیسر تجارت اتحادیه اروپا، هفته گذشته در جریان مذاکرات با اعضای ارشد دولت آمریکا تهدید کرد، این اتحادیه تعرفههای ۱۷درصدی را بر واردات مواد غذایی از آمریکا اعمال خواهد کرد.
چین یا آمریکا
روزنامه نیویورکتایمز هم از تنگنای ژئوپلیتیکی اروپا بین آمریکا و چین خبر داده و نوشته است: «سران کشورهای اروپایی در تلاشند تا پیش از آن که تعرفههای دولت آمریکا، به اقتصاد این قاره ضربه بزند، به یک توافق تجاری محکم دست یابند، چرا که اعمال چنین تعرفههایی میتواند اقتصاد این بلوک را بهشدت تحت تأثیر قرار دهد. در همین حال و در آشفتگی سیستم تجارت جهانی کنونی، این بلوک همچنین باید رابطه خود را با چین، ابرقدرت پیشرو در تولید جهان، در یک وضعیت نسبتاً پایدار حفظ کند، به همین دلیل مقامات ارشد سیاسی و اقتصادی اتحادیه اروپا درصددند تا همتایان خود در پکن را ترغیب کنند که از حمایت روسیه دست بردارند.»
به گزارش ایرنا، نیویورکتایمز در گزارش خود تصریح کرده است که اگرچه اقدامات اقتصادی ترامپ، اروپا را به سمت چین سوق خواهد داد، اما شواهد نشان میدهد که مشکلات اروپا با پکن در حال افزایش است و نشستها و مذاکرات آتی نیز راه به جایی نخواهند برد. «لیانا فیکس» یکی از اعضای اتحادیه اروپا در شورای روابط خارجی در همین ارتباط گفت: «هیچ کارت اعتباری چینی برای اروپا وجود ندارد.»
براساس این گزارش شکاف میان پکن و اتحادیه اروپا وقتی بیشتر نمایان شد که این بلوک هزینههای دولتی برای خرید تجهیزات پزشکی از چین را محدود و اعلام کرد که سازمانهای دولتی این کشور با شرکتهای اروپایی ناعادلانه رفتار کردهاند و لازم است که شرایط برابر ایجاد شود. چین نیز به نوبه خود اعلام کرد که این اقدام اروپا را تلافی خواهد کرد. این گزارش تاکید دارد که روابط اقتصادی میان پکن و بروکسل در شرایط حساسی قرار دارد، چرا که بسیاری از کشورهای اروپایی همچنان بهشدت به مواد صنعتی چین وابسته هستند. صادرات اروپا به چین، به ویژه از آلمان که مدتهاست روابط تجاری نزدیکی با چین دارد، نیز بسیار قابلتوجه است.
آنطور که نیویورکتایمز نوشته آمارها نشان میدهند که ورود کالاهای ارزانقیمت چینی به اروپا نیز روند افزایشی داشته است. این امر واکنش مقامات بروکسل را برانگیخته است، چرا که شرکتهای اروپایی قادر به رقابت با این کالاهای وارداتی نیستند. این نارضایتی مقامات اروپایی فقط محدود به امور تجاری نیست. آنها بارها نسبت به حمایت چین از روسیه در طول جنگ اوکراین واکنش نشان دادهاند، چرا که این حمایتها از طرفی هم بازاری برای سوخت و سایر محصولات روسی فراهم میکرد و هم باعث کاهش تأثیر تحریمهای اروپایی شده بود.
وابستگی دارویی آمریکا به چین
نشریه «ویژوال کاپیتالیست» هم گزارش داده است که 90درصد داروهای نسخهای مصرفشده در آمریکا از سایر کشورها وارد میشود و این کشور را به بزرگترین واردکننده دارویی جهان تبدیل کرده است. براساس این گزارش از سال 2001، واردات دارو بیش از شش برابر افزایش یافته و کالاهای دارویی هماکنون در زمره پروارداتترین کالاها به ایالاتمتحده قرار دارند. نکته قابلتوجه در واردات دارویی آمریکا، حجم بالای واردات از چین است به طوری که 23درصد از واردات کل دارویی آمریکا را تشکیل میدهد. برای مثال 95درصد از ایبوپروفنهای واردشده به آمریکا توسط چین تامین میشود.