کد خبر: ۳۱۳۸۱۸
تاریخ انتشار : ۱۱ تير ۱۴۰۴ - ۲۰:۴۶
گزارش خواندنی رسانه آمریکایی

فارن پالیسی: حمله اسرائیل به ایران نتیجه عکس داد

سرویس سیاسی-
نشریه آمریکایی تاکید کرد اهداف جنگ اسرائیل علیه ایران محقق نشد و قمار بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، شکست خورد، با وجود به‌ راه انداختن یکی از جسورانه‌ترین کارزارهای نظامی در تاریخ رژیم صهیونیستی، این جنگ کوتاه، سنگین و در نهایت بسیار دور از اهداف اعلام‌شده‌اش باقی ماند.
نشریه آمریکایی فارن پالیسی در گزارشی با عنوان «جنگ اسرائیل علیه ایران نتیجه معکوس داشت» با اشاره به جنگ تحمیلی 12 روزه رژیم صهیونیستی علیه ایران و نبرد قهرمانانه سربازان میهن با دشمن صهیونیست اظهار داشت: اسرائیل علی‌رغم آنچه ادعا می‌کند، در این جنگ به اهدافش نرسید.
این نشریه افزود: دوازده روز جنگ میان اسرائیل و ایران، ردپایی از ویرانی به‌جا گذاشت. اما روشن‌ترین نتیجه این بود: قمار بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل شکست خورد. با وجود به‌ راه انداختن یکی از جسورانه‌ترین کارزارهای نظامی در تاریخ اسرائیل، این جنگ کوتاه، سنگین و در نهایت بسیار دور از اهداف اعلام‌شده‌اش باقی ماند.
فارن پالیسی خاطرنشان کرد: ماجرا با یک حمله برنامه‌ریزی‌شده و دقیق اسرائیل آغاز شد. سال‌ها کار اطلاعاتی به موجی از عملیات‌های مخفی منجر شد - پهپادهایی که در داخل ایران مونتاژ شده بودند، سلول‌های خفته که بمب‌گذاری می‌کردند، و ترورهای هدفمند چهره‌های بلندپایه نظامی و دانشمندان. این اقدامات با حملات هوائی متعارف به پایگاه‌های نظامی و تأسیسات هسته‌ای نظیر نطنز و فردو ادامه یافت. اما اهداف اسرائیل بسیار فراتر از زیرساخت‌های راهبردی بود. مناطق مسکونی، زندان‌ها، دفاتر رسانه‌ای و ایستگاه‌های پلیس نیز هدف قرار گرفتند، که به یک راهبرد گسترده‌تر برای ایجاد آشوب و شعله‌ور کردن ناآرامی‌های داخلی اشاره دارد.
معضل اساسی اسرائیل و آمریکا: قدرت نظامی به تنهائی نمی‌تواند موفقیت راهبردی را 
تضمین کند
در ادامه این گزارش آمده است: تلفات انسانی حیرت‌انگیز بود. در ایران، دست‌کم ۶۱۰ نفر شهید شدند که در میان آنها ۴۹ زن، ۱۳ کودک و پنج تن از کارکنان حوزه سلامت حضور داشتند. همچنین ۴,۷۴۶ نفر دیگر مجروح شدند که ۲۰ نفر از آنها از کارکنان سلامت بودند. زیرساخت‌های پزشکی نیز آسیب قابل توجهی دید؛ بیمارستان‌ها، آمبولانس‌ها و تأسیسات اورژانس هدف قرار گرفتند. در اسرائیل، نیز حملات موشکی و پهپادی ایران دست‌کم ۲۸ نفر را کشت و بیش از ۳,۲۰۰ نفر را مجروح کرد. بیش از ۹,۰۰۰ نفر از ساکنان اسرائیل(سرزمین‌های اشغالی فلسطین) آواره شدند و ده‌ها خانه و ساختمان عمومی آسیب دید یا به‌طور کامل تخریب شد.
فارن پالیسی تصریح کرد: با فرو نشستن گرد و غبار، میزان واقعی خسارات داخل ایران همچنان نامشخص است. این عدم شفافیت، معضل اصلی اسرائیل و متحدان آمریکایی‌اش را آشکار می‌کند: قدرت نظامی به تنهائی نمی‌تواند موفقیت راهبردی را تضمین کند.
این دوماهنامه آمریکایی افزود: با وجود وعده نتانیاهو برای نابودی برنامه‌های موشکی و هسته‌ای ایران و امید پنهان او به تغییر حاکمیت، ایران به‌سرعت واکنش نشان داد. موشک‌هایی به سمت شهرها و اهداف راهبردی اسرائیل شلیک شد. پس از آنکه ایالات متحده با بمباران تأسیسات هسته‌ای ایران وارد درگیری شد، تهران با هدف قرار دادن پایگاه هوائی «العدید» (پایگاه نظامی آمریکا در قطر) سطح تنش را بیش از پیش افزایش داد و واشنگتن را عمیق‌تر در بحران کشاند. اگرچه این حمله اعلام‌شده و تأثیر آن محدود بود، اما پیامی روشن داشت: ایران می‌تواند دامنه درگیری را به‌ فراتر از مرزهایش گسترش دهد.
هیچ تأییدیه‌ای مبنی بر اینکه توانمندی
‌گریز هسته‌ای ایران به‌طور معناداری 
تضعیف شده باشد وجود ندارد
فارن پالیسی خاطرنشان کرد: بر اساس شواهد موجود، اهداف اصلی نتانیاهو (تضعیف قدرت بازدارندگی ایران و عقب راندن معنادار مؤلفه‌هایی از برنامه هسته‌ای ایران که بیشترین خطر اشاعه را دارند) محقق نشده‌اند.
این نشریه افزود: یکی از مهم‌ترین ناکامی‌ها در پرونده هسته‌ای رقم خورد. هیچ تأییدیه‌ای مبنی بر اینکه توانمندی‌گریز هسته‌ای ایران به‌طور معناداری تضعیف شده باشد وجود ندارد. در حالی‌که مقامات دولت ترامپ اصرار دارند که این حملات برنامه هسته‌ای ایران را چند سال عقب انداخته‌اند، ارزیابی‌های اولیه اطلاعاتی آمریکا و اروپا چیز دیگری نشان می‌دهند.
تصاویر ماهواره‌ای که پیش از حملات ثبت شده بودند نشان می‌دادند که احتمالاً کامیون‌هایی در حال خارج کردن تجهیزات حساس از سایت‌های کلیدی بوده‌اند، و ایران پیش‌تر از ساخت یک تأسیسات غنی‌سازی جدید، محرمانه و مستحکم خبر داده بود که ممکن است دست‌نخورده باقی مانده باشد. از همه مهم‌تر، ذخایر اورانیوم ۶۰ درصد غنی‌شده ایران و سانتریفیوژهای پیشرفته‌اش - عناصر اصلی برای ساخت سلاح هسته‌ای - ظاهراً همچنان سالم و دست‌نخورده باقی مانده‌اند. همان‌گونه که بسیاری از تحلیلگران پیش از جنگ هشدار داده بودند، تأیید خسارت جدی به زیرساخت هسته‌ای ایران بدون بازرسی میدانی یا تهاجم نظامی تمام‌عیار امکان‌پذیر نیست. در غیاب این دو، برنامه هسته‌ای ایران وارد مرحله‌ای بسیار مبهم‌تر و پیش‌بینی‌ناپذیرتر شده است.
تهران ظاهرا آماده است 
تا راهبرد «ابهام هسته‌ای» را در پیش بگیرد
در ادامه این گزارش آمده است: این ابهام از هم‌اکنون شکل گرفته است. تنها دو روز پس از اعلام آتش‌بس، مجلس ایران قانونی را تصویب کرد که همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به حالت تعلیق درمی‌آورد. یکی از نمایندگان مجلس توضیحی افشاگرانه ارائه داد: «چرا وقتی تأسیسات هسته‌ای ما مورد حمله قرار گرفتند، شما سکوت کردید؟ چرا برای این اقدامات چراغ سبز دادید؟ حالا می‌خواهند دوباره بیایند و بازرسی کنند تا ببینند کدام سایت‌ها آسیب دیده و کدام‌ها نه، تا دوباره آنها را هدف بگیرند.» در واکنش به این وضعیت، تهران ظاهراً آماده است تا راهبرد «ابهام هسته‌ای» را در پیش بگیرد؛ رویکردی مشابه با سیاست دیرینه اسرائیل، یعنی خودداری از شفاف‌سازی درباره دامنه توانمندی‌های هسته‌ای‌اش و منع دسترسی بازرسان.
 اقدامات آمریکا و اسرائیل ممکن است 
به عادی‌سازی ایده دستیابی ایران 
به سلاح هسته‌ای کمک کرده باشد
فارن پالیسی افزود: این رویداد آغازگر فصلی جدید و خطرناک است. با حمله به سایت‌های هسته‌ای در حالی‌که همچنان خواستار بازرسی و اعمال تحریم‌ها هستند، ایالات متحده و اسرائیل منطق دیپلماسی عدم اشاعه را تضعیف کرده‌اند. به‌طرز طعنه‌آمیزی، اقدامات آنها ممکن است بیش از هر گامی که خود تهران برداشته باشد، به عادی‌سازی ایده دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای کمک کرده باشد.
در ادامه آمده است: در حالی‌که نتیجه‌گیری در مورد مسئله هسته‌ای همچنان نامشخص است، توانمندی‌های موشکی ایران با وضوحی غیرقابل انکار به نمایش درآمد. موشک‌های بالستیک ایران با موفقیت از پدافندهای هوائی اسرائیل و آمریکا عبور کرده و پایگاه‌های نظامی، مراکز اطلاعاتی، پالایشگاه‌های نفت و مراکز تحقیقاتی را هدف قرار دادند. گرچه سانسور اسرائیل مانع از پوشش گسترده خبری شد، اما بیش از ۴۱,۰۰۰ درخواست غرامت برای خسارات ناشی از جنگ ثبت شده است.
فارن پالیسی تصریح کرد: هزینه‌های مادی و اقتصادی نیز قابل توجه بود. فرودگاه بن‌گوریون تعطیل شد، فعالیت‌های اقتصادی به‌شدت کاهش یافت، و خروج سرمایه شدت گرفت. سامانه‌های پدافند موشکی مانند «آرو» و «تاد» به‌شدت مصرف شدند و برآوردها نشان می‌دهد که اسرائیل دست‌کم ۵۰۰ میلیون دلار از موشک‌های رهگیر تاد ساخت آمریکا را مورد استفاده قرار داده است. «استیو بنن» مشاور پیشین ترامپ با صراحت اعلام کرد که آتش‌بس برای «نجات اسرائیل» ضروری بود، چراکه اسرائیل «ضربات سنگینی» دریافت کرده و ذخایر دفاعی‌اش رو به پایان بود. خود ترامپ نیز اذعان کرد که اسرائیل «بسیار سخت» مورد حمله قرار گرفته است. 
در ادامه آمده است: حملات موشکی ایران نیز به نظر می‌رسد با دقت و حساب‌شده انجام شده‌اند. پس از حمله پهپادی اسرائیل به پالایشگاه نفتی ایران در میدان گازی پارس جنوبی، ایران در پاسخ، پالایشگاهی در حیفا را هدف قرار داد. پس از حملات هوائی اسرائیل به مراکز تحقیقاتی ایران که مشکوک به مشارکت در فعالیت‌های هسته‌ای بودند، ایران در واکنش مؤسسه علوم وایزمن را هدف گرفت؛ مرکزی که مدت‌هاست مظنون به نقش داشتن در برنامه هسته‌ای اسرائیل بوده است. 
برخلاف تصورات مبنی بر فروپاشی ایران این جنگ به افزایش چشمگیر 
حس ملی‌گرایی انجامید
فارن پالیسی در ادامه اظهار داشت: فراتر از میدان نبرد، این جنگ پیامدهای اجتماعی و سیاسی قابل‌توجهی در داخل ایران به‌همراه داشت. برخلاف تصورات مبنی بر فروپاشی رژیم، این جنگ به افزایش چشمگیر حس ملی‌گرایی انجامید. این جنگ به لحظه‌ای وحدت‌آفرین تبدیل شد.
در حالی که برخی ایرانیان امیدوار بودند پزشکیان با شعار دیپلماسی پیشرفتی معنادار داشته باشد، ایران بمباران شد
در این گزارش همچنین آمده است: زمان‌بندی نیز این احساس همبستگی ملی را تشدید کرد. جنگ درست در زمانی رخ داد که ایران درگیر مذاکرات هسته‌ای با دولت ترامپ بود. برخی ایرانیان امیدوار بودند که انتخاب رئیس‌جمهور اصلاح‌طلب، مسعود پزشکیان، که با شعار دیپلماسی و احیای اقتصادی پا به میدان گذاشته بود، به پیشرفتی معنادار بینجامد. اما به ‌جای آن، دیدند که کشورشان در حالی‌که به‌دنبال مذاکره بود، بمباران شد. فارن پالیسی افزود: در واکنش، طیف گسترده‌ای از جامعه ایران (از هنرمندان و ورزشکاران و همچنین بسیاری از نسل Z) برای حمایت از هموطنان خود بسیج شدند. مردم عادی خانه‌های خود را به روی آوارگان گشودند. (شهادت) کودکان، پزشکان و مردم عادی در اثر حملات کورکورانه اسرائیل، این تصور را تقویت کرد که این جنگ نه برای(با ادعای) آزادی ایرانیان، بلکه برای تجزیه کشور به‌راه افتاده است.
این جنگ ممکن است در نهایت جایگاه ایران را هم در سطح منطقه‌ای و هم در عرصه دیپلماسی تقویت کند
فارن پالیسی تصریح کرد: باور دیرینه بسیاری از مقامات واشنگتن مبنی بر این‌که تنها یک فشار خارجی دیگر برای سقوط نظام ایران کافی ا‌ست، به‌طور کامل بی‌اعتبار شده است. نتانیاهو این جنگ را برای از میان برداشتن چالش راهبردی ایران آغاز کرد؛ اما در عوض، آسیب‌پذیری‌های اسرائیل را آشکار ساخت، وطن‌دوستی ایرانی را تقویت کرد و در نابودی توانمندی‌های نظامی و هسته‌ای ایران ناکام ماند.
در این گزارش همچنین اشاره شده است: به‌طرز متناقضی، این جنگ ممکن است در نهایت جایگاه ایران را هم در سطح منطقه‌ای و هم در عرصه دیپلماسی تقویت کند. در حالی‌که ترامپ و نماینده‌اش، استیو ویتکوف، همچنان اصرار دارند که ایران باید از تمام غنی‌سازی اورانیوم دست بکشد، تهران بر موضع خود مبنی بر غیرقابل مذاکره بودن این حق ایستادگی کرده است. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، به‌طور علنی تأکید کرده که ایران هرگز از این حق خود صرف‌نظر نخواهد کرد.