کد خبر: ۳۱۳۷۶۲
تاریخ انتشار : ۱۱ تير ۱۴۰۴ - ۱۹:۵۰
با هماهنگی بانک مرکزی و سازمان بورس صورت گرفت

تخصیص۶۰ هزار میلیارد تومان برای ثبات بازار سرمایه

با هماهنگی بانک مرکزی و سازمان بورس در اولین گام 
۶۰ هزار میلیارد تومان برای ثبات بازار سرمایه تخصیص یافت.
در جریان دادوستدهای دیروز بازار سرمایه، شاخص بورس در ادامه روند ریزشی هفته جاری، با افت 42 هزار و 202 واحدی در ارتفاع 
دو میلیون و 689 هزار و 551 واحد قرار گرفت.
در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله 18میلیارد و 306میلیون ورقه به ارزش 11هزار و 639میلیارد تومان در 747هزار نوبت، شاخص فرابورس (آیفکس) 412واحد افت کرد و در ارتفاع 24هزار و 761واحد قرار گرفت.
داده‌های آماری مدیریت نظارت بر بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار نشان می‌دهد دیروز ارزش معاملات خرد در بورس رکورد ۴ ساله را شکست. ارزش معاملات خرد سهام و صندوق سهامی برای نخستین بار طی چهار سال در پایان مبادلات امروز بازار سهام،
به 27 هزار و 300 میلیارد تومان رسید. پیش از این و در دوم اردیبهشت امسال، ارزش معاملات خرد سهام و صندوق سهامی به مرز 22 همت رسیده بود.
حمایت شبکه بانکی از بورس
در روزهای گذشته با ادا‌مه‌دار شدن ریزش بورس، اهالی بازار سرمایه فشار زیادی برای حمایت شبکه بانکی و تزریق پول به این بازار وارد کردند. اگرچه کارشناسان اقتصادی درباره عواقب تورمی این حمایت‌ها و احتمال بی‌اثر بودن آن در زمان ریزش سخن می‌گویند و با اشاره به ناکام بودن تجربیات گذشته، گوشزد می‌کنند که باید حمایت‌ها به طور ساختارمند و مؤثر و در زمان مناسب باشد، وگرنه در نهایت به ضرر عموم مردم از جمله اهالی بورس تمام می‌شود، اما به نظر می‌رسد این فشارها باعث شده شبکه بانکی برای حمایت از بورس و تزریق منابع مالی دست به کار شود.
دیروز بانک مرکزی و سازمان بورس اعلام کردند که پیرو جلسات متعدد و فشرده میان طرفین در دو هفته اخیر، در اولین گام 60 همت برای ثبات بازار سرمایه تخصیص یافت. همچنین جلسات هماهنگی در سطح بانک مرکزی و سازمان بورس و اوراق بهادار هم به‌صورت منظم و مستمر به منظور تداوم حمایت حداکثری از بازار سرمایه ادامه خواهد داشت.
«امیر لعلی» مدیر روابط عمومی سازمان بورس و مصطفی قمری‌وفا مدیر روابط عمومی بانک مرکزی هم در صفحه خود در یکی از شبکه‌های اجتماعی از برگزاری جلسه هماهنگی مدیران بانک مرکزی و بورس برای حمایت حداکثری از بازار سهام خبر دادند و نوشتند که بزودی خبرهای خوبی اعلام می‌شود.
جزئیات حمایت شبکه بانکی از بازار سرمایه
 دیروز محمد شیریجیان، معاون سیاسگذاری پولی بانک مرکزی درخصوص شیوه‌های حمایت نظام بانکی از بازار سرمایه گفت: بخشی از این حمایت به صورت حمایت مستقیم از بازار سرمایه و در قالب بازارگردانی سهام بانک‌ها و گروه‌های زیرمجموعه شبکه بانکی به خصوص بانک‌های اصل ۴۴ قانون اساسی انجام می‌شود.
وی افزود: بخشی از این حمایت نیز به صورت غیر مستقیم از بازار سرمایه و در قالب بسته حمایتی ۶۰ همتی انجام می‌شود. این بسته در قالب تامین مالی صندوق تثبیت، صندوق توسعه ملی و تامین مالی سازمان بورس تامین مالی اعتباری خود بازار سرمایه و خرید اوراق تبعی بازار سرمایه انجام می‌شود. این موضوع نقش به سزایی در بازار‌سازی و بازارگردانی سهام ایفا خواهد کرد.
معاون سیاسگذاری پولی بانک مرکزی استفاده از ابزارهای سیاست‌های پولی و اعتباری بانک مرکزی را نیز بخشی از اقدامات در راستای حمایت از بازار سرمایه برشمرد و گفت: بر این اساس حجم عمق بازار بین بانکی از حدود ۸۳ همت در پایان سال گذشته به حدود ۳۲۱ همت افزایش یافت که نشان از افزایش چهار برابری عمق بازار بین بانکی دارد که این موضوع نیز می‌تواند نقش مؤثری بر کنترل نرخ سود در بازار بین بانکی و نرخ سود اوراق دولتی و در نهایت بر بازار سرمایه داشته باشد.
 حمایت از بازار سهام ادامه می‌یابد
اداره تحلیل‌های اقتصادی و ریسک سازمان بورس و اوراق بهادار هم در گزارشی تحلیلی نوشت: جهش ارزش معاملات سهام و افزایش آن به حدود 12 همت در 10 تیر ماه را شاهد بوده‌ایم. سحرگاه 
22 خرداد ماه رژیم تروریستی صهیونیست با تعرض به خاک ایران درگیری نظامی مستقیمی را با حمایت آمریکا و غرب علیه ایران آغاز کرد.
این درگیری تا صبح روز سه‌شنبه سوم تیر و با اعلام آتش‌بس ادامه یافت که تعطیلی 9 روزه معاملات سهام را در پی داشت. سطح اقدامات در مواجهه با شرایط نامتعارف را نوع شوک تعیین می‌کند. 
از آنجا که این شوک ناشی از یک آسیب خارجی بود، ترکیبی از توجهات و اقدامات در سطح ملی را می‌طلبید.
پس از پایان درگیری نظامی، مؤلفه‌های کلیدی شامل حمایت از حقوق سرمایه‌گذاران، رفع نگرانی سرمایه‌گذاران از ریسک نقدشوندگی بازار، حمایت قاعده‌مند و کنترل فشار عرضه، جلوگیری از صف‌نشینی فزاینده، سرریز نشدن نوسان، کشف منصفانه قیمت و کارایی بازار و غیره مبنای اصلی تصمیمات نهاد ناظر بازار سرمایه بوده است.
در هیچ یک از بورس‌های دنیا پس از پایان درگیری نظامی، توقف معاملات بازارهای اوراق بهادار تداوم نداشته است و در این زمینه، رفع سریع نگرانی سرمایه‌گذاران نسبت به ریسک نقدشوندگی دارایی مورد تاکید بوده است.
البته برخی بورس‌ها حتی با وجود ریسک بالای امنیتی و عدم پایان درگیری نظامی، تنها پس از چند روز وقفه و تعطیلی، معاملات بازار را با روال عادی (بدون محدودیت ساختاری خاص) از سر گرفته‌اند.
 در بورس‌هایی که برای مواجهه با شرایط نامتعارف محدودیت ساختاری خاص لحاظ می‌کنند نیز شدیدترین محدودیت، دامنه نوسان پنج درصد است و در یک مورد محدودیت دامنه نوسان سه درصدی در شرایط بسیار خاص و کوتاه‌مدت وجود دارد (هند).
در واقع امروزه بورس‌ها در مواجهه با شرایط نامتعارف، استفاده ترکیبی از ابزارهای اقتصادی و مدیریت ریسک را جایگزین محدودیت ساختاری خاص کرده‌اند.
بر این اساس، پیش از بازگشایی بازار اقدامات اجرائی در زمینه اعمال محدودیت ساختاری خاص (دامنه نوسان سه درصد)، اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی و مدیریت ریسک، تزریق منابع به صندوق‌های ثبات‌ساز و... آغاز شد.
اداره تحلیل‌های اقتصادی و ریسک سازمان بورس در ادامه این گزارش تحلیلی آورده است: درآمد فروش بیش از 360 شرکت تولیدی عضو بورس تهران و فرابورس ایران رکورد جدیدی را به ثبت رسانده و با بیش از 40 درصد افزایش نسبت به ماه مشابه سال قبل به رقم بی‌سابقه 530 همت در اردیبهشت ماه افزایش یافته است. 
البته تشخیص ارزندگی سهام و تصمیمات خرید و فروش برعهده سهامداران و فعالان بازار است اما ضرورت دارد که بازار به نکاتی اساسی درباره سیاست نهاد ناظر در روزهای آینده توجه داشته باشد.
نهاد ناظر با وجود فشارهای احتمالی، در رفع نگرانی نسبت به ایجاد ریسک نقدشوندگی بازار اوراق بهادار اهتمام ویژه‌ای خواهد داشت و استفاده ترکیبی از ابزارهای اقتصادی و مدیریت ریسک برای حمایت از بازار را تا هر زمانی که نیاز باشد، در دستور کار دارد. 
تحت نظارت و راهبری وزیر اقتصاد و با همکاری حداکثری دولت، مجلس و بانک مرکزی سیاست واکنش سریع تا بازگشت ثبات و تعادل به بازار استمرار خواهد داشت.
این سیاست حمایتی برنامه‌ریزی شده، مستمر و هوشمند ادامه خواهد داشت و از هفته آینده ابزارهای جدید نیز برای تعادل‌بخشی به بازار وارد عمل خواهند شد.