کد خبر: ۳۱۲۹۳۱
تاریخ انتشار : ۲۸ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۵

هشدار مؤسسه آمریکایی درباره تبعات جنگ برای اقتصاد اسرائیل

مؤسسه رتبه‌بندی اس‌اندپی با پیش‌بینی چشم‌انداز منفی برای اقتصاد رژیم صهیونیستی هشدار داد تشدید درگیری‌ها با ایران منجر به کاهش رتبه اعتباری، افزایش هزینه‌های استقراض، رکود کسب و کارها و افزایش هزینه خانوارها در این رژیم می‌شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، مؤسسه رتبه‌بندی اس‌اندپی نسبت به پیامدهای درگیری رژیم صهیونیستی با ایران برای اقتصاد این رژیم هشدار داده است. این مؤسسه اعلام کرد در حالی که رتبه اعتباری اسرائیل از پیش تحت فشار جنگ غزه و لبنان قرار داشته اکنون با حملات این رژیم به ایران در معرض خطر کاهش بیشتر قرار گرفته است. این آژانس تأکید کرد که درگیری‌ها که اکنون در روز ششم خود است، فرضیات قبلی را به دلیل احتمال تشدید تنش‌ها بی‌اعتبار می‌کند.
بر‌اساس این گزارش هدف اعلام شده اسرائیل برای یک درگیری دو هفته‌ای ممکن است بیشتر طول بکشد و این مسئله نگرانی‌ها را نسبت به هزینه‌های اقتصادی رژیم صهیونیستی افزایش داده که شامل افزایش هزینه‌های استقراض، رکود کسب و کارها و افزایش هزینه‌های زندگی خانوارهاست.
تحلیلگران اس‌اند‌پی خاطرنشان کردند که تاکنون این درگیری محدود به اسرائیل و ایران باقی مانده است. با این وجود، آنها هشدار دادند که ورود طرف‌های سوم به این ماجرا می‌تواند به طور قابل توجهی ریسک‌های اقتصادی برای اسرائیل را افزایش دهد. این آژانس اضافه کرد که درگیری طولانی‌تر یا شدیدتر، احتمال خطاهای نظامی را افزایش می‌دهد که می‌تواند باعث بی‌ثباتی بیشتر در منطقه و تشدید فشارهای اقتصادی بر اسرائیل شود.
این مؤسسه آمریکایی که رتبه اعتباری اسرائیل را دو ‌بار در سال گذشته کاهش داده است در گزارش جدید خود رتبه «ای/‌ای منفی» یک را برای این رژیم اعلام کرده و چشم‌انداز اقتصادی این رژیم را همچنان منفی دانسته که می‌تواند به کاهش بیشتر رتبه اعتباری این رژیم برای ماه‌های آینده منجر شود.
کاهش بیشتر رتبه اعتباری اسرائیل هزینه‌های وام‌گیری برای این رژیم، خانوارها و کسب و کارها را افزایش می‌دهد و بر درآمدهای مالیاتی رژیم تأثیر می‌گذارد و رشد اقتصادی آن را کند می‌کند.
چشم‌انداز منفی منعکس‌کننده ریسکی است که تشدید درگیری‌ها می‌تواند بر موقعیت مالی اسرائیل تاثیر بگذارد و تراز پرداخت‌ها در این رژیم را به هم بزند و شاخص‌های سلامت اقتصادی آن را تهدید کند. اس‌اند‌پی هشدار داده است درگیری‌ها با ایران می‌تواند هفته‌ها طول بکشد و این ریسک‌ها را بیش از پیش بالا ببرد.
  در آستانه فروپاشی ساختاری
به گزارش خبرگزاری تسنیم، با گذشت چندروز از پاسخ موشکی گسترده ایران به تجاوزات اخیر رژیم صهیونیستی، آثار اقتصادی این حمله، فراتر از میدان جنگ، در عمق ساختار اقتصادی اسرائیل بروز کرده است.
به‌ دلیل مساحت کوچک و تراکم بالای جمعیتی، و همچنین نبود عمق استراتژیک جغرافیایی، بیشتر مناطق شهری اسرائیل در تیررس مستقیم موشک‌های ایرانی قرار دارند، این مسئله موجب شده است تقریباً تمامی ساکنان مناطق حساس به پناهگاه‌ها پناه ببرند و فعالیت‌های اقتصادی خرد و کلان از جمله فروشگاه‌ها، صنایع، ترابری، فرودگاه‌ها، بنادر و مراکز تجاری به حالت تعطیل درآیند.
  صدور 12هزار درخواست غرامت
 فقط در 3 روز
روزنامه یدیعوت آحارونوت در گزارشی تصریح کرده است: اقتصاد اسرائیل کاملاً فلج شده است و تاکنون بیش از 12 هزار درخواست غرامت به ‌دلیل خسارت‌های ناشی از حملات موشکی ثبت شده است. گزارش‌های رسمی و غیررسمی حاکی از آن است که پالایشگاه حیفا، بزرگ‌ترین پالایشگاه نفتی اسرائیل با ظرفیت 200 هزار بشکه، میان اهداف قرار داشته و از مدار تولید خارج شده است.
آمارهای منتشرشده از سوی مؤسسه
 S&P Global نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی روزانه 250 هزار بشکه نفت وارد می‌کند و حدود 40 درصد از سبد انرژی خود را از طریق پالایش در دو مرکز حیفا و اشدود تأمین می‌کند، در همین راستا، انهدام سه پایانه نفتی در بنادر حیفا، اشکلون و ایلات، همراه با از کار افتادن دو پالایشگاه اصلی، عملاً ستون فقرات انرژی اسرائیل را از کار انداخته است.
  بحران اقتصادی اسرائیل در پی حمله ایران
با انهدام زیرساخت‌های نفتی و آسیب به بنادر حیفا، اشکلون و ایلات، بخش عمده‌ای از تأمین انرژی رژیم صهیونیستی متوقف شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که فقط با هدف قرار‌دادن پنج نقطه شامل سه پایانه نفتی و دو پالایشگاه، نزدیک به 40 درصد از کل انرژی مصرفی این رژیم از بین رفته است. پالایشگاه حیفا، با ظرفیت 200 هزار بشکه در روز، عملاً غیرقابل استفاده اعلام شده است و به ‌دنبال آن پالایشگاه اشدود نیز عملکرد عادی خود را از دست داده است.
به‌گفته منابع امنیتی اسرائیلی؛ در شرایطی که موشک‌های ایرانی طی روزهای اخیر بدون توقف در آسمان این کشور دیده شده‌اند، فعالیت در بنادر به صفر رسیده است، فرودگاه‌ها تعطیل شده‌اند و تمامی سامانه‌های لجستیکی صادرات و واردات در حالت قفل‌شده قرار دارند، در این وضعیت، حتی واردات مواد غذایی و سوخت نیز با بحران مواجه شده است.
  زیرساخت‌ها هدف مستقیم موشک‌ها
بررسی‌های منتشرشده از سوی رسانه‌های داخلی ایران و منابع بین‌المللی حاکی از آن است که رژیم صهیونیستی به ‌واسطه وسعت جغرافیایی محدود خود، در برابر حملات موشکی بسیار آسیب‌پذیر است. ایران با هدف‌گیری دقیق زیرساخت‌های حیاتی اقتصادی، نه‌تنها پیام نظامی خود را منتقل کرده، بلکه ستون‌های اقتصاد اسرائیل را نیز متزلزل کرده است. بنادر حیفا و اشدود به ‌عنوان نقاط اصلی تجارت دریایی و واردات کالا، تقریباً از چرخه اقتصادی خارج شده‌اند، بندر حیفا به ‌تنهائی سالانه
 30 میلیون تن بار و بیش از دو میلیون مسافر را جابه‌جا می‌کرد.
  فلج‌شدن گردشگری، افزایش بیکاری
 کاهش سرمایه‌گذاری
همزمان با توقف فعالیت‌های لجستیکی و صنعتی، صنعت گردشگری اسرائیل نیز به ‌طور کامل از کار افتاده است. منابع خبری گزارش داده‌اند که نرخ لغو پروازهای ورودی و خروجی به بالاترین سطح طی دو دهه اخیر رسیده است و حضور گردشگران خارجی در سرزمین‌های اشغالی تقریباً به صفر نزدیک شده است. بر‌اساس گزارش سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD)، اسرائیل در حال تجربه یکی از شدیدترین رکودهای اقتصادی چند دهه اخیر است.
همچنین به‌ دلیل فراخوان ده‌ها هزار نیروی ذخیره ارتش و تعطیلی گسترده کسب‌وکارها، نرخ بیکاری در روزهای اخیر رشد چشمگیری یافته است و ده‌ها هزار نفر از شهروندان از منابع درآمدی خود محروم شده‌اند، در این میان، کارشناسان اقتصادی هشدار داده‌اند که در صورت تداوم این وضعیت، بحران تأمین غذا، سوخت و دارو در مناطق مختلف اسرائیل گسترش خواهد یافت.
  نفت و گاز: ستون فقراتی که به لرزه افتاد
اقتصاد اسرائیل تا حد زیادی به منابع انرژی وارداتی و میدان‌های گازی خود در شرق مدیترانه متکی است. میدان‌های لویاتان، تامار و کاریش که در نزدیکی سواحل لبنان، قبرس و بندر حیفا قرار دارند، منابع اصلی گاز این رژیم محسوب می‌شوند، با این حال، نزدیک بودن این تأسیسات به خطوط تنش، آن‌ها را به اهدافی سهل‌الوصول در برابر حملات آینده بدل کرده است.
کارشناسان معتقدند در صورت آسیب جدی به این منابع، رژیم صهیونیستی عملاً نه‌تنها امنیت انرژی خود را از دست خواهد داد، بلکه صادرات گاز به اروپا و کشورهای عربی نیز مختل خواهد شد؛ مسئله‌ای که می‌تواند موجب ریزش شدید سرمایه‌گذاری‌ها و کاهش درآمدهای ارزی شود.
در حالی که مقام معظم رهبری در واکنش به حمله اخیر اسرائیل فرمودند که «ایران این رژیم را بی‌چاره کرده است»، واقعیت‌های میدانی نشان می‌دهد که اسرائیل نه‌تنها در عرصه نظامی، بلکه در حوزه اقتصادی نیز به وضعیتی بی‌سابقه از فروپاشی نزدیک شده است. اگر تهدیدهای موشکی ادامه یابد و شرایط پناهگاهی مردم و اختلال در تأمین کالاها تداوم یابد، تحلیلگران احتمال می‌دهند که اقتصاد این رژیم حتی در غیاب جنگ تمام‌عیار نیز وارد مرحله سقوط آزاد شود.