کد خبر: ۳۱۲۲۳۱
تاریخ انتشار : ۱۶ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۱
در جریان سفر وزیر‌‌خارجه ایران مطرح شد 

تأکید رؤسای‌ جمهور مصر و لبنان بر توسعه روابط دوجانبه با ایران

 

رئیس‌جمهور مصر و رئیس‌جمهور لبنان در دیدارهای جداگانه حین سفر منطقه‌ای عراقچی بر تداوم رایزنی‌ها و مشورت‌های نزدیک مصر و لبنان با ایران و توسعه روابط دوجانبه بر‌‌اساس منافع و احترام متقابل تأکید کردند.
سید عباس عراقچی وزیر امور‌خارجه که برای دیدار رسمی با مقام‌های عالی‌رتبه مصر، به قاهره سفر کرده بود، صبح دوشنبه دوازدهم خرداد‌ماه با عبدالفتاح السیسی رئیس‌جمهور مصر دیدار کرد.
در این دیدار، درخصوص روابط دوجانبه و تحولات مهم منطقه‌ای و بین‌المللی گفت‌وگو و تبادل نظر شد.
عراقچی در این دیدار ضمن ابلاغ سلام‌های گرم رئیس‌جمهور پزشکیان به همتای مصری و ابراز خرسندی از تقویت تماس‌ها و دیدارها بین مقامات دو کشور در ماه‌های اخیر، مشورت‌ها و همکاری بین دو کشور مهم ایران و مصر درخصوص تحولات حساس جاری در منطقه را مفید و سازنده ارزیابی و بر ضرورت تداوم این رایزنی‌ها تأکید کرد.
وزیر‌خارجه با اشاره به وضعیت دردناک مردم مظلوم فلسطین در نوار غزه در نتیجه تداوم نسل‌کشی رژیم صهیونیستی، بر ضرورت اقدام جمعی و مؤثر کشورهای اسلامی برای بازداشتن رژیم از ادامه ارتکاب جنایات خود در غزه و توقف توسعه‌طلبی و اشغالگری در لبنان و سوریه تأکید کرد.
بررسی آخرین روند گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا
رئیس‌جمهور مصر نیز ضمن ابلاغ درودهای خود به رئیس‌جمهور ایران، بر تداوم رایزنی‌ها و مشورت‌های نزدیک دو کشور و توسعه روابط دوجانبه بر‌‌‌اساس منافع و احترام متقابل تأکید کرد.
السیسی همچنین با اشاره به تلاش‌های مصر برای توقف نسل‌کشی و کشتار در غزه، موضع کشورش برای کنترل و جلوگیری از افزایش تنش‌ها در منطقه و برقراری آرامش و تأمین مصالح امت اسلامی را مورد تأکید قرار داد.
در این دیدار، درباره آخرین وضعیت روند گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا نیز بحث شد.
عراقچی: بررسی پیشنهاد آمریکا ادامه دارد
عراقچی در گفت‌وگو با شبکه لبنانی «المنار» بر حمایت تهران از لبنان تاکید کرد و گفت که فصل تازه‌ای از همکاری‌های دوجانبه میان دو کشور آغاز شده است.
سید عباس عراقچی با اشاره به مسائل مربوط به منع پرواز هواپیماهای ایرانی در فرودگاه بیروت اظهار داشت: «ما آماده‌ایم هرگونه ملاحظه فنی یا اجرائی در این خصوص را بررسی و حل‌وفصل کنیم. خوشبختانه اراده‌ای واقعی از سوی لبنان برای یافتن راه‌حلی وجود دارد که پروازهای مستقیم میان دو کشور را به حالت عادی بازگرداند.»
او در ادامه افزود: «در چارچوب احترام متقابل، بر توسعه روابط سیاسی، اقتصادی و تجاری با لبنان تمرکز خواهیم کرد. روابط ایران و لبنان باید به مسیر طبیعی خود بازگردد و ما اراده مثبتی از طرف لبنانی نیز در این زمینه مشاهده کرده‌ایم.»
وزیر‌خارجه ایران همچنین از آمادگی ایران برای مشارکت در بازسازی لبنان خبر داد و گفت: «شرکت‌های ایرانی تجربه قابل‌توجهی در اجرای پروژه‌های زیربنایی دارند و در صورت درخواست رسمی، آماده همکاری کامل هستند.»
به هرگونه تجاوز پاسخ کوبنده خواهیم داد
وزیر‌خارجه ایران هشدار داد: «هرگونه تجاوز یا اقدام نظامی علیه ایران با پاسخی کوبنده مواجه خواهد شد و عواقب فاجعه‌باری برای متجاوزان به ‌دنبال دارد. توانمندی‌های دفاعی و بازدارنده ما در سطحی است که هدف قرار دادن تاسیسات هسته‌ای ایران را به امری بسیار دشوار تبدیل می‌کند. زیرساخت‌های ما هم‌اکنون به گونه‌ای طراحی شده‌اند که حتی در صورت حمله، امکان وارد آوردن ضربه قاطع به برنامه هسته‌ای وجود ندارد.»
او در پایان تأکید کرد: «برنامه هسته‌ای ایران بر پایه تخصص و توان داخلی شکل گرفته و نابودشدنی نیست. این برنامه بخشی از مسیر انقلابی ملت ایران است که با رهبری امام خمینی(قدس سره) آغاز شد و امروز نیز با همان روحیه و عزم، ادامه دارد.»
وزیر‌خارجه مصر: روابط با ایران
 رو به گسترش است
بدر عبدالعاطی وزیر‌ خارجه مصر روز دوشنبه دوازدهم خردادماه در نشست خبری مشترک با سید عباس عراقچی در قاهره به تشریح رایزنی‌های انجام شده پرداخت.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار اسکای نیوز درباره گسترش روابط ایران و مصر و ارتقای مناسبات دیپلماتیک در آینده نزدیک عنوان کرد: تحولی برای توسعه روابط ایجاد شده و به نفع روابط دو کشور و در خدمت منافع و مصالح منطقه است. 
عبدالعاطی بیان کرد: مصر از روابط با کشورهای همسایه برای رسیدن به این هدف با ارزش که همانا کاهش تنش در منطقه است استفاده می‌کند و تضمین اینکه بحران در منطقه گسترش نیابد و منجر به جنگ فراگیر نشود.
وزیر‌خارجه مصر عنوان کرد: مشورت‌های ما با طرف ایرانی ادامه دارد و خوشحالیم که روابط ما با ایران رو به گسترش است. کشورهای حوزه خلیج‌فارس به دنبال توسعه روابط با ایران هستند.
وی بیان کرد: افزایش تنش‌ها در منطقه بسیار خطرناک است. از روابط خوب با ایران و آمریکا استفاده می‌کنیم برای جلوگیری از تشدید تنش در منطقه.
این دیپلمات عالی‌رتبه مصری اظهار داشت: مصر برای امنیت و صلح و ثبات در منطقه تلاش می‌کند. همه توافق داریم بر عدم مداخله در امور داخلی کشورها.
وزیر‌خارجه مصر اظهار داشت: با تهدیدات و چالش‌ها در منطقه باید به صورت گروهی مقابله کرد.
وی در پاسخ به روزنامه الاهرام مصر درخصوص تداوم تهدیدات اسرائیل علیه ایران و جنگ در منطقه اظهار داشت: ما اصول ثابتی در سیاست خارجی مصر داریم مبنی بر مخالفت کامل با هرگونه تهدید نظامی و این از نظر ما مردود است. تلاش‌های مصر همیشه درخصوص راه‌حل‌های سیاسی و مسالمت‌آمیز بوده است. هرگونه افزایش تنش ریختن بنزین روی آتش است و باعث می‌شود منطقه از کنترل خارج شود و مشکلات و بحران‌های بیشتری در منطقه‌ایجاد شود.
وزیر‌خارجه مصر بیان کرد: برای راه‌حل‌های سیاسی و مسالمت‌آمیز تلاش می‌کنیم. ما از مذاکرات بین ایران و آمریکا استقبال کردیم و روز گذشته با استیو ویتکاف صحبت کردم. تفاهم مشترکی بین مصر و آمریکا درباره راه‌حل‌های اساسی و مسالمت‌آمیز وجود دارد. استفاده از زور و قدرت به نفع کشورها و ملت‌های منطقه نیست. عبدالعاطی درباره معاهده ان.پ.تی گفت: این معاهده باید کامل اجرا شود و در این خصوص با گروسی مدیرکل آژانس صحبت کردم.
آمادگی شرکت‌های ایرانی
 برای کمک به بازسازی لبنان
عراقچی که برای رایزنی با مقام‌های عالی‌رتبه لبنان به بیروت سفر کرده بود، پیش از ظهر سه‌شنبه ۱۳ خردادماه با ژنرال جوزف عون رئیس‌جمهور لبنان دیدار کرد. در این دیدار، درخصوص روابط دوجانبه و تحولات منطقه‌ای ‌و بین‌المللی گفت‌وگو و تبادل نظر شد.
عراقچی در این دیدار ضمن ابلاغ سلام‌های گرم رئیس‌جمهور مسعود پزشکیان به همتای لبنانی، آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای گسترش روابط با لبنان در زمینه‌های مورد علاقه دو کشور بر‌‌اساس احترام متقابل و منافع مشترک مورد تاکید قرار داد. 
وزیر امور‌خارجه همچنین آمادگی شرکت‌های ایرانی را برای کمک به دولت لبنان در امر بازسازی اعلام کرد.
عراقچی حمایت دولت جمهوری اسلامی ایران از حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی لبنان و گفت‌وگوهای ملی لبنانی بین تمامی طوایف و گروه‌های مختلف سیاسی جهت رسیدن به وفاق ملی برای حل مشکلات لبنان را مورد تاکید قرار داد.
آمادگی لبنان
 برای توسعه روابط دوستانه
رئیس‌جمهور لبنان نیز ضمن ابلاغ سلام‌های گرم خود به مسعود پزشکیان و تبریک عید سعید قربان به دولت و ملت ایران، پایان ‌دادن به اشغال بخش‌هایی از لبنان و بازسازی خرابی‌های تجاوزات رژیم صهیونیستی را اولویت دولت جدید لبنان خواند.
جوزف عون همچنین با اشاره به رویکرد دولت لبنان برای توسعه روابط با همه کشورها، بر آمادگی کشورش برای توسعه روابط دوستانه با جمهوری اسلامی ایران در ابعاد مختلف تاکید کرد.
لبنان: خواهان تقویت روابط با ایران هستیم
پایگاه خبری «النشره» گزارش داد عون در این دیدار اظهار داشته که لبنان به دنبال تقویت روابط با ایران است.
رئیس‌جمهور لبنان اظهار داشت: «گفت‌وگوهای داخلی مسیر حل اختلافات است و در عرصه بین‌المللی نیز باید مسائل از راه گفت‌وگو و دور از خشونت پیگیری شود.»
رئیس‌جمهور لبنان همچنین به ضرورت بازسازی مناطق آسیب‌دیده در پی جنگ با اسرائیل اشاره کرد و تأکید نمود که دولتش در همکاری نزدیک با کشورهای دوست و بر‌اساس قوانین موجود، این موضوع را در اولویت قرار داده است.
این دیدار در چارچوب سفر اخیر وزیر امور‌خارجه ایران به لبنان و تلاش‌های دیپلماتیک تهران برای تقویت روابط منطقه‌ای و هماهنگی درباره تحولات جاری انجام شده است.