رهاسازی بازار به نام کاهش تصدیگری دولت نتیجه معکوس داد
افزایش غیرقانونی قیمت نان سنگک از سوی اتحادیه.
در حالی رئیس اتحادیه نان سنگک تهران قیمت نان سنگک آزاد را بر اساس نرخنامه داده شده به برخی نانوایان، ۲۵ هزار تومان اعلام کرده است که پیگیریها نشان میدهد نرخ مصوب جدیدی در حوزه نان توسط دولت یا اتاق اصناف ابلاغ نشده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، محمد سلیمانی، با بیان اینکه «قیمت نان سنگک آزادپز به ۲۵ هزار تومان افزایش یافته اما درباره نان یارانهای تصمیمی گرفته نشده است.»؛ افزود: «افزایش قیمت گندم برای نانوایان آزادپز، از ۱۲ هزار تومان به ۲۱ هزار
و ۷۰۰ تومان، باعث شد که قیمت نان سنگک آزادپز از ۱۷ هزار تومان به ۲۵ هزار تومان برسد.»
گفتنی است، اگرچه هنوز قیمت آزادپزها هم به صورت رسمی اعلام نشده اما برخی نانواییهای آزادپز در تهران، قم، شیراز و مشهد قیمتهای خود را افزایش دادهاند. دولت سالانه صدها میلیارد تومان یارانه به چرخه تولید نان پرداخت میکند تا این محصول با قیمت مناسبی به دست مصرفکننده برسد اما از وقتی نانواییهای آزادپز به وجود آمد به نام کاهش تصدیگری دولت، نوعی رهاسازی در مهمترین عرصه معیشتی مردم رخ داد.
برخی تصمیمسازان و تصمیمگیران درک نمیکنند که نان مانند مبل نیست که بتوان قیمتگذاری و... آن را به بازار سپرد. البته ممکن است انگیزه به سختی کشاندن معیشت مردم با انگیزههای خاص سیاسی هم وسط باشد.
نان سنگک (آزادپز) که شهریور 1403 به میزان 66 درصد گران شده بود از سوی اتحادیه در فاصله کمتر از 10 ماه، دوباره و به میزان 48 درصد افزایش یافته است!
تصمیم غیرقانونی اتحادیه
به گزارش خبرگزاری تسنیم، درحالی که «محمد نجمدی»؛ عضو هیئتمدیره اتحادیه نان سنگک، از دادن نرخ نامه برای نان سنگک آزادپز به قیمت
25 هزار تومان خبر میدهد که مصوبه یا دستورالعملی در این ارتباط از سوی دولت یا حتی اتاق اصناف ندارد.
او در این ارتباط اظهار داشت: این نرخ در یک منطقه از تهران، که تمامی نانواییهای سنگکی آن آزادپز هستند، اجرائی شده و به آنها نرخنامه نیز داده شده است.
عضو هیئتمدیره اتحادیه نان سنگک اظهار امیدواری میکند که نانوایان آزادپز نرخ جدید تعیینشده را رعایت کنند؛ که به این معنی است که نان آزاد حتی بالاتر از این نرخها به فروش میرسد.
نجمدی تصریح کرد: نرخ 25 هزار تومان تعیینشده برای هر عدد نان سنگک ساده، بر اساس آنالیز هزینه تمامشده پخت نان و با در نظر گرفتن قیمت آب آزاد است. وی از گرانفروشی علنی نان سنگک دولتی دفاع کرد و افزود: «بیشتر نانوایان آن را 10 هزار تومان به فروش میرسانند، زیرا نرخ مصوب (پنج هزار تومانی)، هزینههای تمامشده آنها را پوشش
نمیدهد.»
محمدرضا رستگار؛ رئیس اتاق اصناف تهران هم در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، در واکنش به این پرسش که آیا نرخ مصوبی برای نان سنگک آزادپز اعلام شده است یا خیر، اظهار داشت: «همانطور که از اسم نان آزادپز مشخص است نرخ دستوری برای این محصول تعیین نمیشود و خود اتحادیه آن را تعیین کرده است. با توجه به اینکه آب یارانهای در اختیار نانوایان آزادپز قرار نمیگیرد این نرخ توسط اتحادیه و بر اساس هزینههای تولید تعیین شده است.»
واگذاری امر حاکمیتی به اتحادیه!
گفتنی است، نان، مهمترین کالا در سبد غذایی مردم است و از این رو صفر تا صد تصمیمگیری درباره آن باید در اختیار دولت و حاکمیت و نهادهایی چون شورای امنیت ملی، وزارت کشور و از این دست باشد، اما تفسیر غلط از کاهش تصدیگری دولت، کار را به جایی رسانده که یک اتحادیه به خود اجازه میدهد بهصورت خودسرانه و غیرقانونی، تعیین قیمت کند و مردم را در تهیه حداقلیترین غذای خود، به سختی بیندازد.
برخی معتقدند افزایش دوباره قیمت نان آزادپز در کمتر از 10 ماه، زمینه گرانسازی قیمت نان دولتی است. البته نانواییهای دولتی همچنان مطابق قیمت مصوب به فروش نان یارانهای ادامه میدهند که این مسئله موجب افزایش صفهای طولانی در این نانواییها شده است. سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان نیز اعلام کرده که هیچ مجوزی برای افزایش قیمت نان یارانهای صادر نشده و با هرگونه تخلف در این زمینه برخورد خواهد شد.