جمشیدی: اجلاس سالهای 1394 و 1399 شانگهای به عضویت رسمی ایران منجر نشد
معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور شهید آیتالله رئیسی گفت: در اجلاس سال ۲۰۱۵ شانگهای (دوره برجام)، هند و پاکستان نیز عضو سازمان شانگهای شدند و ایران عضو نشد. روسیه سال ۱۳۹۹ میزبان و رئیس اجلاس شانگهای بود و در صورت وجود اراده، با سهولت میتوانست در زمینه عضویت ایران اقدام کند.
محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور سیزدهم شهید آیتالله رئیسی و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در یادداشتی در حساب شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس درباره تاثیر ریاست جمهوری شهید رئیسی بر نهائی شدن عضویت ایران در سازمان شانگهای اظهار داشت: برخی با استناد به توئیت امیر دریابان شمخانی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی، آن را دلیلی بر این میدانند که پذیرش عضویت ثمره دولت قبل بوده است. اما باید دقت داشت که این توئیت مربوط به ۲۰ مرداد ۱۴۰۰ است و انتخابات ریاست جمهوری در ۲۸ خرداد بوده و مراسم تنفیذ و تحلیف در ۱۲ و ۱۴ مرداد برگزار شده است. لذا این توئیت یک هفته پس از استقرار آقای رئیسی در ریاست جمهوری بوده است.
وی در ادامه افزود: در توئیت مذکور به گفتوگوی تلفنی با دبیر شورای امنیت روسیه اشاره و تصریح شده که اینک «موانع سیاسی» عضویت برداشته شده است. یعنی تا آن زمان اراده سیاسی اعضاء مانع از عضویت ایران بوده است و نه کاغذبازی بوروکراتیک.
جمشیدی خاطرنشان کرد: بر اساس گزارش نمایندگیهای جمهوری اسلامی، روسیه در کنار چین، با کشورهای عضو تماس گرفته و خود را به عنوان بانی طرح عضویت نهائی ایران در اجلاس معرفی میکنند و بقیه کشورها هم همراه میشوند. مباحث مربوط به تحولات داخلی تاجیکستان در اولین دیدار رؤسای جمهور ایران و تاجیکستان در شهر دوشنبه حل و فصل شد. من نیز در کنار وزیر خارجه در آن جلسه حضور داشتم. عضویت ایران قبل از انجام سفر نهائی شده بود.
معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور شهید درباره مخالفت با عضویت رسمی ایران در شانگهای در زمان برجام گفت: در اجلاس سال ۲۰۱۵ شانگهای (دوره برجام)، هند و پاکستان نیز عضو سازمان شانگهای شدند و ایران عضو نشد.
وی در این زمینه افزود: روسیه سال ۱۳۹۹ میزبان و رئیس اجلاس شانگهای بود و در صورت وجود اراده، با سهولت میتوانست در زمینه عضویت ایران اقدام کند.
جمشیدی افزود: در تاریخ ۲۷ مرداد ۱۴۰۰ گفتوگوی تلفنی رؤسای جمهور ایران و روسیه انجام شد و بر اساس متن اخبار سایت ریاست جمهوری «دکتر رئیسی از «ابتکار» مسکو برای به جریان انداختن فرآیند عضویت ایران در سازمان شانگهای تشکر کرد.»به کلمه ابتکار در متن خبر دقت کنید.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در ادامه بیان داشت: ضمن تقدیر از همه زحمات ارزشمند صورت گرفته در ۱۶ سال قبل، مشاهده میشود که طی مراحل و تشریفات اداری حلقه مفقوده نبوده است. آنطور که در تلکسهای وقت نمایندگیهای جمهوری اسلامی نیز تصریح شده پذیرش عضویت ایران در شانگهای یک امتیاز و خوشآمدگویی به دولت شهید رئیسی محسوب میشود. علت این تبیین آن است که مردم عزیز ایران متوجه شوند که کدام رویکرد به سیاست خارجی میتواند تعامل مؤثر با جهان را پدید آورد.