کیهان بررسی میکند
جای خالی تدبیر در تغییر ساعت کار مدارس
سرویس اجتماعی-
اعلام یکباره و بیمقدمه تغییر ساعت فعالیت مدارس کشور از سوی آموزش و پرورش و با تصمیم دولت به بهانه ناترازی برق و تنظیم ساعت کار والدین شاغل، علاوهبر ابهامات فراوان، گلایه و سردرگمی خانوادهها را نیز در پی داشته است.
به گزارش کیهان، عصر روز دوشنبه اطلاعیهای از سوی آموزش و پرورش منتشر شد که خبر از تغییر ساعت فعالیت مدارس میداد. در این اطلاعیه که نه زمان آغاز این تغییر در آن ذکر شده بود و نه از شفافیت کافی برخوردار بود اعلام شده بود: «طبق مصوبه هیئت محترم وزیران موضوع اصلاح تغییر ساعت رسمی کشور و به منظور مدیریت بهینه مصرف انرژی و کاهش ناترازی موجود، معاونت برنامهریزی و توسعه منابع درخصوص ساعت آغاز کار ادارات آموزش و پرورش و مدارس و امتحانات اطلاعیهای صادر کرد که به شرح ذیل است؛
1- ساعت آغاز کار اداری از۶:۰۰ صبح الی ۱۳:۰۰ خواهد بود و در صورت نیاز کسری ساعت موظف همکاران براساس مفاد آییننامه دورکاری کار در خانه موضوع تصمیم نامه شماره ۷۶۴۸۱/۴۴۷۲۶ مورخ ۷ تیرماه ۱۳۸۹ میباشد.
۲- ساعت کار مدارس اعم از نوبت اول و دوم از ساعت
۶ صبح الی۱۳خواهد بود.
الف) در مدارس یک نوبته امکان حضور دانشآموزان از ساعت ۶ صبح الی۱۳فراهم و برنامهریزی آن برعهده مدرسه خواهد بود.
ب) مدارس دو نوبته نوبت اول از ساعت ۶ صبح الی ۹:۳۰ و نوبت دوم (بعدازظهر) از ۱۰ صبح تا ۱۳:۳۰ فعالیت خواهند داشت.
۳- ساعت برگزاری امتحانات دوره متوسطه:
الف) تمام امتحانات نهائی دانشآموزان پایههای یازدهم و دوازدهم از تاریخ ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ الی ۲۲ خرداد ۱۴۰۴و تمام آزمونها در نوبت صبح و فاصله زمانی اعلام شده توسط مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش برگزار خواهد شد.
ب) امتحان پایه دهم به صورت داخلی و سه درس پایه نهم به صورت هماهنگ در نوبت صبح برگزار میگردد.
تذکر ۱: تمام امتحانات مذکور در فاصله زمانی ۶ صبح الی ۱۳ برگزار خواهد شد.
تذکر ۲: برنامهریزی لازم از طریق مرکز سنجش اعمال و اعلام میشود.
۴- همه مدارس موظفند شرایط حضور دانشآموزان را از ساعت ۶ صبح فراهم نموده به نحوی که ورودی مدارس قبل از ساعت ۶ صبح باز بوده و با حضور مدیر، معاونین و سایر عوامل اجرائی مدرسه ورود دانشآموزان تسهیل گردد.
۵- دمای ساختمانها و مدارس حداقل در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد تنظیم گردد و سیستم سرمایش همه مدارس و ساختمانها از ساعت ۱۳ الی ۶ صبح روز بعد خاموش گردد.
در پایان انتظار دارد با توجه به مصوبه هیئت محترم وزیران، ادارات و نهادهای دولتی و غیردولتی با والدین دانشآموزان نهایت همراهی و همکاری را با استفاده از ظرفیت حضور شناور در فاصله ساعت۶ صبح الی۱۳ معمول و در امر تعلیم و تربیت دانشآموزان عزیز تسهیل نمایند.»
اما این اطلاعیه که به یکباره و بدون هیچ پیشزمینه و اطلاع قبلی از سوی آموزش و پرورش صادر شده بود و چند ساعت بعد از انتشار مشخص شد که از روز بعد یعنی کمتر از 24 ساعت پس از صدور لازمالاجراست، نتوانست بهطور روشن سؤالات و ابهامات والدین و دانشآموزان را پوشش دهد.
چند ساعت بعد سخنگوی آموزش و پرورش در ارتباط با رسانه ملی به ظاهر از جزئیات این مصوبه گفت اما باز هم سؤالات خانوادهها پا برجا بود.
ادامه ابهامات باعث شد سخنگوی آموزش و پرورش شامگاه دوشنبه در گفتوگو با یک خبرگزاری اطلاعات بیشتری را مطرح کند.
فرهادی در این گفتوگو به خبرگزاری فارس گفت: ساعت آموزش مانند گذشته است اما از فردا مدارس از ساعت ۶ صبح پذیرش دارند.
وی با بیان اینکه هر موقع دانشآموزان از ساعت ۶ صبح به مدرسه بروند توسط کادر مدارس تحویل گرفته میشوند، افزود: پدر و مادرها و سرویس از ساعت ۹:۳۰ میتوانند دانشآموزان از مدرسه تحویل بگیرند. به عبارت دیگر ساعت آموزش فردا شناور است.»
برخی گزارشها حاکی است که در نهایت در ساعات پایانی شب از طریق کانالهای ارتباطی مدارس به اطلاع والدین رسیده شد که تغییر ساعت آموزش مربوط به مدارس دو شیفته است و مدارس تک شیفت با وجود اینکه از ساعت 6 صبح برای پذیرش دانشآموزانی که والدین شاغل دارند باز است اما ساعت آموزش تغییری نمیکند.
هر چند برخی والدین در گفتوگو با خبرنگار کیهان اعلام کردند که علیرغم تک شیفت بودن مدرسه فرزندشان، آموزش از ساعت 6 -6:30 آغاز شده است.
اعتراض و گلایه خانوادهها
دیروز اما در اولین روز از اجرای طرح تغییر ساعت کار مدارس، برخی نکات و اشکالات خودنمایی میکرد.
مواردی همچون تصمیمات سلیقهای مدیریت برخی مدارس در زمان شروع و پایان کلاسها، خوابآلودگی دانشآموزان و کاهش کیفیت آموزشی کلاسها به ویژه در دوره ابتدائی، غیبت تعداد زیادی از دانشآموزان، عدم اطلاعرسانی دقیق و بهموقع از چند روز قبل و همچنین ابهام در اینکه چرا چنین تصمیمی که ساختار آموزشی مدارس را برهم زده است در فاصله تنها چند روز به پایان سال تحصیلی باید اجرا شود؛ نمونههایی از ایرادات و گلایههای مطرح از سوی خانوادهها بود.
در همین رابطه سخنگوی وزارت آموزش و پرورش روز گذشته با اشاره به انتقادات برخی خانوادهها نسبت به تغییر ساعت آغاز فعالیت مدارس به 6 صبح، اظهارداشت: پس از مصوبه هیئت دولت در تاریخ 17 اردیبهشت مبنی بر آغاز به کار ادارات از ساعت 6 صبح، تقاضاهای زیادی از سوی والدین شاغل که فرزند دانشآموز دارند به آموزش و پرورش ارائه شد، این تغییرات باعث بروز مشکلاتی برای برخی خانوادهها شده است، چرا که ساعت رفتن دانشآموزان به مدرسه با زمان شروع کار والدین همزمان نیست.
علی فرهادی افزود: امسال بهدلیل ناترازی انرژی، افزایش دما و کاهش نزولات آسمانی، تولید برق با مشکل مواجه شده است و بخشی از این ناترازی را میتوان با کاهش مصرف انرژی در مدارس و ادارات کنترل کرد.
فرهادی با بیان اینکه در شیفت عصر، هوا گرمتر و مصرف انرژی در مدارس بیشتر است، گفت: تصمیم هیئت دولت درباره آغاز به کار ادارات از ساعت 6 صبح، مدارس را نیز شامل میشد البته اجرای این تصمیم در مدارس با یک هفته تأخیر انجام شد تا به زمان پایان سال تحصیلی در دوره ابتدائی نزدیکتر شویم.
وی ادامه داد: زمان آموزش در مدارس ابتدائی تقریباً
رو به پایان است و اکنون وارد فصل امتحانات شدهایم و مدارس متوسطه از هفته آینده امتحان دارند بنابراین تصمیم گرفته شد که تمام امتحانات نهائی و داخلی در شیفت صبح برگزار شود، به همین دلیل امتحانات پایه نهم که در نوبت عصر برگزار میشد، به صبح منتقل شد.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش افزود: براساس برنامهریزی انجامشده، تمامی امتحانات پیش از ساعت 13 برگزار خواهند شد.
فرهادی بیان داشت: قطعاً باز شدن مدارس در ساعت
6 صبح برای بسیاری از خانوادهها دشوار است، اما باید بپذیریم که شرایط انرژی در کشور عادی نیست و همه ما باید برای مدیریت بهتر این وضعیت، با یکدیگر همراهی کنیم و هیچ مدرسهای اجازه ادامه فعالیت بعد از ساعت 13 را ندارد.
تغییر ساعت فعالیت مدارس بخشنامه دولت است
وزیر آموزش و پرورش هم دیروز در رابطه با ابلاغ ساعت جدید فعالیت مدارس به خبرگزاری صداوسیما گفت: آنچه سخنگوی آموزش و پرورش اعلام و ابلاغ کرد، بخشنامه دولت بود.
علیرضا کاظمی با بیان اینکه ما نمیتوانیم بخشنامه دولت را تغییر دهیم، ادامه داد: دولت ساعت آغاز به کار دستگاههای اجرائی، مدارس و دانشگاهها را مشخص کرده و ما هم همان را ابلاغ کردیم، اما به این معنا نیست که استانها اختیاری ندارند.
کاظمی خاطرنشان کرد: ما حداکثر یک هفته با این مسئله درگیر هستیم، کلاسهای آموزشی مدارس ابتدائی و متوسطه ما به پایان میرسد و وارد امتحانها میشوند.
وی افزود: اگر استانها تشخیص دادند بهگونه دیگری عمل کنند، تصمیم بهعهده استانداران محترم و شورای آموزش و پرورش استان است، زیرا افقها یکسان نیست و افق از شرق تا غرب کشور تفاوت زیادی دارد؛ ممکن است در شرق در یک ساعت آفتاب طلوع کرده و فضای مناسبی برای برگزاری کلاس باشد ولی در غرب این طور نباشد، این بستگی به خود استانها دارد.
انتخاب راه سختتر!
درخصوص اینکه سخنگوی آموزش و پرورش یکی از دلایل اتخاذ چنین تصمیمی را تقاضاهای زیاد از سوی والدین شاغل به سبب تغییر ساعت کار ادارات به 6 صبح و مشکلات همراهی آنها با دانشآموزانشان اعلام میکند؛ این سؤال پیش میآید که آیا بهتر نبود به جای اینکه روال و نظم آموزشی همه دانشآموزان را به خاطر دانشآموزان با والدین شاغل برهم زد، ساعت کاری این والدین یا تاخیر آنها را تنظیم و موجه کرد؟
با کارشناسان مشورت میشود؟
در کنار برخی گلایههای خانوادهها، برخی ایرادات کارشناسی هم درخصوص تصمیم تغییر ساعت کار مدارس مطرح شده است.
اینکه آیا از نظر علمی میتوان به یکباره و بدون زمینه قبلی، ساعت خواب و بیداری، تغذیه و فعالیت آموزشی دانشآموزان را دچار تغییر و دگرگونی کرد، یکی از سؤالات مطرح شده است.
ابهام دیگر این است که برای چنین تصمیم مهمی چقدر از نظر کارشناسان استفاده شده و آیا میتوان در چنین مقولهای صرفاً به بخشنامه و تصمیم آنی و سریع اکتفا کرد؟
آیا در این میان کیفیت آموزش اساساً در اولویت است یا مسئولان امر به بهانه ناترازی برق و با تصمیمات غیرکارشناسی و به دور از تدبیر، به برگزاری صوری و با تنزل کیفیت کلاسها رضایت دارند؟
سؤال دیگر این است که چه اصراری بر تغییر ساعت فعالیت مدارس تنها چند روز مانده به پایان سال تحصیلی وجود دارد؟
هوای دانش آموزان را داشته باشید
سخن پایانی اینکه متاسفانه دانشآموزان در سال تحصیلی جاری در سرما و گرما، قطعی برق و تحصیل در کلاسهای تاریک در برخی روزها و ساعتها را تجربه کردهاند، درحالی که باید این آیندهسازان در اولویت همه برنامهها باشند.
اینکه بیتدبیریها و کمکاریها در مدیریت ناترازیها، علاوهبر منزل؛ روح و جسم دانشآموزان را در محیط مدرسه نیز بیازارد منصفانه و معقول نیست.
عجیب آنکه دیروز در برخی مدارس همزمان با تغییر ساعت کلاسها برای مدیریت ناترازیها، دانشآموزان خاموشی را نیز تجربه کردند!